Sjekk hva du kan gjemme under trappen

Slik finner du ekstra oppbevaringsplass i boligen.

TENK NYTT: Det kan være et smart trekk å utnytte plassen under trappen til oppbevaring. Foto: Freshome
TENK NYTT: Det kan være et smart trekk å utnytte plassen under trappen til oppbevaring. Foto: FreshomeVis mer

Å ha et hjem som ser ryddig ut krever smarte oppbevaringsløsninger, enten man bor stort eller smått.

Gode løsninger når det gjelder oppbevaring er alfa og omega for å holde hjemmet organisert, og kan til å med gjøre sitt til at boligen din virker større enn den egentlig er

Mange tør å tenke nytt når det gjelder å komme opp med smarte løsninger for boligen sin, enten det nå gjelder møbler som skjuler rotet eller hele rom man kan gjemme i skapet.

Men hva med trappen? Ifølge det amerikanske design- og interiørnettstedet Freshome kan man nemlig utnytte plassen under trappen til mange smarte oppbevaringsløsninger.

Holder huset ryddig Å bygge inn hyller, skuffer eller skap under trappen kan være en smart måte å tilføre huset ditt ekstra eller helt nødvendig oppbevaring på.

LAG ET BIBLIOTEK: I dette hjemmet har man utnyttet plassen under trappen til smarte og dekorative bokhyller. Foto: Freshome
LAG ET BIBLIOTEK: I dette hjemmet har man utnyttet plassen under trappen til smarte og dekorative bokhyller. Foto: Freshome Vis mer

Ifølge det amerikanske nettstedet kan plassen under trappen enkelt utnyttes til oppbevaring av klær, bøker eller pyntegjenstander.

Bare fantasien og kreativiteten kan sette en stopper. Hva med å gjøre rommet under trappen om til en unik bokhylle? Eller hyller som kan vise fram familiebilder og samleobjekter? Eller rett og slett til praktiske skuffer som kan skjule skolesekker og yttertøy? Mulighetene er mange.


Rommet under trappen - Det er absolutt en smart løsning å kunne utnytte plassen under trappen til oppbevaring, forklarer interiørkonsulent Cecilie Sletbak hos C Inn AS på Ski til Bonytt.no.

Sletbak forklarer at selv har hun kontorplass i kjelleren, hvor hun under trappen har fått laget et integrert skap som brukes til oppbevaring av bøker og permer.

- Setter du skapet på hjul kan man jo også bruke plassen under der igjen, forklarer interiøreksperten.

- Men hvis du, som jeg, skal bruke plassen under trappen til arbeidsplass, anbefaler jeg at det er tette trinn i trappen. Ellers blir det mye støv.

TRAPP MED SKUFFER: I denne mini-leiligheten er hver milimeter utnyttet til oppbevaring. Foto: Freshome
TRAPP MED SKUFFER: I denne mini-leiligheten er hver milimeter utnyttet til oppbevaring. Foto: Freshome Vis mer

Sletbak forklarer at et annet alternativ kan være å bruke kjøkkenskuffer.

- Kolonialskuffer kommer i mange bredder og er dype og gode og supre til luer og votter.

Dette kan du også gjøre under trappen 1. Bygg et smart lite gjestetoalett

I de aller fleste nye hus i Storbritannia og Irland har man gjort plass til et lite gjestetoalett under trappeløpet opp til andre etasje, hvor soverom og hovedbad som regel ligger.

På denne måten har du et ekstra toalett i husets hovedetasje, som er praktisk om du har barn, og slipper også at gjester tråkker rundt i den mer private andreetasjen.

LEKEROM: Utnytt plassen under trappen og gi barna et hyggelig lekehus. Foto: Pinterest
LEKEROM: Utnytt plassen under trappen og gi barna et hyggelig lekehus. Foto: Pinterest Vis mer


2. Lag en koselig lekehytte

Alle som noengang har sett barn leke, har nok lagt merke til at de elsker å leke hytte, hus eller butikk.

Plassen under trappen vil muligens egne seg ypperlig til dette, enten i et åpent lekekjøkken, eller ved at man bygger inn en dukkestue.

Alternativt kan plassen være et rolig lese-hjørne. Legg inn noen myke sitteputer, sett frem bøker barna er glade i å lese, og vips; de har sitt eget lille stille-sted.

SKUFFER OG SKAP: Så enkelt kan det gjøres. Foto: Freshome
SKUFFER OG SKAP: Så enkelt kan det gjøres. Foto: Freshome Vis mer

3. Gjør plass til en matbod

Enten du er Nigella eller bare en aldri så liten hobby-kokk, kan en egen matbod for tørrvarer være både praktisk og lekkert.

Har du ikke plass til dette inne på selve kjøkkenet, kan du fint benytte plassen under trappen. Snakk med en snekker og få anbud på jobben. Her kan det ofte være nok med enkle vegghyller eller trendy industrihyllestativer i stål, og en dør foran.

4. Rydd bort leker

HOLDER ORDEN: Boder eller skuffer, det kan være smart med ekstra oppbevaring i gangen. Foto: Freshome
HOLDER ORDEN: Boder eller skuffer, det kan være smart med ekstra oppbevaring i gangen. Foto: Freshome Vis mer

Har du barn, er du nok litt for godt kjent med leker som flyter over hele huset. Selv om barna har rom i en annen etasje, vvil barna gjerne leke der foreldrene befinner seg.

Gjør plass for et leke-oppbevaringsrom under trappen, der barna kan ha sine egne hyller til tegnesaker, puslespill og andre leker, og du vil gjøre jobben med å rydde opp mye lettere for dem - eller deg!

Bygget bod under trappen Selv om hun og familien nettopp hadde oppgradert fra leilighet i byen til hus i forstaden, synes Eva Høydalsvik det fint kunne gjort seg med enda mer oppbevaringsplass i sitt nye hus.

- Trappen opp til annen etasje ligger i gangen, så jeg tenke liksom med en gang at her burde det jo ha vært bygget en bod sånn helt fra starten, forklarer Høydalsvik til Bonytt.no.

- Det var ikke så mye jobb, men en litt for teknisk krevende til at vi satte i gang selv da trappen er buet, så vi brukte anbudstjenesten på Finn.no og valgte den med best referanser i forhold til pris.

Dette gjorde de Høydalsvik forklarer at det første de gjorde var å tette trinnene og bygge en vegg som gikk i flukt med trappevangen.

FIKK HJELP: Eva og manne  fikk snekker-hjelp til prosjektet med å bygge skap under trappen i sitt nye hus. Foto: Eva Høydalsvik
FIKK HJELP: Eva og manne fikk snekker-hjelp til prosjektet med å bygge skap under trappen i sitt nye hus. Foto: Eva Høydalsvik Vis mer

- Jeg hadde på forhånd bestemt at jeg ville ha skapdører, som ikke tar så mye plass ut i rommet når de står åpne. Dette syntes forresten ikke håndverkeren var noe morsomt, for det hadde han aldri gjort før, så det tok tid å beregne og han gjorde litt feil og slikt, ler Høydalsvik.

Men til slutt ble det både vegg og skapdører under trappen, og familien er meget fornøyd med både resutatet og den ekstra oppbevaringsplassen det har skapt.

- Det som fungerer så fint er at plassen under trappen er utnyttet maksimalt, uten at vi har mistet noe av gangen.

Høydalsvik forklarer:

BYGGEPROSJEKT: Eva ønsket seg mer oppbevaring. Løsningen ble å lage boder under trappen. Foto: Eva Høydalsvik
BYGGEPROSJEKT: Eva ønsket seg mer oppbevaring. Løsningen ble å lage boder under trappen. Foto: Eva Høydalsvik Vis mer

- Jeg hadde målt opp på forhånd, og sagt til håndverkeren at han måtte være supernøye, for hvis han gjorde det riktig ville det være plass til en billy-hylle fra Ikea på tvers (med 1 cm margin). Han gjorde det presis, men hylla måtte monteres inni skapet, og vi måtte gjøre det 4 ganger før vi fant den eneste måten å gjøre det på, som gjorde det mulig. Den ser nå ut som om den er plassbygget, for det er ikke en millimeter å gå på i noen retninger.

- Billy-hyllen fungerer nå som en slags romdeler inni boden forklarer Høydalsvik.

Grunnen til at de har to sett med dører, er at de på forhånd hadde bestemt at putene til terrassemøblene skulle ligge i rommet helt nederst i trappen.

- Og boden er ikke bred nok til at man kan ha hyller der og også kunne bevege seg. Det er som et skikkelig dypt skap. Derfor to sett med dører, forklarer Høydalsvik.

SLIK BLE RESULTATET: Smart oppbevaring ble bygget inn under trappen i dette huset. Foto: Eva Høydalsvik
SLIK BLE RESULTATET: Smart oppbevaring ble bygget inn under trappen i dette huset. Foto: Eva Høydalsvik Vis mer

Alle dørene er fra Ikea.

Les også:
Smarte tips til små rom
Her gjør du flotte kupp til huset
Sjekk de smarte løsningene i mini-leiligheten
Er dette verdens dyreste barnevogn?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HYLLER: Still ut favorittgjenstander på smarte hyller under trappen. Foto: Freshome
HYLLER: Still ut favorittgjenstander på smarte hyller under trappen. Foto: Freshome Vis mer