16 TYPER BRINGEBÆRSYLTETØY: Det er ikke bare for smakens skyld at syltetøy inneholder sukker. Foto: ERIK HELGENESET
16 TYPER BRINGEBÆRSYLTETØY: Det er ikke bare for smakens skyld at syltetøy inneholder sukker. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Sjekk innholdet, det bør være minst 50 prosent bær

Stor test av bringebærsyltetøy.

(Bramat.no): De fleste av oss spiser syltetøy.

I dag er vi opptatt av at syltetøy ikke skal inneholde for mye av det ugunstige hvite sukkeret.

Derimot ønsker vi så mye bær som mulig.

Ettersom mange bær har en syrlig smak, må det litt søtt til for at de fleste skal like smaken.

Det er ikke bare for smakens skyld at syltetøy inneholder sukker.

Mye sukker konserverer Sukker er nemlig et konserveringsmiddel, og syltetøy er rett og slett en tradisjonell måte å konservere bær på.

Når sukkerinnholdet er minst 60 %, trives ikke mikroorganismer, og syltetøyet får lengre holdbarhet.

Syren fra visse bær, som tyttebær (bensosyre) og stikkelsbær (eplesyre), bidrar også til at syltetøy kan holde seg i flere år under gode lagringsbetingelser.

Bringebær og blåbær er ikke så syrlige og må tilsettes syre, som bl.a. sitronsaft og benzosyre.

Mindre sukker er bedre for helsa og tennene Når sukkerinnholdet reduseres, kortes også holdbarhetstida ned.

Ved å tilsette surhetsregulerende middel som sitronsyre og eplesyre og konserveringsmiddel som kaliumsorbat og natriumbenzoat forlenges holdbarhetstida, til tross for lavere sukkerinnhold.

De fleste syltetøy på markedet inneholder derfor disse tilsetningsstoffene. Gevinsten er at mengden tilsatt sukker kan reduseres.

De fleste butikkjøpte syltetøy inneholder rundt 40 % sukker. Det meste av dette er tilsatt, men noen få prosent sukker kommer naturlig fra bærene.

Reduseres sukkerinnholdet ytterligere, blir syltetøyet mindre søtt, dersom det ikke er tilsatt søtstoff som stevia eller sukralose.

Syltetøy er ikke nøkkelhullsmerket Du vil ikke finne nøkkelhullsmerket på syltetøy.

Dette skyldes det høye sukkerinnholdet.

Syltetøy med lite sukker, men med søtstoff, får heller ikke nøkkelhullsmerket, da søtstoff ikke er tillatt i merkeordningen.

Det beste syltetøyvalget Når du skal velge syltetøy, er det smart å sjekke innholdet av bær og karbohydrater. Velg et syltetøy med minst 50 % bær.

Mer bær betyr i de fleste tilfeller mer fiber, vitamin C og andre sunne næringsstoff. Styr unna de søteste syltetøyene.

Mengden karbohydrater er i stor grad ensbetydende med mengden sukker. Velg syltetøy med rundt 40 % sukker eller mindre.

Dersom du ønsker et syltetøy fritt for tilsetningsstoffer, må du enten lage det selv eller kjøpe fra utvalgte produsenter som bl.a. Hervik (dessverre ikke med i denne testen).

Syltetøy bør ikke være det vanligste pålegget du bruker. La det heller være noe du koser deg med i helga eller etter en aktiv dag.

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på et utvalg bringebærsyltetøy som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye karbohydrater, fiber og bær de inneholder. Mengden karbohydrater representerer mengden sukker og trekker ned, mens fiber og bær trekker opp.

De fleste produsenter oppgir bare karbohydrater og ikke sukker, men det er stor sett liten forskjell mellom disse.

Vi har valgt å gi lik poengsum på karbohydrater for de to produktene som er tilsatt søtstoff og de to syltetøyene som inneholder minst karbohydrater (men ikke tilsatt søtstoff).

Dette skyldes at forbrukerne har ulike preferanser når det kommer til valg av søtstoff og sukker.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningene til testen hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Nora hjemmelaget bringebærsyltetøy Testvinner med det høyeste fiberinnholdet og nest minst karbohydrater blant syltetøyene som er tilsatt sukker. Bra fiberinnhold. Karakter: Produsent: Stabburet Bringebær med eple-syltetøy Testvinner med det laveste karbohydratinnholdet og mest bær. Er tilsatt søtstoffene isomalt og sukralose, har også testens laveste kaloriinnhold. Greit fiberinnhold. 80 % bær. Karakter: Produsent: Lerum Konserves AS Coop bringebær 25% mer bær Testens høyeste fiberinnhold. Middels på karbohydrater. 50 % bær. Karakter: Produsent: Røra for Coop Trading AS Nora naturlig lett bringebærsyltetøy Testens laveste karbohydratinnhold blant syltetøyene med tilsatt sukker. Greit fiberinnhold. Karakter: Produsent: Stabburet Coop økologisk bringebærsyltetøy Testens høyeste fiberinnhold. Kommer dårligere ut på karbohydrater. 50 % bær. Karakter: Produsent: Røra for Coop Trading AS Go Eco økologisk bringebærsyltetøy Bra innhold av fiber, men ikke så bra på karbohydrater. 47 % bær. Karakter: Produsent: Unil AS Lett frå naturen bringebær Nest minst karbohydratinnhold og er tilsatt stevia (steviolglykosid). Kommer dårlig ut på fiber. 45 % bær. Karakter: Produsent: Lerum Konserves AS Rimi bringebærsyltetøy Bra innhold av fiber, men middels på innhold av karbohydrater. 40 % bær. Karakter: Produsent: ICA Norge Nora bringebær tube Middels på karbohydrater, men kommer dårligere ut på fiber. 40 % bær. Karakter: Produsent: Stabburet First Price bringebærsyltetøy Bra innhold av fiber, men ikke så bra på karbohydrater. 40 % bær. Karakter: Produsent: Unil AS REMA 1000 bringebærsyltetøy Testens laveste fiberinnhold, middels på karbohydrater. 40 % bær. Karakter: Produsent: REMA 1000 Eldorado bringebærsyltetøy Nest høyeste innhold av karbohydrater, men bra innhold av fiber. 40 % bær. Karakter: Produsent: Unil AS Nora familiesyltetøy Testens laveste fiberinnhold, middels på karbohydrater. 40 % bær. Karakter: Produsent: Stabburet Fruitland bringebærsyltetøy Kommer dårlig ut på både fiber og karbohydrater. 40 % bær. Karakter: Produsent: ICA Norge X-tra bringebærsyltetøy Kommer dårlig ut på karbohydrater, men greit ut på fiber. 40 % bær. Karakter: Produsent: Coop Trading A/S Coop bringebærsyltetøy Testens høyeste innhold av karbohydrater, men middels på fiber. 40 % bær. Karakter: Produsent: Røra for Coop Trading A/S Les mer på Bramat.no:
Er du ung kvinne og har sex?
Sunt påskeegg?
Er fiskeforbruket i ferd med å snu?