Sjekk Dagbladets ultimate taxfree-kalkulator

Dette får du med deg på taxfree fra og med i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut å reise i sommer? Om du er ute av landet, og har tenkt å ta med deg noen billige og avgiftsfrie varer med hjem, er det fra i dag helt nye regler for innførsel.

De nye reglene er ikke helt enkle å huske. Derfor har vi laget en helt spesiell tjeneste til våre lesere:

Med Dagbladets taxfree-kalkulator kan du enkelt regne ut hva du kan ha med deg på den nye kvota.

Bytt tobakk med alkohol Den blåblå regjeringa la i mai fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. En av sakene som fikk mest oppmerskomhet er de nye taxfree-kvotene, som trer i kraft i dag.

De nye kvotene åpner for muligheten til å ta med seg mer avgiftsfri alkohol inn i Norge. De nye reglene gjelder like fullt på taxfree-butikkene på utenlandsferger og flyplasser.

Det er imidlertid ikke helt enkelt når du kan bytte tobakk med vin, sprit med vin og vin med øl.

Slik bytter du Dagbladet vil derfor gi deg en fullstendig oversikt for hva og hvor mye du kan ta med deg av tobakk og alkohol etter sommerferien til Middelhavskysten, båtturen over Skagerrak eller harryturen over grensa.

Fra tidligere har du kunnet bytte ut den ene tillate literen brennevin med 1,5 liter vin eller øl. Nytt fra i dag er at du også kan bytte hele tobaksskvota på 200 sigaretter eller 250 gram tobakksvarer med 1,5 liter vin eller øl.

Det betyr i praksis at hvis du ikke bruker tobakks- eller brennevinskvota, kan du kjøpe to flasker vin eller tre halvliterbokser med øl ekstra.

Drillet tollerne Kontorsjef for grensekontrollen på Svinesund, Wenche Fredriksen, sier til Dagbladet at tollerne nå er drillet i de nye taxfree-kvotene. Hun tror også det norske folk har god kontroll, på tross av splitter nye regler.

Sjekk Dagbladets ultimate taxfree-kalkulator

-Vi opplever at de aller fleste kjenner til reglene. Det er mange som passerer grensene ofte og følger med når det gjelder kvotebestemmelsene. Det aller viktigste for oss er også når folk får det med seg, og nå har det vært mye oppe i mediene, sier hun.

Finansminister Siv Jensen sa i en pressemelding da regjeringa la fram forslaget, at de ville øke valgfriheten til folk.

- Vi er klare for nye kvoter og forholder oss til det fra og med i morgen, sier Fredriksen i Tollvesenet.

- Skaper forvirring Administrerende direktør Håkon Fjeld-Hansen i Travel Retail Norway, som driver de fleste taxfree-butikkene på norske flyplasser, er redd de nye reglene fører til forvirring.

-  Det er allerede en utfordring å skjønne kvota i dag. Til å begynne med vil nok mange lure på hvordan man bytter tobakken i alkohol, sa Fjeld-Hansen til Dinside i forrige uke og påpekte at det viktigste er at kunden skjønner hvor mye han kan kjøpe.

Fredriksen sier hun har vært borti lignende endringer i lovverket før under sin periode i Tollvesenet, blant annet da det ble innført at «brennevinskvota» kan byttes med vin eller øl.

- Vi pleier ikke å merke noe voldsom effekt av det. De aller fleste som handler for mye, er klar over at det er en risiko. De forholder seg også til det og betaler for seg, sier hun.

Smuglere beholder kvota Og for ordens skyld, dersom du skulle bomme og ta med deg for mye, skal du smugle ganske mye før du får mer enn et forenklet forelegg. Har du har med deg til og med 50 liter for mye øl må du for eksempel ut med et forelegg på 3400 kroner.

Og beholdningen innenfor kvota får du beholde.

MER VIN: Fra og med i dag kan du bytte tobakkskvota mot halvannen liter vin eller øl. Det kan du takke finansminister Siv Jensen (t.v.) for. Kontorsjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollstasjon, tror de fleste klarer å holde seg oppdatert på nye kvoter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MER VIN: Fra og med i dag kan du bytte tobakkskvota mot halvannen liter vin eller øl. Det kan du takke finansminister Siv Jensen (t.v.) for. Kontorsjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollstasjon, tror de fleste klarer å holde seg oppdatert på nye kvoter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Husk også på at du ikke kan kjøpe avgiftsfritt i utlandet dersom du har vært ute i mindre enn 24 timer.

- Vi er jo først og fremst ute etter narkotika og organisert smugling, men det er økende trafikk på sommeren og ekstra utfordrende å plukke ut de som faktisk smugler, men det er alltid en risiko også for vanlige reisende, sier Fredriksen.

Hele oversikten for straffen ved for mye innførsel, finner du her.

Byttereglene:

Hele brennevinskvoten kan erstattes av 1.5 liter vin.
Hele tobakkskvoten kan erstattes av 1.5 liter vin.
Hele eller deler av vin-kvoten kan erstattes av samme antall liter øl. Øl-kvoten på to liter kan ikke erstattes med annen vare.

Definisjoner:
Brennevin: over 22 % t.o.m 60 % alkohol
Vin: over 2,5 % t.o.m. 22 % alkohol
Øl: over 2,5 % (også sterkøl) eller rusbrus over 2,5 % t.o.m 4,7 % alkohol 
Tobakk: 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir. 
Kilde: toll.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer