Sjekk om du er stressa

Er du farlig stressa, eller har du det bare travelt?

STRESSA? Begynn med en kartlegging av deg selv. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
STRESSA? Begynn med en kartlegging av deg selv. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har førjulsstresset vært verre i år enn tidligere?

Vi blir alle litt stresset innimellom. Men mye stress over lang tid kan gi oss problemer med den psykiske helsa. Utbrenthet, depresjon og angst begynner ofte med langvarig stress.

Stress kan gi for tidlig fødsel. Langvarig stress øker også faren for blant annet hjerte- og karsykdommer. Finn ut om du lider av stress ved å ta stresstest her.

Julestress Psykolog og daglig leder for Senter for stress og traumepsykologi, Rune Stuvland, forklarer stress som den aktiveringen av kroppen som skjer når vi står overfor utfordringer eller fare.

- Mange av oss er stresset før jul med juleavslutninger, julebord, innspurt på jobben, julegaver og storvask av huset. Hvis stresset går over når jula er forbi, er dette ikke farlig stress, sier Stuvland.

Men hvis man går med vedvarende stress i måneder og år, anbefaler Stuvland at man gjør noe med situasjonen.

Symptomene Symptomer på for mye stress, er:

I hodet: Dårlig hukommelse Liten oppmerksomhet Lav konsentrasjon I kroppen: Smerter i magen Smerter i brystet Stiv i nakken og skuldrene Hodepine Adferd: Svært aktiv eller tilbaketrukket Dårlig humør Kort lunte/irritabel Kjefter for mye Søvn: Søvnproblemer over lang tid er et klassisk tegn på for mye stress. Flink pike Stuvland mener alle som har "flink-pike-syndromet" er spesielt utsatt for stress.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer