SPESIELT: Det er ikke alle som kan skryte av å ha egen klatrevegg i stua.  Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects
SPESIELT: Det er ikke alle som kan skryte av å ha egen klatrevegg i stua. Foto: Satoshi Shigeta/Tato ArchitectsVis mer

Sjekk huset med klatrevegger innendørs

Slik utnyttet de takhøyden.

Japan har mye spennende som skjer på arkitekturfronten for tida. Fiks design, smarte løsninger og unike boliger høster oppmerksomhet i media og sosiale medier verden over.

Denne boligen i Osaka i Japan er ifølge design- og arkitekturnettstedet Designboom er godt eksempel.

Bygde om gammel lagerbygning Arkitektene fra Tato Architects fikk i oppgave å lage bolig av det som en gang hadde vært en nedslitt lagerbygning i bydelen Izumi i Osaka i Japan.

Kundene var et ungt par som lenge hadde vært på jakt etter et hjem hvor de, i tillegg til å leve og bo, kunne ha plass til å drive med sin store hobby, fjellklatring.

- Det var uten tvil et spennende prosjekt, røper arkitekt Yo Shimada hos Tato Architects i en e-post til Bonytt.no.

LYS OG LUFT: Det som en gang var porten på lagerbygget, er blitt gjort om til et stort vindu, som fyller boligen med lys. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects
LYS OG LUFT: Det som en gang var porten på lagerbygget, er blitt gjort om til et stort vindu, som fyller boligen med lys. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects Vis mer

- Paret som hadde kjøpt det gamle lagerbygget ønsket å gjøre det om slik at det kunne brukes som bolig.

I tillegg ønsket de at det skulle være plass i bygget til å huse et atelier/hjemmekontor.

Arkitekten forklarer at paret begge er lidenskapelig opptatt av fjellklatring, og ønsket å få mulighet til å kunne trene på sporten sin hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygde nye vegger For å kunne møte parets ønsker om klatrevegger hjemme, måtte arkitektene tenke ut en måte å få veggene til skråne innover i rommet på.

LAGERBYGG: Et ungt par i Japan gjorde lagerbygget i utkanten av storbyen til et unikt hjem. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects
LAGERBYGG: Et ungt par i Japan gjorde lagerbygget i utkanten av storbyen til et unikt hjem. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects Vis mer

- Innsiden av veggene i den gamle lagerbygningen måtte konstrueres slik at de skrånet innover i rommet, forklarer Shimada.

- For å kunne endre innholdet i bygget uten å måtte gjøre de store modifikasjonene på selve konstruksjonen kom vi på å få satt opp ekstra vegger innenfor hovedveggene, forklarer Shimada.

På denne måten ble det mulig for arkitektene å få satt på utstyret og instrumentene paret ønsket seg, slik at de kunne praktisere sin store interesse på hjemmebane.

Eksteriøret Da arkitektene gikk i gang med prosjektet, måtte de gjøre en del forandringer på byggets fasade.

TREVERK: Interiøret er holdt i naturlig treverk og lyse toner. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects
TREVERK: Interiøret er holdt i naturlig treverk og lyse toner. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects Vis mer

Det første de gjorde var å fjerne den gamle inngangsporten, og erstatte denne med et stort vindu som fyller boligen med dagslys.

- Vi bestemte oss for at det mest funksjonelle ville være å kle utsiden av bygget med plater av galvanisert stål, forklarer arkitekt Yo Shimada.

- På denne måten fikk vi mulighet til å få inn isolasjon mellom de nye platene og den gamle fasaden på bygget. Nå er bygget mer beskyttet og skjermet mot både regn og varme.

Bygget, som før bare hadde vært i bruk som lagerbygning, var jo ikke isolert til å kunne brukes som bolighus.

HØYT OG LAVT: Det unge paret som bor her, er ivrige fjellklatrere. Det bærer interiøret preg av. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects
HØYT OG LAVT: Det unge paret som bor her, er ivrige fjellklatrere. Det bærer interiøret preg av. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects Vis mer

Solbasert oppvarming Som varmekilde ble det lagt ned varmekabler under de nye gulvene.

- Hovedvarmekilden er likevel sola, som lyser inn hele dagen gjennom det store sørvendte vinduet, forklarer arkitekten.

- Varmen lagres i gulvet utover dagen, og frigis så for å holde temperaturen i boligen mer eller mindre konstant, også i løpet av natta - nesten uten bruk av dyr strøm.

Smarte løsninger og ren design Arkitektene har fått til en smart og funksjonell bolig, som totalt måler 118 m2, fordelt over to etasjer.

SKRÅSTILT: Arkitektene måtte få veggene til å skråne innover for å kunne lage klatrevegger. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects
SKRÅSTILT: Arkitektene måtte få veggene til å skråne innover for å kunne lage klatrevegger. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects Vis mer

- Det er litt spesielt å tenke på at det faktisk begynte sitt liv som intet mer enn et stort, tomt lagerbygg, røper hovedarkitekten bak prosjektet, Yo Shimada.

I stua og spisestua nyter beboerne dobbel takhøyde i et stort, luftig rom som tar opp den ene halvdelen av boligen. Andre etasje er lunere og mer privat.

Lyst treverk er brukt som kledning på samtlige vegger, og setter et enkelt og naturlig preg på interiøret i boligen.

En stige fungerer som en morsom og kreativ snarvei opp fra oppholdsrommet og til hovedsoverommet.

HOBBY: Slik får disse fjellklatrerne øvd seg når de er hjemme. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects
HOBBY: Slik får disse fjellklatrerne øvd seg når de er hjemme. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects Vis mer

Kilder: Dezeen.com, Designboom and Arch Daily.

Les også: Her er den kuleste arkitekturen akkurat nå
Her er Norges drømmebolig
Alt du vil vite om ny, oppsiktsvekkende og spennende arkitektur

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HØYT UNDER TAKET: Det gamle lagerbygget ga spennende muligheter når dette hjemmet skulle innredes. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects
HØYT UNDER TAKET: Det gamle lagerbygget ga spennende muligheter når dette hjemmet skulle innredes. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects Vis mer
NYTENKENDE ARKITEKTUR: Dette flotte huset var en gang en nedslitt lagerbygning. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects
NYTENKENDE ARKITEKTUR: Dette flotte huset var en gang en nedslitt lagerbygning. Foto: Satoshi Shigeta/Tato Architects Vis mer