CHILI OG INGEFÆR: Ikke lager de høytravende franske retter, og ikke fråtser de i russisk kaviar. Norske mesterkokker lager derimot ofte asiatisk mat hjemme. Kjøkkenskapene er hos mange fulle av nudler og eksotiske sauser. Foto: SCANPIX
CHILI OG INGEFÆR: Ikke lager de høytravende franske retter, og ikke fråtser de i russisk kaviar. Norske mesterkokker lager derimot ofte asiatisk mat hjemme. Kjøkkenskapene er hos mange fulle av nudler og eksotiske sauser. Foto: SCANPIXVis mer

Sjekk hva mesterkokkene har i skapet hjemme

Sitron, chili, smør og tabasco må til.

De er alle prisbelønte og har smakt flere eksklusive matretter enn de fleste av oss gjør i løpet av et helt liv.

Spørsmålet er: Hva spiser mesterkokkene hjemme?

Og ikke minst, hvilke basisråvarer må de ha for å kunne lage et måltid privat?

Jarlsberg og egg - Vellagret Jarlsberg. Jeg bare ha det i huset. Jarlsberg er mitt godteri, sier Bent Stiansen, den første skandinav og nordmann som vant verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d?Or i 1993.

EGG OG TOMAT: Et godt speilegg, noen lettstekte tomater og et eple etterpå. Så enkelt kan man lage en god lunsj, mener mesterkokk Bent Stiansen, innehaver av michelinrestauranten Statholdergaarden. Foto: BERIT ROALD/ NTB SCANPIX
EGG OG TOMAT: Et godt speilegg, noen lettstekte tomater og et eple etterpå. Så enkelt kan man lage en god lunsj, mener mesterkokk Bent Stiansen, innehaver av michelinrestauranten Statholdergaarden. Foto: BERIT ROALD/ NTB SCANPIX Vis mer

Michelinkokken på Statholdergaarden, som han har drevet siden 1994, må ha egg i kjøleskapet, enten han er i Oslo eller i Danmark med kjæresten Pia.

Les også: Overrask med ny vri på eggene til søndagsfrokosten.

- Det må være gode, økologiske egg. Da kan jeg lage meg en omelett eller et stekt speilegg med stekte tomater. En deilig lunsj når jeg er alene eller det er bare er oss to, sier han.

TABASKO: Årets kokk Christopher W. Davidsen, lager all slags mat på restauranten der han jobber i Trondheim. Hjemme spiser han mat med mye tabasco. - Det bare må jeg ha i skapet, sier han. Her jubler etter å ha blitt kåret til Årets Kokk i fjor høst. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX
TABASKO: Årets kokk Christopher W. Davidsen, lager all slags mat på restauranten der han jobber i Trondheim. Hjemme spiser han mat med mye tabasco. - Det bare må jeg ha i skapet, sier han. Her jubler etter å ha blitt kåret til Årets Kokk i fjor høst. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX Vis mer

Lunsjen pleier han å avslutte med et eple. Frukt bør alltid finnes i skapet.

Stiansen er også glad i biff. En velmodnet entrecôte har han som regel på lur.

Spiser asiatisk Nå kan det høres ut som om Stiansen spiser svært norsk, men mannen bak fem kokebøker, blant annet «Stiansens kulinariske koffert», er like glad i det asiatiske kjøkken. Ingefær, chili og hvitløk har han alltid.

Etter mange reiser i Sørøst-Asia er hodet fullt av ideer og oppskrifter. Kjøkkenskapet bør helst ha både chilisaus, fiskesaus, østerssaus og hoisinsaus.

GOD SMAK: Restaurant BA53s Kari Innerå har vært landslagskokk og vunnet flere konkurranser. På kjøkkenet hjemme har hun mye asiatisk på lur, pluss sin egen kyllingkraft. Foto: MARTE GARMANN
GOD SMAK: Restaurant BA53s Kari Innerå har vært landslagskokk og vunnet flere konkurranser. På kjøkkenet hjemme har hun mye asiatisk på lur, pluss sin egen kyllingkraft. Foto: MARTE GARMANN Vis mer

Lyst til å koke asiatisk? Lag din egen ponzusaus med chili og koriander.

- Med disse råvarene kan jeg alltid lage noe spennende og godt, sier han og legger til at sitron må til.

Enten han lager asiatisk eller europeisk mat. Sitron sørger for den riktige balansen av når han trenger noe syrlig.

Eksotiske sauser Mens nordmenn for bare tjue år siden nok ville svart at basisvarene hjemme var brunost, kål, smør og poteter, er det nå lite av det hjemme hos norske kokker - og blant nordmenn flest.

Med unntak av meierismør, som alle kokkene er avhengige av å ha i skapet, er det lite brunostbegeistring å spore. Stiansen innrømmer at brunost er han faktisk «ikke spesielt glad i».

PIZZA: Tynn italiensk pizza med hjemmelaget pastasaus går det mye av hjemme hos mesterkokk Gunnar Hvarnes. Foto: REUTERS/PAULO WHITAKER
PIZZA: Tynn italiensk pizza med hjemmelaget pastasaus går det mye av hjemme hos mesterkokk Gunnar Hvarnes. Foto: REUTERS/PAULO WHITAKER Vis mer

- Poteter må jeg ha. Der er jeg veldig norsk. Ellers finner du mye asiatisk hos meg, sier mesterkokken Kari Innerå,  innehaver av restaurant BA53 i Oslo.

Les også: Se hvilken potet du bør bruke når.

Kari Innerå har vunnet både nordisk og olympisk mesterskap i kokkekunst. Hun er også kjent fra restaurantene Cru, og Fru K på Petter Stordalens luksushotell The Thief.

Kyllingkraft På hjemmekjøkkenet til Kari Innerå er det «veldig mange flaske asiatiske sauser», alltid kokosmelk, chilipasta, ingefær, hvitløk og nudler. Hennes store ha-på-lur-triks er imidlertid kyllingkraften.

NUDLER: Kari Innerå har altid nudler og asiatiske sauser i skapet. Foto: DAGBLADET
NUDLER: Kari Innerå har altid nudler og asiatiske sauser i skapet. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Jeg koker ganske mye kraft av gangen og putter i fryseren. Da kan jeg alltid lage noe godt. I går laget jeg en herlig suppe med kyllingbuljong, koriander, kaffirblader og kyllingkjøttdeig som ble til kjøttboller. Så enkelt og så godt!

Nudler og pasta er godt å ha i bakhånd for en rask middag. Kari spiser også mye sushi og kinesisk dimsum.

-Jeg prøver å spise mindre kjøtt, sier hun.

Tabasco Ennå er det ikke mulig å servere Hedda (4) pappas kruttsterke retter med tabasko, men det er antakelig bare et tidsspørsmål.

PAPPAS STERKE KETCHUP: Hjemme hos Gunnar Hvarnes synes ungene av Sriracha-sausen, full av chili, er i sterkeste laget. Foto: AP / NICK UT
PAPPAS STERKE KETCHUP: Hjemme hos Gunnar Hvarnes synes ungene av Sriracha-sausen, full av chili, er i sterkeste laget. Foto: AP / NICK UT Vis mer

- Hun har begynt å like eksotiske sauser. Det går framover, sier pappa Christopher Davidsen, Årets kokk 2015, for øyeblikket ivrig opptatt med å forberede seg til Europamesterskapet i Bocuse d'Or i Budapest i mai.

I tillegg er han konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Caya og Almas i Trondheim.

Hjemme er skapet fullt av soyasaus, ingefær og chili. Det blir nesten alltid asiatisk når han og familien skal kose seg. Er det bare han som skal spise, pøser han på med tabasko.

SITRUS: Er det ett råd du kanskje skal ta med deg fra kokkene, er det alltid å ha sitron eller lime hjemme. Da kan du balansere perfekt mellom salt, søtt og syrlig. Foto: KENT SKIBSTAD / NTB scanpix
SITRUS: Er det ett råd du kanskje skal ta med deg fra kokkene, er det alltid å ha sitron eller lime hjemme. Da kan du balansere perfekt mellom salt, søtt og syrlig. Foto: KENT SKIBSTAD / NTB scanpix Vis mer

Les også: Triksene som redder maten som har blitt for sterk

-Jeg er veldig glad i tabasko, sier han.

Lime og frukt er også viktig. Lime til matlaging, epler, druer og bananer til å gumle.

Traust - Jeg liker sriracha-saus, og det hender vi lager noe asiatisk, ellers spiser vi veldig norsk. Kjøttkaker og høyrygg, fårikål og poteter, slike ting går det mye av, sier Gunnar Hvarnes, grossist i kokkekunst-plasseringer og mannen som skal trene Christopher Davidsen fram mot Europamesterskapet i kokkekunst i Ungarn.

Hvarnes har vært kaptein på det norske kokkelandslaget og var med da kokkelandslaget ble olympisk mester, og i 2006 verdensmester. Hvarnes har også en rekke NM-plasseringer, med to gull og en sølvmedalje.

Sriaracha-sausen, en knallsterk chilisaus, kalles «pappas sterke ketchup »hjemme hos Hvarnes i Sandnes, der han bor med kone og tre barn i alderen 10 måneder til 10 år. Presis klokka fire samles gjengen til middag. Det kan ofte være før Gunnar går på jobb.

Saus i fryseren - Å spise sammen er viktig. Med barn i ulike aldrer må vi spise noe alle kan like. Vi har alltid hjemmelaget pastasaus i fryseren så vi lett kan lage bolognese, lasagne eller pizza. Vi er også glade i å bake og lage desserter. Gjær til søte deiger og mel finner du alltid hjemme hos oss, sier han.

Hvarnes-familien elsker tynne italienske pizzaer og lager dem i sin lille pizzaovn.

- Det tar tid når vi er så mange, men smaken er veldig god, sier han.

Les også: Slik får du perfekt pizza.

Han synes det er morsomt å tenke på hva folk gjerne tror han spiser.

- Det er bare å avlive alle myter. Du kan lete så lenge du vil hjemme hos meg, men tørrhengt oksekjøtt, lammesadel og russisk kaviar finner du ikke.