Sjekk når du bør gå til legen

Og dette kan du gjøre med sykdommen selv.

HJELP DEG SELV: Ofte kan ikke legen gjøre noe med vanlige høst- og vinterplager som forkjølelse og influensa. Da er det lurt å ta grep for å ta vare på seg selv. Foto: Kristian Ridder-NielsenFoto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
HJELP DEG SELV: Ofte kan ikke legen gjøre noe med vanlige høst- og vinterplager som forkjølelse og influensa. Da er det lurt å ta grep for å ta vare på seg selv. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med kaldere vær følger mer snufsing, hosting og vondt i muskler og ledd.

Influensaen har foreløpig ikke slått til, men sesongen er på trappene.

I Storbritannia pågår for tiden National Self Care Week, som oppfordrer til å være bevisst på hva du kan gjøre med din sykdom selv, framfor å gå til legen unødvendig.

Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin, mener folk er veldig forskjellige når det gjelder om man oppsøker legen for ofte eller for sjelden.

- I gamle dager oppsøkte man lege sjeldnere enn i dag, men nå kan man også få mer hjelp hos legen. I forhold til ungene våre er vi kanskje mer engstelige enn før. Foreldre blir mer erfarne ettersom barna har hatt noen runder med sykdom, og alle må erfare for å lære, sier Hermansen.

Syke på jobb - Folk har ofte en følelse av når de blir ordentlig dårlige. Det er når allmenntilstanden er dårlig, som ved høy feber ved infeksjonssykdommer. Det er viktig å lære seg hva som er normalforløpet for sykdom for deg, og ta kontakt med lege når det avviker fra det.

Det er også ulike holdninger til om disse sykdommene gjør at du kan være borte fra jobb.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.