Sjekker du leiebilen grundig nok?

Hver tiende leiebiltaker er ikke flinke nok til å sjekke bilens stand før den tas i bruk, ifølge Forbrukerrådet.

ADVARER: Forbrukerrådet advarer sløve leietakere mot ikke å sjekke og dokumentere leiebilen skikkelig før og etter bruk!  Foto: COLOURBOX
ADVARER: Forbrukerrådet advarer sløve leietakere mot ikke å sjekke og dokumentere leiebilen skikkelig før og etter bruk! Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, råder alle til å sjekke bilen før de tar den i bruk.

- Ikke overlat sjekken til utleiefirmaet, svært mange av spørsmålene vi får om bilutleie handler om at forbrukeren får krav på skader de ikke kjenner til.

Uavklart pengekrav Ifølge en undersøkelse Forbrukerrådet gjorde i fjor har det de tre siste årene vært omkring 50 000 nordmenn som har opplevd å bli avkrevd penger fra utleier uten å ha vært enige om årsaken til kravet.

- For å unngå konflikt er det viktig å undersøke bilen sammen med utleier før du leier, og når du leverer bilen tilbake. Få med alle skader i kontrakten, selv den minste ripe, eller forlang en annen bil. Å ta bilder er et godt alternativ også råder Halsos.

Det er også viktig å på forhånd bli enige om hvem som skal etterfylle drivstoff, notere kilometerstanden før og etter bruk, så en ikke blir pålagt eventuelle ekstra gebyr for drivstoff og lignende. Skal du over grensen bør du også sjekke om det foreligger andre krav for slike turer.

Skal du leie bil i ferien? Slik får du en vellykket tur.

Dobbel forsikring
Det er heller ikke nødvendig å overforsikre seg. De fleste utleiere tilbyr gjerne en forsikring på bilen til en gitt sum. Mange har allerede en forsikring som dekker de mest kritiske tilfellene som kan oppstå, så sjekk dette opp mot din egen forsikring i forkant.

- Reiseforsikringer dekker som regel tyveri i bilen, men ikke nødvendigvis skader på bilen. Sjekk også om forsikringen din, eller den du eventuelt kjøper i tillegg gjelder i utlandet om du skal krysse grenser, fortsetter Halsos.

Har du opplevd trøbbel med utleier? Fortell om det i kommentarfeltet nederst i saken!

Klagemuligheter Det er i mange tilfeller det lønner seg å klage, og da gjelder det å være på godt forberedt. Benytter du deg av kredittkort, noe som er et krav hos flere utleietjenester også, er du ekstra godt sikret. Loven gir deg nemlig rett til å klage til kredittyter.

Halsos forteller at om du ikke klarer løse problemet med utleiefirmaet, kan du ta det videre til banken. Kan ikke banken hjelpe kan du ta det til Finansklagenemnda eller videre til Forbruker Europa om tjenesten er kjøpt i EU eller EØS-land.
Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

ADVARER: Martin Skaug Halsos advarer sløve leietakere mot ikke å se over leiebilen nøye før bruk. Foto: KOLONIHAVEN/FORBRUKERRÅDET
ADVARER: Martin Skaug Halsos advarer sløve leietakere mot ikke å se over leiebilen nøye før bruk. Foto: KOLONIHAVEN/FORBRUKERRÅDET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer