SKADER: Kraftig regn kan gjøre stor skade. Men noe kan du gjøre for å forebygge. Foto: ALL OVER PRESS
SKADER: Kraftig regn kan gjøre stor skade. Men noe kan du gjøre for å forebygge. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Sjekk dette før regnet kommer

Store nedbørsmengder kan gi kostbare skader.

Dinside I dag er det fare for ekstremregn i store deler av Sør-Norge.

- Regnet har begynt å snike seg innover mot Telemark nå, og det kommer til å spre seg videre østover utover dagen. Det betyr nedbør og kanskje tordenvær, sier Nina Larsgård i ved Meteorologisk institutt til Dagbladet mandag formiddag.

Hun forteller at det forventes mellom 20 til 40 millimeter regn på Østlandet.

Sjekk hvor det regner med Yr.nos værradar.

Fører til kostbare skader Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare skader på norske hus hvert år. Og når mange tak i utgangspunktet er i dårlig stand, vil ekstremregn enkelte steder kunne gi boligeiere dyre overraskelser.

Høsten 2011 kom boligservicebedriften Anticimex med en rapport om norske tak. I løpet av tre år undersøkte selskapet nær 9.000 tak over hele landet, og avdekket at 40 prosent av takene hadde behov for utbedringer og spesiell oppmerksomhet, mens 14 prosent av takene var lekk og i særdeles dårlig stand.

Les også: Boligens fem verste fiender

Sintef gir råd Fukt kan lett medføre omfattende skade på en bygning. Ofte fører fuktskadene også til et skadelig inneklima og påfølgende helseproblemer. Derfor er det svært viktig å håndtere fuktskader på riktig måte. Det aller viktigste er det du gjør for å forebygge.

Sintef Byggforsk utarbeidet i 2011 en håndbok i Byggforskserien som skal hjelpe deg å identifisere symptomer på regnvanninntrengning, og gi råd om utbedring og fuktsikring av huset ditt: Fuktskader — årsaker, utredning og tiltak.

Mose suger vann: Slik blir du kvitt mosen på taket

Sjekk spesielt rundt piper og luftekanaler Tak er utsatt for regnvannlekkasje gjennom utettheter rundt piper, luftekanaler og andre gjennomføringer.

Dersom det både regner og blåser samtidig, kan regnvannet trenge inn under takstein eller liknende tekning og føre til råteskader og videre lekkasje.

Sørg for at:
• takstein og liknende tekning ikke har svakheter i overganger eller andre unødige utettheter
• det er god tetting mellom undertak og gjennomføring sveiseskjøter i takbelegg er tette
• gjennomføringer og overganger er nøyaktig utført
• kompakte tak har riktig fall
• sluk i flate tak ikke er tettet av løv

VÅTT: Det blir vått, men gjør ditt for at vannet holder seg utendørs. Foto: ALL OVER PRESS
VÅTT: Det blir vått, men gjør ditt for at vannet holder seg utendørs. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Vet du hvordan taket ditt ser ut?
Er du smart, sjekker du taket før de verste høststormene setter inn.

Andre steder rundt boligen Pass også på at vinduer er lukket, spesielt kjellervinduer, og dekk eventuelt over kjellernedgang med presenning eller annet tak.

Sørg for at vannet renner fritt i avløpene rundt boligen og i kjellernedganger. Lag voller mot vann som renner inn mot bolig og garasje fra terrenget rundt.

Har du småbekker, grøfter og elver nær eiendommen din, kan det betale seg å ta noen tak med rive, grev eller en spade for å åpne opp rundt avløpsrør og rister.

Finner vannet riktig vei i avløpssystem og grøfter, kan det være nok til å redde hager, kjellere og veier fra skader som oppstår når vannet brøyter seg nye ruter.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.