BYTT PUTE: Selv om du er vant til å sove på magen, er ikke det en optimal sovestilling. Ved å bytte til en pute som ikke «oppfordrer» til å ligge på magen, kan du endre på det. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos
BYTT PUTE: Selv om du er vant til å sove på magen, er ikke det en optimal sovestilling. Ved å bytte til en pute som ikke «oppfordrer» til å ligge på magen, kan du endre på det. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotosVis mer

Sjekk hvilken pute som gir deg best søvn

Puta bør passe til sovestillingen din.

Uansett om du sover på ryggen eller siden, eller om du omfavner puta når du sover, finnes det en pute akkurat for deg. Riktig pute kan bidra til å gjøre nattesøvnen din bedre. Sover du derimot med feil pute, kan dette medføre uønskede konsekvenser.

Feil pute kan gi problemer - Problemer som kan oppstå med feil hodepute, er typisk hodepine, snorking og søvnapné med tilhørende dårlig søvnkvalitet som igjen kan påvirke det meste, skulderplager, stivhet i nakke og brystrygg og følelse av trøtthet, forteller kiropraktor Geir Wiik ved Stovner kiropraktorsenter.

Wiik påpeker imidlertid at det er mange årsaker til disse tilstandene, og det er ikke sikkert puta skal få skylden for alt. Han forteller at han ofte opplever at folk prøver veldig mange forskjellige puter fordi de føler de er stive i nakken eller sover dårlig, og så er årsaken en helt annen enn puta.

- Så før du skylder på feil med puta, kan det være greit å snakke med en lege, fysioterapeut eller kiropraktor dersom man har noen plager som man føler er relatert til natta og søvnen.

Pute som passer til sovestillingen din Innkjøper i Princessgruppen, Bitta Andersen, forklarer til Bonytt.no at det som er viktig å tenke på ved valg av pute, er hvordan man ligger. Ligger du på ryggen, siden, magen eller litt av hvert.

Har du allergi, anbefaler Andersen å bruke dunpute.

- Dette er et allerginøytralt naturmateriale. Dun transporterer vekk fuktighet på en utmerket måte, noe som gir dårlige vekstvilkår for midd.

Uansett hva slags pute man kjøper, er det viktig å riste den godt hver morgen, slik at man får luft tilbake i puta etter nattas søvn.

Å velge ny pute Når du skal velge ny pute, bør du ta hensyn til hvordan du sover mest om natta. Sover du på siden, trenger du en pute som støtter hodet og halsen, slik at ryggraden hviler i en rett linje. Sover du på ryggen, trenger du en tynnere pute, men den må likevel støtte nakken og skuldrene slik at nakkevirvlene ligger riktig. En god pute vil i tillegg redusere snorking når man sover på ryggen.

Å sove på magen er ikke anbefalt, da dette gir mye vridning og press på nakkevirvlene.

- Min hovedregel er at ingen som har passert fem år, skal ligge på magen. Da har du nemlig blitt så stiv og stabil i nakken at det er uheldig å få vridning av nakken mot den samme siden i for lang tid, forklarer kiropraktor Geir Wiik ved Stovner kiropraktorsenter.

Ifølge Wiik vil folk flest vri hodet til samme side hver gang om de ligger på magen.

- Ber man dem om å vri hodet mot motsatt side, kjenner de at dette gjør vondt / er ubehagelig. Dette viser at det blir skjevbelastning som over tid kan utvikle seg til at man blir mer stiv til en side enn man føler er funksjonelt.

Kiropraktoren påpeker at dette er noe de fleste vil merke i våken tilstand, om de for eksempel sitter for langt ut på siden på kino eller under et foredrag, og må vri på hodet og nakken i et par timer.

- Da blir de fleste stive i nakken. Så du bør altså ha en pute som ikke oppfordrer til å ligge på magen. Det får du ved å velge en såkalt nakke eller cervikal (som betyr nakke) pute. Det er forskjellige typer, men fellestrekket er at de har en forhøyning opp som støtter nakken og en fordypning ned som gir plass for hodet.

- Alle vil variere liggestilling gjennom natta, og det er ikke farlig om man ligger litt på magen. Variasjon er bra, men som sagt bør det å ligge på magen begrenses, understreker Wiik.

Puta skal gi leddene hvile Kiropraktoren forklarer videre til Bonytt.no at en putes funksjon bør være å gi støtte til nakken, og nakkens naturlige svaihet (lordose).

- Dette gjør at leddene er i sin mest nøytrale stilling - den vi tror belaster minst - noe som gir leddene og musklene mulighet til å hvile gjennom natta. Og du skal derfor ikke ligge på puta med skuldrene, den skal stoppe ved overgangen fra skulder til nakke.

- Ligger du mye på siden, er hulrommet som skal dekkes større enn om du ligger mest på ryggen (magen bør man som sagt ikke ligge på), og du kan da ha litt høyere pute. Ideelt bør rygg og nakke gå i en rett linje uten knekk opp eller ned, samtidig som kroppens egne kurver får støtte og opprettholdes.

Kiropraktor Wiik påpeker at mange ligger på for høye puter og blir liggende med en knekk oppover i nakken. På den annen side bør du heller ikke ligge uten pute, da hodet henger ned.

Fast pute gir bedre passform Puta bør være såpass fast at den gir støtte. Selv om du kan få den riktige passformen med en veldig myk pute ved å stappe og dytte på de rette plassene, så holder en myk pute sjelden denne passformen hele natta.

- En del av de putene som former seg best og har god støtte, er varmepåvirket. Det vil si at de kan bli veldig harde dersom man liker å ha det kaldt på soverommet. Et knep da kan være å ta med puta inn på badet om morgenen, da de fleste har det varmere på badet enn på soverommet, forklarer kiropraktoren.

- Dette kan særlig være viktig dersom man er vant med en veldig myk pute og vil prøve å gå over til en fastere pute som er varmepåvirket. Når du så ligger på puta, holder kroppsvarmen den myk nok selv på et kaldt soverom.

Wiik påpeker at søvn/søvnmønstre er en vanesak. Så om du finner ut at du bør bytte pute, kan det være lurt å begynne hver natt med den nye puta og så heller ha den gamle puta liggende ved siden av senga dersom du synes det blir for «rart», og du ikke får sove.

- Da kan du ta opp gamle puta og få den viktige søvnen. I løpet av fire til seks uker pleier de fleste å venne seg til den nye puta.

FEIL SOVESTILLING: Å sove på magen er ikke anbefalt, da dette gir mye vridning og press på nakkevirvlene. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos
FEIL SOVESTILLING: Å sove på magen er ikke anbefalt, da dette gir mye vridning og press på nakkevirvlene. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos Vis mer

Puter slites, og avhengig av kvalitet bør du ifølge Wiik bytte pute hvert 2.-10. år.

Pris definerer kvalitet ... eller? Innkjøperen hos Princessgruppen råder deg til å tenke funksjon framfor pris, når du skal kjøpe pute.

- Men også her får du hva du betaler for i form av holdbarhet og komfort.

Husk at en pute er utsatt for tung belastning i mange timer, så det er viktig først å kartlegge sitt eget behov før man går til innkjøp av pute.

Unngå disse «putetabbene» Innkjøperen påpeker at mange av oss ikke er bevisste nok på hvordan vi sover (sovestilling) og generelt sett viktigheten av en god pute.

- En pute skal være en god støtte til nakke og hode gjennom mange timer hver natt, så det er viktig å tenkte på hva du faktisk trenger, framfor pris.

Andersen påpeker at det også er viktig med riktig vedlikehold.

- Bruk beskyttelsestrekk under putetrekket, så beskytter du puta mot svette og flekker. Slik holder du puta fin over lengre tid.

Kiropraktor Toralf Thomassen ved Din Helse Norge forklarer til Bonytt.no at en vanlig feil vi gjør er at vi kjøper for stor pute.

- En annen ting er at du ikke prøver lenge nok. Tilvenning til Tempur eller andre puter kan ta en måneds tid. Etter dette er man «avhengig» og vil helst ha med seg puta overalt.

- Spesielt kvinner har litt problemer med merket Tempur er min erfaring, nakken til en kvinne er noe lettere og synker ikke ned. Jeg anbefaler da Sofieputen eller Aero. De er lettere.

Thomassen råder deg til å ikke bruke Tempur hvis du har det for kaldt i rommet.

- Har puta ligget timevis i et kaldt rom, bruker den lang tid på å tine og er hard som stein. Da bør du bruke en annen pute, råder han.

Les også:
Derfor lukter treningstøyet ditt surt
Vasker du undertøyet på 30-40 grader?
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide
Så ofte bør du vaske sengetøyet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.