Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sjekk om du bør skifte dekk nå

Bedre å vente til over påske? Her er dekk-varselet for landet.

BYTT NÅ: De aller fleste gjør klokt i å legge på sommerdekkene før påske. FOTO: Lise Åserud / SCANPIX
BYTT NÅ: De aller fleste gjør klokt i å legge på sommerdekkene før påske. FOTO: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Legge på sommerdekkene nå? Eller vente til over påske? Mange er i dette dilemmaet akkurat nå. Derfor har vi tatt temperaturen på landet, og serverer vårt eget dekkvarsel basert på værvarselet.

Og vi har profesjonell hjelp. Av statsmeteorolog Vibeke Thyness.

- Vi kan ta Sør-Norge først. Vinteren er ikke over i høyfjellet - og med det tenker jeg på høyder over 800-900 meter. Der er det fortsatt mulig å møte snø, og spesielt nå til helgen. Ellers venter vi ikke snø sørpå. Den nedbøren som kommer vil være regn. Østafjells ser det tørt ut; kanskje det blir litt nedbør i neste uke, men da i form av regn.

- Og hva med Nord-Norge?

- I helgen blir det mest regn der, men i perioder neste uke kan snøgrensen krype noe nedover. Så vi kan ikke si at vinteren er over nordpå, i hvert fall ikke i de to nordligste fylkene. Der kan det bli sludd, og snø i indre strøk nord for Bodø. Nordland er mer usikkert.

Konklusjonen blir at du som bor sør for Bodø, og ikke skal opp i høyfjellet, trygt kan skifte til sommerdekk nå.

Prisene er i mange tilfeller lavere de nærmeste dagene enn over påsken, og det er også etter påske at de største køene vil oppstå for deg som setter bort dekkskiftet.

En annen grunn til at du bør få på sommerdekkene så fort som mulig, er at vinterdekk kan være livsfarlige på vårvarm asfalt, og derfor frarådes på det sterkeste, selv om piggfrie vinterdekk er lovlige året rundt.

Piggdekkene skal uansett av senest første mandag etter 2. påskedag for Sør- og Midt-Norge. For Nord-Norge er siste frist satt til 1. mai, og i år blir jo det - paradoksalt nok - dagen før fristen går ut i Sør-Norge.

For deg som tar jobben selv, kan det være nyttig å se en video som viser hvordan du skifter dekk på forskriftsmessig måte. Mange andre nyttige ting om sommerdekk finner du her.

Pass også på ryggen din. Kiropraktorene rapporterer om økt kundetrafikk og mer penger i kassa i dekkskifte-sesongene, fordi mange løfter på seg ryggsmerter.

Stor variasjon Men hvordan ligger det nå an med dekkskiftingen i Norge, nå noen dager før påskeferien? Vi tok en ringerunde til noen av butikkene i Dekkmann-kjeden.

Tromsø/kundeveileder Anna Stina Mjaaland - Det blir nok lenge til dekkskifte-rushet starter her. Veiene er bare, og det har smeltet bort mye snø - men her vet alle at det kan komme snø 17. mai, for den saks skyld. Storinnrykket venter vi ikke før tidligst over påske, og uka etter det igjen.

- Men piggdekkene må av innen 1. mai?

- Det stemmer. Og her bruker vel 90 % piggdekk. Men det er nok ikke alle som følger den regelen, og dessuten bruker en del tre sett dekk.Først piggdekk frem til verste vinteren er over, så piggfrie dekk frem til juni, og deretter sommerdekk.

Oppdal/kundeveileder Linda Flatmo - Her er dekkskifte-sesongen i full gang. Mange var her i forrige uke, og mange har vært her denne uka. Men vi forventer nok det største rushet etter påske.

- Jeg antar at det stort sett brukes piggdekk i Oppdal-regionen?

- Det stemmer. Og veiene er bare her. Men det er jo fortsatt snø i fjellet.

Bergen (Minde)/kundemottager Siv Karlsen - I Bergen og omegn brukes det helst piggfrie vinterdekk, og her er dekkskifte-sesongen i full gang. Veiene er bare, både i Bergen og omlandet, men det har nok også hjulpet litt på trykket at vi har en kampanje sammen med NAF, med gunstigere priser på dekkskifte.

- Så de fleste bytter til sommerdekk før påske?

VÅR: Få bilister vil havne på snødekkede veier i påsken, ifølge værvarselet. FOTO: Terje Bjørnsen
VÅR: Få bilister vil havne på snødekkede veier i påsken, ifølge værvarselet. FOTO: Terje Bjørnsen Vis mer

- Nei, vi forventer at de aller fleste venter til over påske. Vi anbefaler også kunder som skal til fjells å beholde vinterdekkene på til påskeferien er over.

Arendal/ daglig leder Jan Inge Høilund - Her har vi nok tatt snart halvparten, tenker jeg, selv om de fleste bruker piggfrie dekk her. Men i Arendalsregionen er det tørt og snøfritt nå.

- Så dere vil være ferdige med det meste av dekkskiftingen før påske?

- Brorparten legger nok om før påsken, ja.

Oslo, Alnabru / kundeveileder Cecilie Bøe Kristiansen - Sesongen startet nå på mandag - da sa det pang, og i dag er det fort en times ventetid! Og vi har så langt inntrykk av at cirka halvparten av våre kunder skifter før påsken, resten etter.

- Hvem er det som venter. De som skal til fjells?

- Ikke nødvendigvis. Vi har hatt mange kunder som skal til Beitostølen og Hemsedal, og som har satt på sommerdekkene.

Les også: Kjøp dyre dekk
Økohjul mot vanlige sommerhjul
Dekk og merking - slik leser du bildekket
Dette spiser du i påsken

Saken ble opprinnelig skrevet av Vi Menn for Klikk.no. Les her.

SKIFT NÅ: Med tanke på værvarselet, bør de fleste legge om til sommerdekk før påske. Ofte er det lavere priser, og gjerne mindre kø. FOTO: Knut Arne Glesne
SKIFT NÅ: Med tanke på værvarselet, bør de fleste legge om til sommerdekk før påske. Ofte er det lavere priser, og gjerne mindre kø. FOTO: Knut Arne Glesne Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media