SJEKK WIENERPØLSETESTEN: Blir det mye pølser, kan det være greit å vite hvilke som er sunnest. Foto: ERIK HELGENESET
SJEKK WIENERPØLSETESTEN: Blir det mye pølser, kan det være greit å vite hvilke som er sunnest. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Sjekk hvilke wienerpølser som er sunnest

Og stem på den wieneren du liker best!

(Bramat.no): I mai kan det ofte bli mye pølser både til barn og voksne.

Hvis du bare spiser pølser en gang iblant, er det ikke så nøye hvilken type du velger.

Spiser du derimot pølser til middag jevnlig, kan det være lurt for både barn og voksne å velge de sunneste variantene.

Ingredienser som påvirker næringsinnholdet Rene fileter av kjøtt er helt klart sunnere enn farseprodukter som pølser, kjøttkaker og kjøttdeig.

Jo mer kjøttet er spedd ut, desto dårligere sammensatt blir det.

Farseprodukter inneholder derfor mer stivelse og mindre protein, jern og vitaminer enn rent kjøtt.

Innholdet av kalorier og fett kan også være høyere.

Stivelse og flesk er to av ingrediensene som forringer den ernæringsmessige kvaliteten på pølser.

Spis rå løk til wieneren! Pølser til middag trenger ikke være så usunt, så lenge du samtidig spiser grønnsaker, for eksempel oppkuttete grønnsaker med dipp, ved siden av.

Det er også forskjell på hvor mange pølser du spiser, og hvor ofte det er pølser til middag.

Noen pølser en gang iblant er helt greit.

Litt rå løk til pølse med lompe gjør det hele litt sunnere.

Dette har vi testet For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av wienerpølsene i denne testen, har vi sett på hvor mye kalorier, karbohydrater, protein, fett, salt og andel kjøtt de inneholder per 100 g (pølsene er omtrent like store).

Mye kjøtt og protein har trukket opp, mens mye kalorier, karbohydrater, fett og salt har trukket ned.

Vi har latt andel kjøtt, salt og protein telle mest.

Vi har ikke tatt hensyn til om kjøttet i pølsene er maskinelt utbeinet kjøtt (MUK) eller ikke, ettersom dette tilnærmet likt næringsinnhold som annet kjøtt.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på din favoritt.
   Rangering I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5.

Produktene er rangert i forhold til hverandre.

Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Gilde Go´ & Mager wiener En av testens vinnere. Bra med kjøtt og lite fett og kalorier. Saltinnholdet kunne gjerne vært lavere. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Kjøttrik wienerpølse En av testens vinnere. Bra med kjøtt og mindre salt enn mange av de andre. Karakter: Produsent: Nortura SA Prior Wienerpølse En grei annenplass. Greit med kjøtt og lite fett og kalorier. Karakter: Produsent: Prior X-tra Wienerpølse Ok innhold av kjøtt, men nokså mye fett og kalorier. Karakter: Produsent: Fatland Sandefjord AS, for Coop Jacobs Klassiske wienerpølser Ok innhold av kjøtt, men nokså mye fett og kalorier. Karakter: Produsent: Unil AS Gilde Wienerpølse Ok innhold av kjøtt, men nokså mye fett, salt og kalorier. Karakter: Produsent: Nortura SA Leiv Vidar Wiener Relativt mye fett, ok innhold av kjøtt. Karakter: Produsent: Leiv Vidar AS Coop Wienerpølser Mye fett og kalorier Karakter: Produsent: Fatland Sandefjord AS, for Coop Smart 365 Wienerpølser Relativt lite kjøtt. Mye salt. Karakter: Produsent: I Norge for Ica Norge AS Nordfjord Wienerpølser Mye salt, fett og kalorier. Karakter: Produsent: Nordfjord AS for Rema 1000 Manstad Kjøtt Wienerpølser Lite kjøtt, mye salt og fett. Karakter: Produsent: Manstad Kjøtt AS Finsbråten Wienerpølser Mye kalorier og fett. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Best pris Wienerpølser Relativt lite kjøtt, mye salt og fett. Karakter: Produsent: Nordfjord AS for Rema 1000 Les mer på Bramat.no:
Nok protein med vegetarisk kosthold?
Kan du puste riktig?
Lavkarbo for diabetikere