IKKE HA DET FOR VARMT: For høy innetemperatur kan gå utover barnas helse. - Den mest komfortable temperaturen er 20-22 grader, sier barnelege Marianne Hanneborg Aas FOTO: iStockphoto
IKKE HA DET FOR VARMT: For høy innetemperatur kan gå utover barnas helse. - Den mest komfortable temperaturen er 20-22 grader, sier barnelege Marianne Hanneborg Aas FOTO: iStockphotoVis mer

Sjekk om du har det for varmt

Det kan gi hodepine, og mange blir slimete og uvel.

Vedkubber blir stablet inn i boder og garasjer. Nye panelovner og varmepumper installeres. Vi gjør alt for å stenge kulda ute.

Men hvor varmt skal vi ha det i stua? Går det an å ha det for varmt?

Maks 22 grader - Den mest komfortable temperaturen er 20-22 grader, sier barnelege Marianne Hanneborg Aas.

Hun jobber som overlege ved barneavdelingen på Vestre Viken og er en av ekspertene i Norsk forum for bedre innemiljø for barn (NFBIB).

- Blir det varmere, kan lufta oppleves som tørr. Men det er egentlig svevestøv og avgasser fra interiøret som virvles mer opp i lufta. Det kan gi hodepine og mange blir slappe og uvel. Man får også dårligere konsentrasjon, sier Aas.

Barn er mest utsatt Norges astma -og allergiforbund (NAAF) støtter Aas anbefalinger på makstemperatur i stua.

- En irritasjon kan gi betennelser i slimhinnen i nese, hals og luftveier. Men også plager som mer slim i halsen, hoste og tett og irritert nese, forklarer Grethe Amdal, sykepleier og seniorrådgiver hos NAAF.

- I tillegg kan høye temperaturer tørke ut tårevæsken i øynene. Det kan gi smerter og betennelser. Mennesker med overfølsomme luftveier og linsebrukere vil være spesielt sårbare.

For selv om mange synes det er godt å ha innetemperaturer midt på 20-tallet i stua, sommer som vinter, er det altså ikke nødvendigvis bra for helsa. Og spesielt gjelder det for de minste.

- Barn er generelt mer sensitive enn voksne. De reagerer ofte først. Likevel har barna et høyere aktivitetsnivå, og opplever ikke temperaturen på samme måte som foreldrene. Man bør heller tilpasse påkledning etter aktivitetsnivå, fremfor å skru opp temperaturen, sier Amdal.

Skift ut lufta Barnelege Aas advarer mot å stenge ventilene øverst i vinduet, som det kan være fristende å ty til når kuldegradene er som verst. Sirkulasjon av lufta er viktig for å unngå kondens. Stenger man fuktighet inne i boligen, kan det gi innestengt luft og skape grobunn for mugg og midd.

- Luftveksling er viktig for et godt inneklima. Ta en rask gjennomtrekk i boligen på noen få minutter, fremfor å ha et vindu oppe over lengre tid, noe som kjøler ned rommet.

Sats på gulvvarme I tillegg til riktig påkledning, fremhever Aas gulvvarme som en ideell varmekilde.

- Gulvvarme er en god måte å styre innetemperaturen på. Det gjør det også enklere å ha en jevn temperatur i hele rommet. I gulvkalde hus, kan temperaturen skille fire grader fra tak til gulv.

Amdal i NAAF mener gulvvarme er et ideelt alternativ oppvarmingsalternativ.

- Skulle du likevel ønske å ha det varmere i huset enn anbefalt, gir gulvvarme en jevn og god innetemperatur. Er du varm på beina, føles du ikke kald i resten av kroppen. Det er også bra for barn som leker på gulvet, sier Amdal.

Husk rengjøringen NAAFs tips er å være flinkere med rengjøringen vinterstid. Bruker man kun tørre kluter gjør det at mindre støv virvles opp, og det blir et sunnere inneklima. Unngå tepper på gulvene, ta skoene av i yttergangen og innred slik at det ikke samles støv på hyller og skap.

I tillegg til å virvle opp støv, kan også høye innetemperaturer fører til økt avgassing. Alt fra vannbasert maling, laminatgulv, møbler og tekstiler inneholder kjemiske stoffer. Varme stuer kan gjøre at det blir enda mer avgassing i et nyoppusset rom.

- Vær bevisst på hva du tar inn i huset. Puss eventuelt opp på sommeren, da det er enklere å lufte, sier Amdal.

Julegavetips til gravide: Alt om gravidtet og fødsel på iPad - 49 kroner i Apples App Store.

Les også:
Barn og allergi: Frys ut midden
Tolv julegaver familien ikke trenger - men som alle vil elske!
Slapp av! Palmeoljen i barnegrøten er ufarlig.
Dette sier navnet ditt om hvem du er

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.