MILLIARDHANDEL: Én av tre nordmenn julehandler på nett for i snitt 1800 kroner. Det betyr at vi skal svi av om lag tre milliarder i ukene fram mot jul. Foto: COLOURBOX
MILLIARDHANDEL: Én av tre nordmenn julehandler på nett for i snitt 1800 kroner. Det betyr at vi skal svi av om lag tre milliarder i ukene fram mot jul. Foto: COLOURBOXVis mer

Sjekklista for trygg netthandel

Skal du kjøpe julegavene på nett, bør du styre unna nybegynnertabbene.

DinSide.no: November har tradisjonelt vært måneden nordmenn virkelig setter i gang med julegaveinnkjøpene, og det kommer vel neppe som noen overraskelse at stadig flere velger å gjøre julehandelen på nett.

Men før du svir av mange tusen kroner på årets julegavehandel, er det lurt å minne seg selv på noen enkle forholdsregler.

Forbrukerombudet har derfor satt opp en åttepunkts sjekkliste som det er lurt å ta en titt på før du surfer av gårde med kredittkortet.

Sjekklista du aldri bør glemme • Sjekk prisen i flere nettbutikker og søk etter andres erfaringer med butikken du planlegger å handle i.
I Norge er for eksempel nettsidene og smartmobil-appene til prisjakt.no gode alternativer, både for å sjekke pris, men også for å se andre kunders tilbakemeldinger.
• Sjekk nettbutikkens kontaktinformasjon før du handler. Dette vil du trenge ved en eventuell klagesak.

Hvis nettbutikken mangler, eller har vag kontaktinformasjon, anbefaler vi at du holder deg unna.
• Sett deg inn i vilkårene for forsinkelser, avbestillinger og retur. Synes du vilkårene er urimelige, bør du droppe handelen.
• Unngå forskuddsbetaling. Når du forskuddsbetaler, står du svakere ved ikke-levering, svindel og konkurs. Betaler du derimot med kredittkort kan du klage til banken din dersom selger ikke leverer.
• Vær forsiktig med å gi fra deg personlige opplysninger. Nettbutikken trenger i utgangspunktet bare adressen din.
• Sjekk totalsum og leveringstid. Sjekk at du får oppgitt kjøpesum, fraktkostnader, leveringstid og leveringsmåte før bestilling. Kontroller ordrebekreftelsen og ta kontakt med selger hvis den inneholder feil.
• Vil du angre på kjøpet, må nettbutikken ha beskjed seinest 14 dager etter at du har mottatt varen og informasjon om angreretten. Vær oppmerksom på at det kan gjelde andre angrefrister ved kjøp fra utlandet.
• Ved kjøp fra utlandet på over 200 kroner kan fortollingsgebyr og merverdiavgift komme i tillegg til prisen du har betalt for varen.
Merverdiavgiften på 25 prosent er det stort sett lett å forholde seg til, men siden fortollingsgebyrene varierer fra speditør til speditør, kan de fort komme som en rådyr overraskelse om du ikke har sjekket på forhånd.
Én av tre julehandler på nett
En undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av Nets viste at hver tredje nordmann handler julegaver på nett. Årets tall er naturlig nok ikke klare, men i fjor forventet netthandlerne at nordmenn brukte om lag 1800 kroner på julegaver kjøpt i nettbutikker.

Det er i aldersgruppen 30-44 år vi finner de mest ivrige netthandlerne.

Menn gjør sine innkjøp på nett i noe større grad enn kvinner. 38 prosent av den mannlige andelen av befolkningen og 34 prosent av den kvinnelige andelen regner med at de vil gjøre noen av kjøpene på nettet før jul.
 
- I gjennomsnitt sier menn som forventer å handle på nett, at de regner med å legge igjen 1854 kroner i ulike nettbutikker, mens kvinner i snitt forventer å bruke 1713 kroner på nettjulegavene. Aldergruppen 45-59 år er de som forventer å bruke mest penger på netthandel, her er snittet 2533 kroner, forteller Stein-Arne Tjore, informasjonssjef i Nets i en pressemelding.

LES OGSÅ:
Slik avslører du falske nettbutikker
Se resultatene fra fersk kåring av nettbutikker
Finn totalprisen med DinSides netthandelskalkulator