Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sjekk om boligen har hussopp

Med disse grepene unngår du soppangrep.

STERKT ANGREPET: Av råtesopper som går til angrep på boligen er ekte hussopp den verste. Bildet viser avdekking av omfattende hussoppskader.  FOTO: Mycoteam AS
STERKT ANGREPET: Av råtesopper som går til angrep på boligen er ekte hussopp den verste. Bildet viser avdekking av omfattende hussoppskader. FOTO: Mycoteam AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mugg og råtesopp er plagsomt og kan i ytterste konsekvens rasere boligdrømmen.

Dessverre er problemstillingen evig aktuell.

Soppangrep kan skje når som helst, uavhengig årstid.

Lever av ved - Av råtesopper som går til angrep er det som kalles for ekte hussopp den verste. Den er litt spesiell ved at den kan frakte med seg sitt eget vann fra fuktige steder til tørre områder. På den måten skaper den egne vekstvilkår, sier fagsjef og biolog Stein Norstein i Anticimex.

Dermed kan tørre konstruksjoner i huset fuktes ned og begynne å råtne. Og når treverket råtner krymper veden sammen og sprekker opp. Treet blir lett, sprøtt og mister bæreevnen.

Andre råtesopp som kjellersopp og tømmersopp har langt mindre spredningsevne enn ekte hussopp.

Krevende å fjerne Det å fjerne ekte hussoppangrep kan være krevende, bekrefter Norstein

Men du trenger ikke å få panikk. De aller fleste hus som er angrepet av kan fikses.

Angrepet murverk må kjemikaliebehandles og angrepet treverk må fjernes. Samtidig må fukttilgang stanses.

Det finnes likevel eksempler på at det kan være billigere å rive huset . Jo større angrep er desto dyrere blir det.

Sopp i mur Ekte hussopp forekommer som regel i forbindelse med murverk eller et annet basisk materiale - aldri i rene trekonstruksjoner. Dersom du finner ekte hussopp i trehus er det i så fall i overgangen mellom mur og tre.

- Ekte hussoppangrep i trehus er derfor ofte begrenset til kjeller og murkronen. Den har liten spredning oppover i treverket, forklarer fagansvarlig og biolog Hege Bull Jenssen i Mycoteam AS.

Kjennetegn Hussopp utvikler et kraftig bomullsaktig soppvev på overflaten av angrepne trematerialer når den er i god vekst - og trevirket sprekker opp i store kubiske sprekkeklosser.

- Etter en stund kan det, hvis vekstforholdene er gode, utvikles brunlige foldete fruktlegemer som kan minne om en pannekake og som sitter løst festet til underlaget, forteller Bull Jenssen.

Lagring av ved - Men det kan være vanskelig å skille forskjellige sopptyper for folk flest, sier hun.

Ved mistanke bør det tas prøver som sendes inn til analyse, forklarer biologene, som mener du bør inspisere kjelleren for å kontrollere at den er tørr. Hvis den ikke er det bør du skaffe deg en krypkjelleravfukter. Du bør heller ikke lagre ved i kjeller. Dette reduserer faren for fukt og soppangrep.

Reparer også taklekkasjer og sjekk at loftet er tørt. Sjekk samtidig at takrenner og taknedløp fungerer.

Kontroller også med jevne mellomrom at boligens dreneringssystem fungerer rundt bygget.


Mugg og astma Forskerne har for øvrig lenge lurt på hvilke komponenter i inneluften som forårsaker negative helseeffekter. Muggsopp har ofte blitt foreslått som mulig forklaring.

Men i doktorgradsavhandlingen "Mould growth in buildings" fra NTNU har forsker Jonas Holme ved SINTEF Byggforsk ikke funnet sammenheng mellom muggsoppsporekonsentrasjoner og astma eller allergi blant barn.

Studien viser videre at det er flere tilfeller av registrert muggvekst i hus med ingen eller naturlig ventilasjon, enn i hus med mekanisk ventilasjon.


Les også:

Test av oppladbare vinkelslipere

Stearinlystesten avslører vinduene

Kule knagger til gangen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SOPPDANNELSE: Slik kan et ekte hussoppangrep se ut. Er vekstforholdene gode kan det utvikles brunlige foldete fruktlegemer som kan minne om en pannekake.  FOTO: Mycoteam AS
SOPPDANNELSE: Slik kan et ekte hussoppangrep se ut. Er vekstforholdene gode kan det utvikles brunlige foldete fruktlegemer som kan minne om en pannekake. FOTO: Mycoteam AS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!