Sjekk ut Stockholms 110 km lange underjordiske kunstutstilling

En t-banetur utenom det vanlige.

VARM VELKOMST: På Stadion stasjon møtes du av varme farger. Foto: Ingolf / Creative Commons
VARM VELKOMST: På Stadion stasjon møtes du av varme farger. Foto: Ingolf / Creative CommonsVis mer

(Dagbladet): En tur med t-banen i Oslo behøver slett ikke være noen dårlig opplevelse, men det er heller ikke noe du husker spesielt lenge.

Da er det litt annerledes i Stockholm. Veldig annerledes, faktisk.

Der har en rekke kunstnere utsmykket flere av byens underjordiske stasjoner i et oppsiktsvekkende prosjekt. Resultatet er forbløffende.

Du kan både se og lese mer om «Konstspåret» her.

Startet av Strindberg

Langt fra all kunsten du kan se på de forskjellige t-banestasjonene i Stockholm er ny.

BLÅTONER: Slik ser det ut på T-Centralen stasjon i Stockholm. Tim Adams / Creative Commons
BLÅTONER: Slik ser det ut på T-Centralen stasjon i Stockholm. Tim Adams / Creative Commons Vis mer

Den første tunnelbanen mellom Slussen og Hökarängen ble innviet i 1950, og sju år senere ble det første underjordiske kunstverket tilknyttet banen innviet.

Det fantes allerede en debatt i kunstverden, faktisk startet av August Strindberg, om at kunst måtte være mer tilgjengelig for almenheten. Dette argumentet ble gjentatt av kunstnerne Siri Derkert og Vera Nilsson på 1950-tallet, og ble senere en politisk sak i Sverige da en undersøkelse viste at beboerne i Paris brukte opptil fire år av sitt liv på t-banen.

Det er Expedia som står bak prosjektet med å samle den svenske t-banekunsten i prosjektet «Konstspåret», som fungerer som en digital kunstutstilling på nett, og kanskje også til å kjøpe et dagskort på banen for å oppleve de forskjellige stasjonene på egenhånd.

110 km med kunst

Websiden «Konstspåret» er laget for å vise - og fortelle om - all kunsten i dette 110 kilometer lange «kunstgalleriet» som t-banenettet i Stockholm faktisk er.

STERKE FARGER: Dette bildet er fra t-banestasjonen Solna Centrum. Foto: Jakub Halun / Creative Commons
STERKE FARGER: Dette bildet er fra t-banestasjonen Solna Centrum. Foto: Jakub Halun / Creative Commons Vis mer

Har du reist med t-banen i Stockholm har du sikkert sett noen av kunstverkene. Mange av dem er fargerike, gir sterke inntrykk og sørger for at du får en t-banetur litt utenom det vanlige.

På websiden kan du i tillegg lese mer om kunstnerne som har skapt de forskjellige utsmykningene, og om inspirasjonen som lå bak.

Og det er tydelig at all kunsten på t-banen i Stockholm er populær. Byens t-bane går stadig igjen på kåringer over de kuleste tunnelbanene i verden.