NYTT OG FRISKT: Det mørke taket, veggene og gulvet på hytta har nå blitt lyst og åpent. Det tunge møblementet har også blitt erstattet med et moderne og lette møbler. Foto: Per Erik Jæger og Bjørn Inge Karlsen
NYTT OG FRISKT: Det mørke taket, veggene og gulvet på hytta har nå blitt lyst og åpent. Det tunge møblementet har også blitt erstattet med et moderne og lette møbler. Foto: Per Erik Jæger og Bjørn Inge KarlsenVis mer

Sjekk den store forandringen av hytta

Fra furutoner til sjøstemning med hjelp fra inteirørarkitekten.


Fargene fra sjø, sand og lyng ble inspirasjonskilden da den fem år gamle hytta skulle pusses opp. Det ubehandlede panelet hadde gulnet og måtte pusses opp.

Det samme gjaldt for gulvet, som trengte en fornyelse.

De tunge møblene var massive og det var ønske om et mer sommerlig uttrykk på hytta.

Inspirerende ullgenser Hytteliv kontaktet interiørdesigner Tove Seberg fra Zett interiørdesign, som har lang erfaring med oppussing av hytter. Hennes oppgave ble å finne en helt ny fargepalett og et nytt møblement. Hele taket og alle veggene skulle overflatebehandles, samt gulvet på kjøkkenet og i stuen.

Tanken var at interiøret skulle bli sommerlig og maritimt, uten å bruke de tradisjonelle fargene hvitt og marineblått.

Da Tove Seberg skulle hente inspirasjon til interiøret, var det til slutt den strikkede ullgenseren hennes som la grunnlaget for fargepaletten. Den grovstrikkede genseren er i duse og støvede nyanser av blått, grått, lilla og litt turkis.

Blått har mange nyanser - Vi er vant til å bruke mye hvitt og blått på sommerhytter i Norge, men det finnes jo mange ulike nyanser av blått. I en sjøhytte synes jeg det er flott å få en billedlig opplevelse av sjø, svaberg, lyng og naturen rundt hytta for øvrig, forklarer Tove.

NY SPISESTUE: Det rustikke, blåmalte klaffebordet fra HK  Living står i spennen­de kontrast til de moderne stolene i plast fra Ikea. De er lette og transparen­te, slik at bordet kommer godt fram. Foto: Per Erik Jæger og Bjørn Inge Karlsen
NY SPISESTUE: Det rustikke, blåmalte klaffebordet fra HK Living står i spennen­de kontrast til de moderne stolene i plast fra Ikea. De er lette og transparen­te, slik at bordet kommer godt fram. Foto: Per Erik Jæger og Bjørn Inge Karlsen Vis mer

- Sjøen og himmelen består ikke av kun én blåfarge, men av mange forskjellige graderinger av blått og grått, fortsetter hun. Ullgenseren min har akkurat disse kulørene. Dessuten er det et viktig poeng at interiøret skulle bli lett og sommerlig.

Støvete pasteller Det ble bestemt at veggene skulle males i en blågrå farge, mens taket skulle lysnes med dekorvoks. Tove valgte en kombinasjon av forskjellige overflatebehandlinger for å skape en kontrast mellom de ulike flatene.

Det slitte furugulvet skulle slipes ned og behandles med en dekorvoks i en grånyanse som ville harmonere med veggene. Det opprinnelige Eggedal kjøkkenet i en kremhvit farge ble malt i samme farge som veggene.

- Når kjøkkeninnredningen får samme farge som veggene, blir ikke innredningen så dominant, og rammen rundt ble samstemt og harmonisk, sier Tove.

Benkeplaten i eik ble behandlet med en dekorvoks i samme farge som gulvet.

Tøffe tekstiler Neste steg i prosessen var å finne tekstiler til gardiner og puter, samt nytt møblement til spisetue, stue og soverom. Tekstilene skulle vise seg å bli viktige elementer i interiøret.

- Tekstiler gjør mye med et interiør, det bør derfor legges litt ekstra ressurser i nettopp det. De blir på en måte smykkene i rommet, og man kan gjerne bruke litt ekstra tid på å finne dem, mener Tove.

Naturlige materialer I tråd med hyttas naturkonsept ønsket hun å bruke tekstiler av naturlige materialer, og valgte derfor lin og bomull.

INSPIRASJONEN: Det var denne ullgenseren i blågrå toner med innslag av lilla som satte i gang interiørdesigner Tove Sebergs kreative prosess. Foto: Bjørn Inge Karlsen
INSPIRASJONEN: Det var denne ullgenseren i blågrå toner med innslag av lilla som satte i gang interiørdesigner Tove Sebergs kreative prosess. Foto: Bjørn Inge Karlsen Vis mer

- Det er hyggelig å bruke naturlige materialer i en hytte med mye natur rundt. Det er jo også veldig i tiden. Jeg ønsket å finne tekstiler som ville være lette og sommerlige i de blågrå tonene fra fargepaletten.

I spisestuen og på kjøkkenet ble det sydd blomstrete liftgardiner i blåtoner til de små vinduene, mens de høye vinduene fikk slør. Til slørene brukte Tove et linstoff i en beige tone, som hun hentet ut fra fargen i blomstene.

På det største soverommet ble det sydd en sengegavl i et blått linstoff, og både stue og soverom fikk puter i blåtoner.

Nytt møblement De gamle og tunge bondemøblene skulle også erstattes med noe nytt, lett og sommerlig. Alt det gamle skulle bort, så Tove Seberg måtte innrede hytta fra grunnen av.

- Jeg ønsket å finne møbler som var enkle og klassiske, samtidig som jeg ville tilføre noen spennende elementer og kontraster. Hyttas arkitektur med de store vinduene skaper en viss symmetri i rommet som det er viktig å beholde.

Møblene måtte ikke bli for store slik at de ville ruve foran vinduene og ødelegge for utsikten, sier hun.

Miks av stiler Sofaen og stolen fra Brunstad er klassiske og enkle møbler, mens den moderne gyngestolen står som en tøff kontrast til resten.

NYTT MØBLEMENT: Nytt møblement: Det nye møblementet fremstår både klassisk, moderne og rustikt. Denne stolen fra Brunstad heter Fantasy. Foto: Per Erik Jæger og Bjørn Inge Karlsen
NYTT MØBLEMENT: Nytt møblement: Det nye møblementet fremstår både klassisk, moderne og rustikt. Denne stolen fra Brunstad heter Fantasy. Foto: Per Erik Jæger og Bjørn Inge Karlsen Vis mer

- Når man skal innrede et rom fra grunnen av, synes jeg det kan være spennende å velge ut et par ting som skiller seg ut fra resten i fargen eller uttrykket. Derfor satte jeg inn den spesielle gyngestolen Rar. Den blir som et smykke i rommet, og den er god å sitte i for både voksne og barn, sier Tove Seberg.

Til spisestuen valgte hun et klaffebord som er sjarmerende og landlig i stilen, med en avslepen blåfarge som gir det er rustikt uttrykk. Spisestolene i plast har hun også valgt nøye ut.

- Jeg ønsket en miks av det rustikke og det moderne. Siden bordet er så flott i seg selv, valgte jeg stoler som ikke ble for massive og kompakte.

Med disse nette og transparente stolene kommer bordet til sin rett.

Les også:

TON I TON: Hytta fremstår delikat og innbydende med de nye fargene på gulv, vegger og tak.  Foto: Per Erik Jæger
TON I TON: Hytta fremstår delikat og innbydende med de nye fargene på gulv, vegger og tak. Foto: Per Erik Jæger Vis mer

Nytt interiør med panelbeis

Se sjøhytta forandring etter oppussingen

Se sommerhytta før og etter

Se mengder av inspirerende interiørbilder

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DUST OG HARMONISK: Den harmoniske farge­bruken gir stuen et friskt og sommerlig uttrykk. Gyngestolen Rar fra Eames, og bokstaven på veggen, er spennende innslag i interiøret. Sofaen fra Brunstad heter Fantasy. Foto: Per Erik Jæger
DUST OG HARMONISK: Den harmoniske farge­bruken gir stuen et friskt og sommerlig uttrykk. Gyngestolen Rar fra Eames, og bokstaven på veggen, er spennende innslag i interiøret. Sofaen fra Brunstad heter Fantasy. Foto: Per Erik Jæger Vis mer
NYMALT KJØKKEN: Kjøkkenet fra N. Eggedal Hyttemøbel ble malt i sammeblågrå farge som veggene for å gi et helhetlig og harmonisk uttrykk. Knottene ble også byttet ut, og benken ble behandlet slik som gulvet. Foto: Per Erik Jæger
NYMALT KJØKKEN: Kjøkkenet fra N. Eggedal Hyttemøbel ble malt i sammeblågrå farge som veggene for å gi et helhetlig og harmonisk uttrykk. Knottene ble også byttet ut, og benken ble behandlet slik som gulvet. Foto: Per Erik Jæger Vis mer