Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sjekk hva du risikerer å møte på veien

Men en enkel app hjelper deg å laste bilen riktig - og lovlig.

FESTET I EN STROPP:  ikke akkurat forskriftsmessig lasting. Alle foto: Statens Vegvesen
FESTET I EN STROPP: ikke akkurat forskriftsmessig lasting. Alle foto: Statens Vegvesen Vis mer

Stem på Årets Bil 2013,

(Dagbladet): Norske bilister er stort sett sitt ansvar bevisst når det gjelder trafikksikkerhet. Men det finnes alltid unntak. Noen ganger grove unntak også.

Disse bildene fra Statens Vegvesens trafikkstasjoner viser noen av verstingene når det gjelder feillasting av kjøretøy. Det ser helt corny ut, men er ikke noe å le av. Feil lasting kan være livsfarlig, både for deg selv og dine medtrafikanter. Det finnes det dessverre tragiske eksempler på.

Sikkerheten viktigst - De fysiske lovene gjelder i aller høyeste grad i trafikken også. Usikret last kan forflytte seg eller løsne og i verste fall føre til personskader, sier seksjonssjef i statens Vegvesen, Geir Mjøsund til Dagbladet.

OVERHENG: Stjerneeksempel på hvordan du ikke laster opp hengeren din. Dette er direkte farlig.
OVERHENG: Stjerneeksempel på hvordan du ikke laster opp hengeren din. Dette er direkte farlig. Vis mer

Mjøsund har mange års tjeneste på veien, både som politi og som seksjonssjef i Statens Vegvesen, og har sett mye rart.

- Trafikksikkerhet er vårt viktigste fokus. Og for å oppnå en best mulig grad av sikkerhet i trafikken, er kontroller et viktig virkemiddel. Vi ser fra tid til annen rare ting, ikke minst på last. Grove overtramp blir anmeldt, og vi ilegger bruksforbud om vi anser lasten som en fare for trafikksikkerheten, sier Mjøsund.

«Skal bare» Du kjenner deg kanskje igjen, det kan være fristende å laste hengeren litt vel full for å spare en tur på fyllinga.

ALT I ET: Det hadde vært smartere - og billigere - å kjøre to turer. Her ble det forelegg.
ALT I ET: Det hadde vært smartere - og billigere - å kjøre to turer. Her ble det forelegg. Vis mer

- Vi treffer av og til på trafikanter med overlessede hengere som «skal bare» tømme søppel. Det er selvsagt ingen formildende omstendighet. Det er strenge regler for lasting av åpne varehengere. Lasten må sikres, og vektreglene overholdes. Usikret last som blåser av, eller faller av i ei dump, kan være direkte farlig, sier Mjøsund.

Lasting inne i bil er det skrevet mye om, men det blir ikke mindre viktig å laste riktig av den grunn.

KNELER: Dette ble altfor tungt - og ergo farlig. Trekkbilen kneler nærmest over vekten på hengeren. Ikke så greit å stoppe med slik last.
KNELER: Dette ble altfor tungt - og ergo farlig. Trekkbilen kneler nærmest over vekten på hengeren. Ikke så greit å stoppe med slik last. Vis mer

- Har du for eksempel vært på byggevareshoppen og handlet noe tungt, er det fristende å legge varen bakerst i bagasjerommet. Gjør du det, får den en veldig kraft om det blir en bråstopp. Tunge varer skal skyves helt fram til seteryggen. I motsatt fall kan seteryggen knekke, sier Mjøsund.

Egen tilhenger-app - Jeg har inntrykk av at stadig flere bruker den gratis appen vi har lagt ut og som hjelper deg å laste tilhengeren din riktig og lovlig, sier Mjøsund.

Appen han sikter til heter «Bil og henger» og kan lastes ned gratis til smart-telefoner. Her taster du inn bilens og hengerens registreringsnummer, får du opp alle relevante opplysninger om og du får enkelt og greit opp hvor mye du har lov til å laste hengeren din med.

DÅRLIG SIKT: ikke rare utsynet fra denne traktoren.
DÅRLIG SIKT: ikke rare utsynet fra denne traktoren. Vis mer

 

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media