Sjekk den stilige skjærgårdshytta

Med panoramautsikt mot sjøen.

Nyskapende: Utformingen er avledet fra et antall tverrstilte saltak som er koblet til hverandre, og minner om naust og badehus på en rett linje. Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman
Takets varierende høyde bidrar til en interessant romfølelse. De store vinduene tar vare på utsikten. Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman
Hytta er på 140 kvadratmeter og sto ferdig i 2012 Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman
Bygningsvolumene er plassert ved siden av hverandre og danner en linje, like ved grensen hvor skogen åpner seg ut mot fjorden. Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman
Flere av soverommene har fått takvindu. Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman
Saltaksformene bidrar til å skape en spennende betonghytte. Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman
Kjøkkenet er moderne med lyse trefronter Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman
Tham og Videgård. Tham og Videgård/Åke Lindman
Taket er malt hvitt får å skape en lys stue. Foto: Tham og Videgård/Åke Lindman

Dette sommerhuset ligger i Stockholms skjærgård på en naturtomt som skråner svakt ned mot sjøen.

Hytta er på 140 kvadratmeter og sto ferdig i 2012. Den har fem skråtak i ulike proporsjoner som gir en spennende utforming.

Huset ble nylig anbefalt i Architectural Review i London.

Det mest oppsiktsvekkende er kanskje midtgavlen i glass. Den har terrasse under og deler bygningen i to. Her ligger husets inngang som gir en åpning fra kanten av skogen mot sjøen.

Det er arkitektene Bolle Tham og Martin Videgård i det Stockholm-baserte arkitektkontoret Tham & Videgård Arkitekter som har stått bak prosjektet.

Arkitektene forklarer at deres inspirasjon var å søke etter en måte å designe huset på som en integrert del av naturen. Materialbruk og fargeskala er altså koblet direkte til skjærgårds granitt og grunnfjell.

Bygningsvolumene er plassert ved siden av hverandre og danner en linje, like ved grensen hvor skogen åpner seg ut mot fjorden.

- Uten å ha besøkt og opplevd stedet, ser det ut som et konsekvent og godt gjennomført prosjekt med stram og presis detaljering, forklarer Kim Skaara, president i Norske arkitekters landsforbund.

- Slektskapet med mange små båthus på rekke og rad er også besnærende, fortsetter han.

I motsetning til andre prosjekter som arkitektene har jobbet med, som ligger på mer isolerte øyer i skjærgården uten biltilgang fra fastlandet, var dette området relativt enkelt å nå med tungtransport. Det var altså fullt mulig å benytte betong, dessuten ønsket oppdragsgiver et vedlikeholdsfritt sommerhus.

Takets varierende høyde bidrar til en interessant romfølelse. Stuen strekker seg gjennom hele lengden av hovedbygningen med skyvbare glassvegger ut til terrassen. Soverommene ligger i bakkant, langs nord og får lysinnslipp gjennom takvinduene.

Skaara i Norske arkitekters landsforbund løfter blant annet frem betongbruken.

- Den gir et monolittisk helhetlig uttrykk og kan sikkert gi lekne assosiasjoner til stedets klipper og berg, slik også arkitektene beskriver det.

Skaara synes saltaksformene bidrar til å bryte målestokken ned og skaper spennende soneinndeling i interiøret. Men takvinkelen på glassoverdekningen kan virke forstyrrende. Det kunne med fordel vært tilnærmet flatt, for ikke å konkurrere med de andre saltaksvolumene.

- Betong er vakkert likevel kan det bli vel hardt i så stort omfang på en hytte. Det kan fort bli litt dystert på en regntung dag, avslutter Skaara.

Les også:

Denne hytta ligger helt i vannkanten og er bygget inn i steinrøysa
Sjekk det frekke tilbygget på hytta i Hedalen
Stor guide til smarte annekser
Sjekk Snøhetta-arkitektenes private hytte

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.