ARBEIDSNARKOMAN:  Stine Friis Hals mener at hun er arbeidsnarkoman. Foto: Privat
ARBEIDSNARKOMAN: Stine Friis Hals mener at hun er arbeidsnarkoman. Foto: PrivatVis mer

Sjekk om du er arbeidsnarkoman

Det kan være tvang.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): 8,3 prosent av alle ansatte lider av arbeidsnarkomani. Sjekk om du er i faresonen.

Studien er gjennomført av psykologer ved Universitetet i Bergen, i samarbeid med Bergensklinikkene, Nottingham Trent University og Padova University, ved en landsrepresentativ undersøkelse av 1124 tilfeldig utvalgte mellom 18 og 70 år.

Test deg selv Det må skilles mellom det å være lidenskapelig opptatt av jobben, og det å være arbeidsnarkoman. Innimellom jobber mange av oss mer enn ellers, uten å oppfylle kriteriene.For den arbeidsnarkomane er den overdrevne jobbingen en regel snarere enn unntaket. Atferden er en stabil egenskap ved personen.Forskerne av studien tok i bruk en egenutviklet skala til å identifisere arbeidsnarkomani. Kjenner du deg «ofte» eller «alltid» igjen i minst fire av symptomene, kan du være arbeidsnarkoman. Symptomer: 1. Dominans: Du tenker på hvordan du kan frigjøre mer tid til å jobbe.2. Toleranse: Du jobber mye mer enn du egentlig har planlagt/tenkt.3. Humørendring: Du jobber for å redusere følelser av skyld, angst, hjelpeløshet og/eller depresjon.4. Abstinens: Du blir stresset dersom du blir forhindret fra å jobbe.5. Tilbakefall: Du er blitt oppfordret av andre til å redusere jobbinga, uten å høre på dem.6. Konflikt: Du nedprioriterer hobbyer, fritidsaktiviteter og/eller trening på grunn av jobben.7. Problemer: Du jobber så mye at det går utover helsa.Kilde: Andreassen/UiB.

Solide måleverktøy

- Selv om arbeidsnarkomani er studert i bortimot 50 år, er det første gang det er blitt gjennomført en landsrepresentativ undersøkelse med solide måleverktøy som gjør at vi i større grad kan generalisere funnene, sier Cecilie Schou Andreassen, psykologspesialist og hovedforfatter av studien som denne uka ble publisert i det internasjonale tidsskriftet PLOS ONE.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn