NY TILVÆRELSE MED BRILLER: Martin fikk et nytt liv da langsynthetens hans ble oppdaget og han fikk briller. Her med pappa Lars-Erik Rønaasen.  Foto:Geir Dokken
NY TILVÆRELSE MED BRILLER: Martin fikk et nytt liv da langsynthetens hans ble oppdaget og han fikk briller. Her med pappa Lars-Erik Rønaasen. Foto:Geir DokkenVis mer

Sjekk om barnet ditt er langsynt

Er barnet ditt urolig, umulig og ufokusert? Langsynthet blir ofte ikke oppdaget før det er for sent.

- Vi skjønte at det var noe galt når vi ropte på Martin (3) og han ikke skjønte hvor lyden kom fra. Han kjente igjen stemmene våre, men så ikke hvor den som ropte var, sier mamma Ellen Rønaasen.

Martin, som nå er 3 år, begynte å gå noen dager etter 1-årsdagen.

- Men synet hans var så dårlig at han gikk på alt som sto i hans vei, forteller Ellen.

Måtte vente ett år Familien tok opp synsproblemet på helsestasjonen, men fikk beskjed om å gå via fastlegen.

Det var fastlegen som henviste familien til ortoptist (som sjekker synet og eventuell skjeling), og øyespesialist (som avgjør brillestyrken).

Men her var ventetiden nesten ett år.

- Det er synd at det tar så lang tid å komme inn i systemet. Men etter at vi først gjorde det, har oppfølgingen vært god. Vi er på to kontroller i året.

Martin er langsynt på begge øynene og bruker + 4 i styrke på brilleglassene. Han skjeler innover på det venstre øyet.

Sjørøverlapp på øyet Planen var at styrken på glassene gradvis skulle økes til + 6, men siden han også har begynt å skjele utover på det høyre øyet, må de vente med å øke styrken.

SJØRØVERLAPP PÅ ØYET: Skjelingen gjør at Martin må gå med lapp på øyet én time om dagen. Lappen brukes til å stimulere øyet til å se like bra som det andre. Foto: Geir Dokken
SJØRØVERLAPP PÅ ØYET: Skjelingen gjør at Martin må gå med lapp på øyet én time om dagen. Lappen brukes til å stimulere øyet til å se like bra som det andre. Foto: Geir Dokken Vis mer

Skjelingen gjør at den lille gutten må gå med lapp på øyet én time om dagen.

- Lappen brukes til å stimulere øyet til å se like bra som det andre. Hvis Martin ikke hadde brukt briller, ville sannsynligvis venstreøyet hans gli enda mer inn, sier Elin Hansson, optiker og spesialist i atferdsoptometri.

- Årsaken til at Martin skjeler, er trolig at han ikke har brukt det venstre øyet noe særlig.

Etter at Martin fikk briller, åpnet det seg en ny verden.

- Vi merket det på hele gutten. Tidligere ville han ikke prate, men med brillene ble han mer utadvendt. Det var som om en helt ny verden åpnet seg for ham, sier mamma.

Går lenge med nedsatt syn Mange barn går unødvendig lenge med nedsatt syn uten at dette oppdages.

Først etter at de har begynt på skolen, og det merkes at de sliter med lesing og skriving, går det opp for foreldrene at barna deres er langsynte.

Da kan det være i seneste laget.

- Problemene kunne i stor grad vært unngått om det var obligatorisk med en synsundersøkelse av optometrist før skolestart. Men synskontroll av barn er dessverre ikke en prioritert oppgave, sier Elin Hansson.

Hun synes ikke at den tradisjonelle synstesten ved 4-årskontrollen og i grunnskolen er god nok til å fange opp barn med synsavvik.

- Helsestasjonene har ikke det verktøyet som kreves. Det burde være optikere eller øyeleger som sjekket barnas syn. For meg tar det bare noen få sekunder å oppdage at et barn er langsynt, fordi jeg har det rette instrumentet.

Langsynt vs. nærsynt På synstesten under 4-årskontrollen sjekkes det hovedsakelig om barnet skjeler eller er nærsynt.

Ifølge Merete Carlson, helsesøster ved Lørenskog helsestasjon, kan man med stor sannsynlighet oppdage at barnet er nærsynt ved hjelp av LEA-tavlen. Dette er den vanligste synsprøvetavlen for barn som ikke kan lese.

- Men vi har ikke utstyr til å teste om barnet er langsynt eller barnets samsyn, altså barnets evne til å se på det samme stedet med begge øynene. Slike problemer vil ofte ikke vise seg før barna begynner på skole og begynner å lese, sier helsesøsteren.

En årsak til at langsynthet er vanskelig å oppdage, er barns evne til å kompensere for denne synsfeilen.

Øyelinsen hos barn er så elastisk at de som oftest kan klare å stille bildet skarpt ved ubevisst å aktivisere en nærinnstillings-refleks.

Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Illustrasjonsfoto: iStockphoto Vis mer

Jo større langsynthet, desto mer anstrengende er det for et barn å se tydelig.

Kan forklare atferdsvansker Langsynthet kan være forklaringen på hvorfor et barn blir grinete, har hodepine eller dårlig utholdenhet ved nær-aktiviteter eller lesing.

Den «umulige» gutten i gata kan vise seg å være langsynt.

- Han må løpe og rope ekstra mye for å få ut spenningen og uroen han får i kroppen ved hele tiden å måtte anstrenge øynene, forklarer Karin Amlie Sandvand, overlege ved øyeavdelingen på Sykehuset i Vestfold.

Barnet kan også reagere motsatt, og bli en «drømmer» som kobler ut - og gjerne henger i skjørtekanten til mor.

Risiko for skjeling Barn som er langsynte, har økt risiko for å begynne å skjele.

Skjeling er den hyppigste årsaken til at et barn utvikler svaksynthet på ett øye (amblyopi), og kan ofte skyldes en medfødt, arvelig disposisjon.

- Amblyopi kan også forekomme uten skjeling, for eksempel hvis barnet har forskjellig brillestyrke på øynene. Noen kan være langsynt + 1 på det ene øyet og + 7 på det andre, forklarer Karin Amlie Sandvand.

Det som da skjer, er at hjernen til barna kun anvender synsinntrykkene fra det beste øyet. Det dårligste øyet «velges bort»og får ikke sjansen til å utvikle seg.

Barnet risikerer da å bli varig svaksynt på dette øyet.

Norske helsemyndigheter regner med at 2-5 prosent av førskolebarn utvikler svaksynthet på denne måten («Retningslinjer for undersøkelse av syn, hørsel og språk hos barn», Sosial- og helsedirektoratet.)

- I slike tilfeller er det nesten ikke mulig for foreldrene å oppdage at barnet har en svakhet ved det ene øyet, fordi det oppfører seg helt normalt. For disse barna er 4-årskontrollen spesielt viktig, sier øyelegen.

- En liten test foreldre kan gjøre selv, er å holde hendene foran det ene øyet til barnet, og så det andre. Synet er normalt dersom barnet protesterer like mye når du dekker til høyre øye som venstre. Dersom barnet protesterer bare når du dekker til det ene øyet, kan dette være et tegn på at øyene ikke brukes som de skal og bør undersøkes nærmere, sier Sandvand.

Det dårlige øyet kan vanligvis trenes ved å sette en «sjørøverlapp» foran det friske øyet. I førskolealder er synet i konstant utvikling, derfor er det mulig å gjøre noe med amblyopi.

- Men hvis denne synsfeilen ikke oppdages før barnet er 9-10 år, risikerer det varig nedsatt syn og tap av samsyn.

Lang ventetid Norske helsemyndigheter erkjenner - i sine retningslinjer for undersøkelse av syn hos barn - at et godt syn er grunnleggende for en god lære-situasjon.

Likevel mener de at 4-årskontrollen skal være tilstrekkelig, og at det ikke er nødvendig med screening av synet i skolealder.

Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Illustrasjonsfoto: iStockphoto Vis mer

Deres begrunnelse er at det er svært sjelden at sykdommer som gir alvorlige synshemninger debuterer i denne alderen.

Overlege Karin Amlie Sandvand berømmer jobben som helsestasjonene gjør.

- 4-årskontrollen er veldig viktig med tanke på å sjekke barnets syn, da er det fremdeles tid til å gjøre noe med det, understreker overlegen.

Helsesøster Merete Carlsons erfaring er at svært dårlig syn eller en øyesykdom hos barnet vil ha blitt oppdaget i god tid før 4-årskontrollen.

- Men har foreldre mistanke om at det er noe galt med synet, kan de få henvisning til øyelege. Det er foreldrene som ser barna hver dag og kjenner dem best.

Carlson vedgår at ventetiden for å komme til øyelege som har avtale med det offentlige, er et problem.

Noen steder i landet kan det ta opptil et år.

- Da er private øyeleger et alternativ, sier helsesøsteren.

- Men det koster selvsagt mer.

Les også:
Her får Silja (5) botox
Slik regner du ut barnets høyde som voksen
Her er årets mest trendy navn
Finn ut hva som feiler barnet ditt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Illustrasjonsfoto: iStockphoto Vis mer