Sjekk helsa med hjemmetest

En enkel test hjemme på badet kan avsløre om du har klamydia, diabetes, magesår eller barn i magen. Men er det trygt?

TEST DEG SELV: - For personer som har fått påvist sukkersyke eller høyt blodtrykk kan selvtesting være en god oppfølging. Det kan gi personen økt mestring og kontroll over egen sykdom, sier leder i allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
TEST DEG SELV: - For personer som har fått påvist sukkersyke eller høyt blodtrykk kan selvtesting være en god oppfølging. Det kan gi personen økt mestring og kontroll over egen sykdom, sier leder i allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen. Foto: Hans A. Vedlog/DagbladetVis mer

(Dagbladet): De norske apotekkjedene melder om økt salg av selvtester, og det går mest av graviditetstester. Men apotekene tilbyr også selvtester på fertilitet, overgangsalder, urinveisinfeksjon, eggløsning, blodsukker, blodtrykk og feber. På Internett finnes det et enda større utvalg.

Norges største leverandør av selvtester på nett, Medishop, forteller om økt etterspørsel.

- Det blir mer og mer populært med selvtester. Det er praktisk for personer som bor langt unna nærmestefastlege. Vi oppfordrer våre
kunder til å oppsøke lege i tillegg til selvtesten - det står også tydelig i veiledningen, sier leder i Medishop, Gunn Toril Skogstad, som understreker at de ikke ønsker å konkurrere med legestanden.

- Skeptisk -Selvtester som skal diagnostisere sykdom er vi skeptiske til. Sykdomsdiagnose skal gjøres ut fra en samlet vurdering av symptomer og sykdomsutvikling og klinisk undersøkelse. Det er en feiloppfatning at det finnes tester som kan skille mellom syke og friske uten at det settes i sammenheng med andre forhold, sier Leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen.

Han mener at graviditetstestene er mest sikre.

- For personer som har fått påvist sukkersyke eller høyt blodtrykk kan selvtesting være en god oppfølging. Det kan gi personen økt mestring og kontroll over egen sykdom, sier Hansen.

Feilmargin Ifølge Hansen er det alltid noe feilmargin.

- Prøven kan være normal selv om det foreligger sykdom, og unormal selv om man er frisk. Å forstå at det er en slik feilmargin er sentralt. På noen typer tester kan det utgjøre en forskjell om testen utføres på symptomfrie personereller på personer med symptomer,
sier han.

De norske apotekkjedene selger ikke tester som knyttes til en diagnose.

- Vitusapotek ønsker ikke å selge selvtester som kan knyttes til en diagnose, eller sykdommer som reguleres av smittevernsloven. Alle våre selvtester er CE-merket, sier informasjonssjef, Gerd S. Byermoen i Norsk Medisinaldepot AS.

- Våre selvtester skal ikke erstatte legebesøk, men være et hjelpemiddel for å kunne forebygge og behandle sykdom i samarbeid med helsepersonell, sier hun.

Ifølge Skogstad bruker mange selvtester for å avkrefte sykdom.

Alvorlig sykdom - For eksempel mage/tarm-testen: påvisning av blod i avføring er i mange tilfeller den eneste tegnet
på tarmsykdom (tarmkreft), men kan også være tegn på andre tilstander, som hemoroider. Lege må kontaktes for videre oppfølging om man tester positivt, sier hun.

Ifølge Hansen er ikke dette en sikker prøve.

- Mange tilstander kan gi positivt utslag. Blod i avføringen betyr ikke nødvendigvis kreft. Det forekommer ved mange tilstander,
også hos friske, sier han.

Hiv og klamydia På utenlandske nettsider kan man også kjøpe hivtester.

- Å få påvist hiv er en katastrofe for den det gjelder. Det er uheldig å ha selvtester som er fritatt fra et system hvor man kan få nødvendig oppfølging til støtte og oppfølging rundt diagnosen.

Medishop selger ikke hivtester,men er en av flere nettbutikker som tilbyr klamydiatester.

- Vi mener at kundene skal være sammen med helsepersonell når de får svar på hivtest, derfor har ikke vi det. Positiv klamydiatest blir fulgt opp av lege. For mange er det behagelig å gjøre denne type test anonymt, sier hun.

- Klamydiatester bør knyttes opp mot legekontakt fordi det viktig å få bukt med klamydiaepidemien. Det er viktig med smittesporing,i tillegg til behandling, sier Hansen