SJEKK SELV: Selv om du er uerfaren, er det ingen unnskyldning for ikke å sjekke bruktbilen grundig før kjøp. Her er NAFs Jan Ivar Engebretsens råd. Foto: NAF
SJEKK SELV: Selv om du er uerfaren, er det ingen unnskyldning for ikke å sjekke bruktbilen grundig før kjøp. Her er NAFs Jan Ivar Engebretsens råd. Foto: NAFVis mer

Sjekk dette før du kjøper bruktbil

For deg som ikke aner hva du skal se etter.

Dinside: Skal du kjøpe bruktbil, og føler deg usikker på hva du bør se etter?

Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver hos NAF, forteller at kjøpets viktigste element er kjøpskontrakten. Når prisen er bestemt og kontrakten er oppfylt, er kjøpet nesten så godt som i boks.

Sjekk også her for en pekepinn på hva bilen er verdt.

Det gjenstår likevel to viktige dokumenter som må sendes til Statens vegvesen:

Salgsmelding (Melding om eierskifte) Vognkortets del 2 - delen som ikke skal oppbevares i bilen. Denne skal leveres til nærmeste trafikkstasjon av tidligere eier.
Sjekkliste Engebretsen oppsummerer de viktigste punktene for kjøp av bruktbil her:

Sjekk at alle avgifter er betalt, spesielt årsavgiften. Sjekk at bilen er EU-godkjent, men husk at EU-godkjenning ikke er det samme som at bilen er i tipp-topp stand. Den tilfredsstiller bare visse sikkerhetskrav for å få lov til å rulle på veien. Sjekk at bilen er fri for heftelser, altså at ingen bank eller annen utlåner har pant i bilen. Gamle lån må gjøres opp før salg, ellers kan banken kreve tvangssalg hvis lånet misligholdes. Dette er uavhengig av hvem som eier bilen. Sjekk at bilen har vært på service jevnlig og spør om det er skiftet andre vesentlige deler utover det som skiftes på rutineservice, samt at kilometerstanden stemmer. Spør og sjekk om bilen har vært utsatt for kollisjon eller større skader, og hvordan dette er reparert. Og hva med rust? Prøvekjør bilen. En bil til 20 000 kroner skal kjennes brukt ut, men alt bør virke som det skal. En nyere bil til 300 000 skal fortsatt være «fast i fisken» og ha litt nybilfølelse igjen. En ren og ryddig bil vitner om en eier som har tatt godt vare på bilen. Virker alt? Se at alle lys er i orden, at vifteanlegget fungerer, brekket holder bilen i ro, spaker og håndtak fungerer. Dette bør du sjekke inne i bilen. Sjekk at alle nøkler følger med. Ikke glem forsikring. Før du kjører bilen, må du bestille forsikring.
Her finner du billigste bilforsikring.

Til sist anbefaler Engebretsen fra NAF å ta en NAF-test før du kjøper.

- Du kan spare deg selv for mye irritasjon og store kostnader ved å forlange at bilen skal gjennom NAF-test før du slår til. Testen er mye mer omfattende enn en EU-kontroll og vil si noe om den tekniske kvaliteten på bilen langt utover en EU-kontroll.

Men merk at selger har større ansvar enn han eller hun kanskje er klar over.

Folk klager mest på bil Forbrukerrådets nettjeneste viser i sin henvendelsesstatistikk at det er nettopp bil folk klager mest på. Bilhandel har vært på toppen minst de fire siste årene. I 2013 var det 10 819 henvendelser fra forbrukerne angående bilsalg.

ER ALLE MED? Bilnøkler er kostbare, og du vil helst ikke at noen skal være på avveie. Sørg for at alle følger med på kjøpet. Foto: ALL OVER PRESS
ER ALLE MED? Bilnøkler er kostbare, og du vil helst ikke at noen skal være på avveie. Sørg for at alle følger med på kjøpet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Les mer: Bruktbilkjøp på klagetoppen

«Bil er et av de største problemområdene for norske forbrukere, og er også det Forbrukerrådet får flest spørsmål om og klager på. I mange tilfeller hadde problemene vært løst med skikkelige kontrakter,» skriver Forbrukerrådet.

Les også: Slik sjekker proffene bruktbilen
Skal du selge selv, bør du også sjekke hva bilen kan være verdt

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.