Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sjekk hyttene du får til under millionen

- En robust investering, sier sjeføkonom.

HÅNDLAFT: Tradisjonell hytte med helårsvei i Turitrøen, Ølslykkja i Etnedal. Prisantydning 790 000 kroner. Primærrom 36 kvadratmeter og to soverom. Tomta er på cirka 2,5 mål, eiet. Byggeår er 1973.  Foto: Terra
HÅNDLAFT: Tradisjonell hytte med helårsvei i Turitrøen, Ølslykkja i Etnedal. Prisantydning 790 000 kroner. Primærrom 36 kvadratmeter og to soverom. Tomta er på cirka 2,5 mål, eiet. Byggeår er 1973. Foto: Terra Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens boligprisen stadig går oppover, står hytteprisene på stedet hvil, og det er de dyreste objektene som sliter mest. 

I 2011 opplevde meglerbransjen en markant salgsnedgang for vinterhytter, og et betydelig prisfall i flere av landets mest populære vintersportssteder, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Ekspertene er ikke spesielt optimistiske for framtida - i alle fall ikke for de mest kostbare hyttene.

Neste uke, 7. februar, presenteres den årlige analysen av markedet for fritidsboliger på fjellet. Den vil vise prisutviklingen fra 2004 til og med 31.12.2012, med særlig fokus på utviklingen i fjor.

- Jeg frykter at vi står overfor et prisfall på de dyreste fjellhyttene. Jeg tror det ville vært fornuftig om meglerne tok en prat med selgere om å senke prisene, da vil det i hvert fall komme folk på visning. Hytter i mangemillionersklassen har blitt ekstremt kostbare å eie. De har for lengst tapt kampen mot luksusferieturer til utlandet, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra til klikk.no.

For turidealister Ifølge Finn.no er det i perioden 1. januar til 28. januar i år publisert 55 hytteannonser på fjellet til under millionen, mot 89 i samme periode i fjor.

TRADISJON: Hytte ved Skareseter i Eggedal. Prisantydning 800 000 kroner. Primærrom 52 kvadratmeter og to soverom. Tomta er på 80 kvadratmeter festetomt. Byggeår 1970.  Faksimile: Finn.no
TRADISJON: Hytte ved Skareseter i Eggedal. Prisantydning 800 000 kroner. Primærrom 52 kvadratmeter og to soverom. Tomta er på 80 kvadratmeter festetomt. Byggeår 1970. Faksimile: Finn.no Vis mer

Lavere utbud kan indikere at prisene vil holde seg i dette segmentet.

- De rimeligste hyttene opererer i et helt annet marked, forklarer Andreassen.

- De er billige å eie og drifte. Jeg tror prisnivået vil holde seg. Det vil alltid være et marked for turidealister i Norge, så slike fjellhytter er en robust investering. Friluftsinteresserte er dessuten ikke like gira på å sitte på en bar i utlandet, så det spiller egentlig ingen rolle for dem om utenlandsturene har blitt billigere.

Tar litt tid Daglig leder Are Berg i Terra Eiendomsmegling i Valdres opplevde å selge flere hytter i 2011 og 2012 enn kontoret noen gang har gjort tidligere, og da spesielt de enkle, rimeligere hyttene.

- Men det har tatt noe lengre tid å selge, i tillegg selger vi flere hytter til takst nå enn vi gjorde før, da en god del gikk over prisantydning.

Under millionen Berg har for øyeblikket flere hytter til salgs til under millionen, blant annet en håndlaftet tømmerhytte beliggende på Ølslykkja i Turitrøen på cirka 920 meter over havet.

Her får du sol og fin utsikt mot Synnfjell og Jotunheimen med turterreng både sommer og vinter - og oppkjørte skiløyper like ved hytta. Om sommeren handler det om fotturer og sykkelturer.

AVSKJERMET: Hytte i Votnedalen i enden av blindvei på Veggli. Prisantydning 900 000 kroner. Primærrom 47 kvadratmeter og to soverom. Tomt er festetomt. Byggeår er 1973. Faksimile: Finn.no
AVSKJERMET: Hytte i Votnedalen i enden av blindvei på Veggli. Prisantydning 900 000 kroner. Primærrom 47 kvadratmeter og to soverom. Tomt er festetomt. Byggeår er 1973. Faksimile: Finn.no Vis mer

Markedet for fritidsboliger på fjellet har de siste årene altså hatt en vesentlig flatere prisutvikling enn boligmarkedet. Større nybyggaktivitet og et relativt stort utbud har bidratt til avdempet prisutvikling i dette markedet.

Det opplyser nestleder Leif J. Laugen i Eff, under én uke før den årlige rapporten om fjellhytter legges fram.

Tradisjonell stil For spørsmålet som fortsatt henger i lufta, er om trenden fortsetter? Og hva er egentlig folk på jakt etter i hytte-Norge.

Slik klikk.no tidligere har omtalt, har i hvert fall ferdighytteleverandørene funnet lykkeformelen. De mest populære modellene har en enkel, tradisjonell stil. Store hytter i moderne stil slår altså ikke an på fjellet. Kanskje er vi inne i en nynostalgisk periode som kan forklare disse markedsmekanismene?

- Vi har i hvert fall fått et veldig visuelt forhold til hyttene de siste par årene, og hytter med et tradisjonelt utseende er siste skrik. Jeg tror det handler om en viss grad av motreaksjon mot luksusifiseringen som har preget den norske hytta på 2000-tallet, forklarer hytteforsker Finn Arne Jørgensen ved Umeå universitet.

- Hytter i tradisjonell stil er kanskje et forsøk på å opprettholde en slags kobling til ideen om det ekte hyttelivet i et fysisk landskap som kommer lenger og lenger vekk fra det vi tenker på som tradisjonelt hyttelandskap. Hyttene ligger tettere og tettere sammen, og er stort sett koblet til resten av verden gjennom strømledninger, internett- og TV-kabler, veier, vann, avløp, og så videre, sier Jørgensen, som presiserer at det er snakk om en enklere stil.

HERLIG UTSIKT: Hytte med utsikt i Byfuglia i Etnedal på cirka 830 moh. Prisantydning 980 000 kroner. Primærrom 69 kvadratmeter og tre soverom. Tomta er på cirka 1,3 mål, eiet. Byggeår 1964.   Foto: Terra
HERLIG UTSIKT: Hytte med utsikt i Byfuglia i Etnedal på cirka 830 moh. Prisantydning 980 000 kroner. Primærrom 69 kvadratmeter og tre soverom. Tomta er på cirka 1,3 mål, eiet. Byggeår 1964. Foto: Terra Vis mer

For nye hytter er i liten grad teknologisk og funksjonelt enklere. Komfort, men ikke luksus.

Les også:

Så kule kan IKEA-møblene bli

Skal du pusse opp? Her finner du de lekreste interiørbildene

Her ligger Norges dyreste hytter

HYTTEKOS: Hytte i Eggedal/Norefjell. Prisantydning 790 000 kroner.  Primærrom 44 kvadratmeter med tre soverom. Tomta er på 1 mål, eiet. Byggeår 1971. Faksimile: Finn.no
HYTTEKOS: Hytte i Eggedal/Norefjell. Prisantydning 790 000 kroner. Primærrom 44 kvadratmeter med tre soverom. Tomta er på 1 mål, eiet. Byggeår 1971. Faksimile: Finn.no Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!