FORVANDLING: Mer enn 1000 frivillige strømmet til for å hjelpe med å fjerne plast og søppel for å rense Versova-stranda i Mumbai. Slik skjedde den utrolige forvandlingen. Video: Earth5R Vis mer

Sjekk hvordan dette søppelberget ble forvandlet til ei lekker sandstrand

Fjernet 5300 tonn søppel. 

(Dagbladet): For bare halvannet år siden var denne kyststripa i Mumbai i India bokstavelig talt bare søppel.

Plast og annet avfall fra millionbyen fløt og lå slengt over alt langs Versova-stranda, og å bade var bare å glemme.

Heldigvis fantes det noen som ikke vil ha det slik, og bestemte seg for å gjøre noe med det.

Den unge og driftige advokaten og miljøforkjemperen Alfroz Shah (33) blant annet, satte i gang en aksjon for å bli kvitt dritten, og frivillige strømmet til for å hjelpe, melder CNN.

- Søppelberg så høye at folk kan drukne i dem

For å gjøre en ganske lang historie kort: Etter 21 måneders hardt arbeid, var 5300 tonn søppel fjernet, og den 2,5 kilometer lange stranda er ikke til å kjenne igjen.

Prosjektet er av FN kalt «verdens største strand-renovasjon» og i India er media fulle av beundring over arbeidet Shah har organisiert og ledet.

- Jeg flyttet inn i en ny leilighet for to år siden, men utsikten var bare ei strand dekket av søppelberg så store og høye at folk kunne drukne i dem, sier Shan til CNN.

LITE INNBYDENDE: Slik så det ut på Versova-stranda i Mumbai i 2015. Da bestemte advokaten Alfroz Shah seg for å gjøre noe. Nå er tusenvis av tonn med plast og søppel ryddet, og stranda er igjen attraktiv. Foto: NTB Scanpix
LITE INNBYDENDE: Slik så det ut på Versova-stranda i Mumbai i 2015. Da bestemte advokaten Alfroz Shah seg for å gjøre noe. Nå er tusenvis av tonn med plast og søppel ryddet, og stranda er igjen attraktiv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2015 satte han i gang sammen med en nabo med det som så ut som en jobb som knapt var overkommelig.

Men mer enn 1000 frivillige strømmet til for å hjelpe med å fjerne plast og søppel. Både lokalbefolkning, politikere, skoleklasser og også noen Bollywood-kjendiser kom for å hjelpe med å redde stranda.

Og de har ikke bare fjernet all plasten. 52 offentlige toaletter er renset og satt i stand, og 50 kokospalmer er plantet på stranda.

- Dette har vært helgene mine siden 2015, og jeg elsker det faktisk, sier Shah.

Fikk utmerkelse

Nylig tweetet han et bilde fra stranda, som nå ser lekker og innbydende ut, og fikk umiddelbart 13 000 likes og 6000 retweets.

I tillegg har han fått en utmerkelse fra FN for opprenskningen.

- På grunn av vindretningen, havner mye søppel i havet på Versova-stranda, sier marinekonservator Pradip Patade.

Ifølge FN dumpes 13 millioner tonn plast i havet hvert år og betegnes som et av klodens største miljøproblem.