Sjekk disse Windows 10-hemmelighetene

Nyhetene Microsoft har glemt å fortelle om.

MER I VENTE: Windows 10 Technical Preview inkluderer flere nyheter som Microsoft ikke har snakket høyt om ennå. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO
MER I VENTE: Windows 10 Technical Preview inkluderer flere nyheter som Microsoft ikke har snakket høyt om ennå. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NOVis mer

Dinside Windows 10 Technical Preview er første smakebit av operativsystemet som finner veien til PC-er, nettbrett og mobiler i løpet av 2015.

For PC-brukere inneholder operativsystemet mange forbedringer som blant annet nesten eliminerer forskjellene mellom klassiske skrivebordsprogrammer og Modern UI-apper som ble introdusert i Windows 8.

Du kan lese mer om nyhetene i denne artikkelen, og lese om våre førsteinntrykk i denne testen av Windows 10 Technical Preview.

Mer nytt under panseret I tillegg til nyhetene vi allerede har dekket i disse artiklene, finnes det flere hemmeligheter på innsiden som Microsoft har valgt å ikke snakke for høyt om.

Det kan være mange grunner til det, en av dem kan være at funksjonene er uferdige eller kanskje ikke blir å finne i den endelige versjonen til neste sommer.

I denne artikkelen har vi samlet noen av de mest interessante av dem, som avslører litt mer av veien videre for operativsystemet.

Endre bakgrunnsfarge på den nye startmenyen
Fargene endres automatisk med bakgrunnsbildene dine, men du kan overstyre dette. Høyreklikk på et ledig område på den nye startmenyen, og velg Personalize. I boksen som dukker opp kan du velge mellom flere forhåndsdefinerte farger på blant annet startmenyen.

Slik er Windows 10 - DinSides egen test

Få tilbake den heldekkende startskjermen

TYDELIGERE VARSLER: I Windows 10 er varslene løftet, og vises nå øverst til høyre på skjermen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO
TYDELIGERE VARSLER: I Windows 10 er varslene løftet, og vises nå øverst til høyre på skjermen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO Vis mer

En av nyhetene i Windows 10 er gjeninnføring av en klassisk startmeny. Var du tilhenger av at startmenyen i Windows 8? Fortvil ikke - du kan fortsatt få en hedekkende startskjerm også i Windows 10. Høyreklikk på oppgavelinjen, velg Properties > Start Menu, og fjern haken for "Use the Start menu instead of the Start screen.

Tydeligere varsler
Varsler fra programmer som legger seg i systemverktøylinjen nederst til høyre, kom tidligere i form av ballonger over ikonene. I Windows 10 er varslene løftet, og vises nå øverst til høyre på skjermen. Dette kompletterer de nye Modern UI-varslene som kom med Windows 8.

Forbedret Ledetekst
Dette kommer kanskje som en overraskelse på mange, men den klassiske ledeteksten i Windows 10 ser ut til å få en rekke nyheter, inkludert tilpasning av tekstbredden til vinduet, CTRL-V (lim inn)-støtte, nye snarveier og mer.

Merk imidlertid at nyhetene er merket med "Experimental", så det er ikke sikkert de blir å finne i den endelige versjonen.

Høyreklikk på et ledetekst-vindu og velg Properties for å få tilgang til disse eksperimentelle nyhetene.

Nytt Hjem i Filutforsker
Den nye hjemmesiden "Home" i Filutforsker viser favorittstedene dine, mapper du har aksessert i det siste, og de siste filene du har jobbet med, slik at du raskt finner tilbake til arbeidet ditt.

Skal krympe Windows til en tredjedel

Nye snarveier
De nye virtuelle skrivebordene blir veldig enkle å ta i bruk når du kjenner de nye tastatursnarveiene. Prøv for eksempel Windows-tasten + Tab. Da vil du se miniatyrer av alle åpne programmer og skrivebord.

FINN FREM: Den nye hjemmesiden "Home" i Filutforsker. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO
FINN FREM: Den nye hjemmesiden "Home" i Filutforsker. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO Vis mer

Trykker du Ctrl+Win+pil høyre/venstre kan du bytte mellom skrivebord direkte.

Fest papirkurven på oppgavelinjen
Dette var av en eller annen grunn vanskelig å få til i tidligere Windows-versjoner. Høyreklikk på papirkurven på skrivebordet og velg "Pin to start". Dermed vil papirkurven legge seg på startmenyen. Derfra kan du høyreklikke og velge "Pin to taskbar".

Foreløpig må du gjøre det på denne måten, forhåpentligvis kan du velge "Pin to taskbar" direkte fra skrivebordet i den endelige utgaven. Du kan heller ikke dra og slippe filer til papirkurven på disse stedene foreløpig, bare få tilgang til innholdet.

Kjenner du til flere skjulte nyheter og hemmeligheter? Bruk debatten under for å dele dem med andre lesere!

Les også: Windows 10 Technical Preview lansert

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

SNARVEI: Fest papirkurven på oppgavelinjen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO
SNARVEI: Fest papirkurven på oppgavelinjen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO Vis mer