LAUGAVEGUR: Den lille butikken Aftur midt i Reykjaviks lange handlegate, er favoritten for mange Reykjavik-jenter, forteller islandske Thora på juleshopping i Islands hovedstad. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
LAUGAVEGUR: Den lille butikken Aftur midt i Reykjaviks lange handlegate, er favoritten for mange Reykjavik-jenter, forteller islandske Thora på juleshopping i Islands hovedstad. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Sjelden har taxfree-shopping vært enklere enn i denne byen

Nesten alt koster 15 prosent mindre enn det som står.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

REYKJAVIK (Dagbladet): Vi er på juleshopping i Reykjavik. Byens lange handlegate Laugavegur slynger seg gjennom Reykjavik sentrum med butikk på butikk, avbrutt av hyggelige kafeer og spisesteder.
 
Du trenger kanskje ikke noe shoppinguide til denne gata.

Det er bare å begynne i den ene enden, starte i første butikk og gå tvers gjennom. Det du ikke finner i Laugavegur, finner du kanskje aldri.

KRINGLAN: Reykjaviks største og eldste kjøpesenter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KRINGLAN: Reykjaviks største og eldste kjøpesenter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Det gjelder enten det er eksklusiv islandsk design, sportsklær eller rimelige småting til julekalenderen.

Vaskegaten Reykjaviks mest kjente gate er ikke oppkalt etter noen konge. Laugavegur betyr rett og slett Vaskegaten, veien kvinnene gikk i gamle dager når de skulle vaske familiens klær.

Nå er Laugavegur damenes shoppingfavorritt. Det er hit de går når de skal finne det spesielle, islandske designet som byen og de islandske jentene er kjent for.

- Aftur er min favoritt, sier Thora til Dagbladet.

Vi møter Reykjavik-jenta som svinser ut og inn av butikkene i Laugavegur på juleshopping, da byens julegater åpnet forrige lørdag.

- Jeg bare elsker denne butikken. Så cool!

Fine designbutikker Det må være noe med Aftur, siden nesten alle de islandske jentene vi har spurt, nevner akkurat denne lille butikken midtveis i Laugavegur. Vi blir med Thora til Aftur.

Det er mange fine designbutikker her i Laugavegur, legger Thora til. Det er hit Reykjavik-jentene drar på shopping. Vi passerer en butikk som heter E-label.

TAXFREE: Du får pengene tilbake i informasjonssenteret på kjøpesentrene. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TAXFREE: Du får pengene tilbake i informasjonssenteret på kjøpesentrene. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Min venninne designer for denne butikken, sier Thora. På Island er det ikke langt fra design til butikk.

Kurs-favør Thora tipser også om Icelandid Design Shop ved siden av Geysir. Og den nye Atmo med islandske designvarer. Og Spaksmannspjarir.

I Laugavegur kan du shoppe til du dropper. Den gode nyheten, for oss turister, er at den islandske krona er langt mindre verdt enn for noen år siden.

Og at Island har et meget velfungerende system for taxfree-shopping, slik at varene egentlig koster 15 prosent mindre enn på prislappen. Så det er bare å sette i gang.

Håndlaget design - Alt her er håndlaget. Det finnes bare én av hver, forteller innehaver Heida i den eksklusive smykkebutikken Orr. Det er de to islandske designerne Ástór Helgason & Kjartan Örn Kjartansson som lager smykker i sølv, hvitt gull og platina.

Butikken ligger helt nederst i Laugavegur ved Bankastræti. Kjøper vi den flotte ringen ekspeditør Elsa frister oss med, blir vi eier av Europas mest oppsiktsvekkende ring. Den hadde nok gjort seg på julebordet.

De kan det med design her på Island.

DESIGN: Orr selger eksklusive ringer som vekker oppsikt på ethvert julebord. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
DESIGN: Orr selger eksklusive ringer som vekker oppsikt på ethvert julebord. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer