Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sjekk om du er for mye på nett. Her er de sju faresignalene

Det kan trigge overdreven og tvangsmessig sjekking av telefonen.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): All informasjonen vi trenger ligger i lomma, og den lille skjermen tas opp i alle anledninger. For noen har tilgangen blitt altoppslukende.

- Folk flest tar nok ingen reell skade av sine moderne nettvaner. Forskning viser likevel at visse personer opplever psykologiske, fysiologiske og sosiale problemer som et resultat av sin bruk. Det har trolig gått for langt når nettbruken tar noe fra livet, framfor å tilføre det noe, mener Cecilie Schou Andreassen, forsker og klinisk psykologispesialist ved Universitetet i Bergen.

Mister kontrollen Tilgangen kan føre til at noen personer utvikler «fear of missing out», populært kalt FOMO. Dette trigger overdreven og tvangsmessig sjekking av telefonen og sosiale medier.

- Vi kan oppleve å miste kontrollen fordi det er umulig å holde tritt med den lynraske informasjonsdelingen som foregår på nett. Det kan oppleves som et sug eller at vi sjekker sosiale nettverk for ny informasjon på grunn av frykten for å gå glipp av noe, forteller Schou Andreassen.

Personer som er overopptatte av sosiale medier kan oppleve et tilbakevendende sug eller behov for å sjekke sine sosiale nettverk for ny informasjon — på grunn av frykten for å gå glipp av noe.

- Fører ofte til brudd For vi vil gjerne få med oss alt og spesielt hva andre foretar seg.

- Den første grunnen til at folk logger seg av er at det er bortkastet tid, og den andre er faktisk at de to partene går fra hverandre, sier Halvdan Haugsbakken, forsker ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

TIDLIG PÅ: Suzanne Aabel, kjent fra TV 2-serien Bloggerne, er stort sett alltid pålogget, men legger bort mobilen når hun er sammen med sønnen. - Når jeg er alene så drømmer jeg meg alltid bort i mobilen og dataen. Da er jeg i min lille boble, og plutselig er jeg ikke alene, sier hun. Foto: NINA HANSEN
TIDLIG PÅ: Suzanne Aabel, kjent fra TV 2-serien Bloggerne, er stort sett alltid pålogget, men legger bort mobilen når hun er sammen med sønnen. - Når jeg er alene så drømmer jeg meg alltid bort i mobilen og dataen. Da er jeg i min lille boble, og plutselig er jeg ikke alene, sier hun. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Han har forsket på sosiale medier, og forteller at det er delte opplevelser med å logge av.

- Noen opplever at livet uten sosiale medier er helt greit, mens for andre blir savnet så stort at de ikke klarer livet uten.

Overvåker hverandre En annen trend er at vi har blitt mer kritiske til det vi deler.

- Hvis vi tar et tusen facebook-brukere, så vil fem til ti prosent dele ting på Facebook. Resten er bare registrert. Her er det en stor gruppe som bare chatter og overvåker hverandre. Derfor har flere brukere gått over til blant annet snapchat. Du tror at ingen ser deg, men snapchat-skandalen men intimbilder på avveie er et bevis på det motsatte, forteller Haugsbakken.

Står opp med mobilen
Vi har snakket med to personer med helt ulike nettvaner.

Suzanne Aabel (33) står opp ekstra tidlig, bare for å kunne sjekke mobilen.

- Jeg setter av litt Facebook-tid om morgenen, ofte stiller jeg vekkeklokka en time tidligere slik at jeg bare kan ligge å glo litt. Da sjekker jeg alltid Twitter, Facebook, Instagram, og alt annet jeg finner der ute.

Suzanne Aabel er kjent fra TV2-serien Bloggerne, og er pålogget på sosiale medier døgnet rundt, men hun prøver å legge bort telefonen når hun står opp og sønnen er hjemme.

Ville logge av - Det verste er hvis sønnen min føler seg ignorert, så når han er her vil jeg helst være mest mulig til stede. Selv om det ikke alltid er så lett.

Noen ganger har hun tatt seg selv i å smug-glo på Facebook mens de to sitter og ser på barne-TV. Til slutt fikk hun nok, og for et par dager siden prøvde hun å logge av for godt.

- Livet uten Facebook var faktisk helt grusomt, jeg følte jeg ble helt asosial og mistet kontakten med verden av å ikke være der. Før blogget jeg mye, og kunne sitte på sosiale medier døgnet rundt, men nå har jeg ikke den friheten lengre.

Egen verden Aabel har alltid vært opptatt av mobilen. Da hun var yngre kunne hun snakke i telefonen i timevis.

- Nå er alle vennene mine på Facebook. Det er der vi snakker sammen, og jeg er skikkelig redd for å gå glipp av noe.

Håkon Hiller (38) befinner seg på den andre delen av nettvane-skalaen. Han var lei av folk som delte alt, og logget helt av sosiale medier.

—Jeg opplevde at flere brukte Facebook som en blogg, og jeg trenger ikke vite alt om folk sitt liv. Ellers får jeg mer ut av dagen enn andre som sitter med mobilen, reflekterer Hiller.

Skiller seg ut Hver dag starter han dagen med å levere datteren i barnehagen, før det er rett på jobb.

Spesielt i lunsjen merker 38-åringen at han skiller seg ut, da mange av kollegene har nesa nede i skjermen. Mens han gjerne leser papiravisa.

- Helt fram til noen uker siden eide jeg bare en gammel Nokia som knapt hadde fargeskjerm. Hvis folk skal ha tak i meg så kan de jo ringe eller sende en melding. Folk greide seg uten sosiale medier før, så hvorfor skal vi ikke klare det nå? sier Hiller.

Verre å følge med Nå har Hiller gått til anskaffelse av en Iphone, men den eneste gangen han skrur på nettet er når arbeidsdagen er ferdig, og han har lagt datteren om kvelden. Noen ganger har han gått glipp av ting fordi de har blitt offentliggjort på Facebook, men det gjør han ingenting.

- Hvis jeg logger på en dag, blir det når datteren min blir større. Da vil jeg kanskje logge på igjen, slik at jeg vet hva hun gjør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!