(Dagbladet.no): All informasjonen vi trenger ligger i lomma, og den lille skjermen tas opp i alle anledninger. For noen har tilgangen blitt altoppslukende.
- Folk flest tar nok ingen reell skade av sine moderne nettvaner. Forskning viser likevel at visse personer opplever psykologiske, fysiologiske og sosiale problemer som et resultat av sin bruk. Det har trolig gått for langt når nettbruken tar noe fra livet, framfor å tilføre det noe, mener Cecilie Schou Andreassen, forsker og klinisk psykologispesialist ved Universitetet i Bergen.
Mister kontrollen Tilgangen kan føre til at noen personer utvikler «fear of missing out», populært kalt FOMO. Dette trigger overdreven og tvangsmessig sjekking av telefonen og sosiale medier.
- Vi kan oppleve å miste kontrollen fordi det er umulig å holde tritt med den lynraske informasjonsdelingen som foregår på nett. Det kan oppleves som et sug eller at vi sjekker sosiale nettverk for ny informasjon på grunn av frykten for å gå glipp av noe, forteller Schou Andreassen.
Personer som er overopptatte av sosiale medier kan oppleve et tilbakevendende sug eller behov for å sjekke sine sosiale nettverk for ny informasjon — på grunn av frykten for å gå glipp av noe.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger