Sjelden har taxfree-shopping vært enklere enn i denne byen

Nesten alt koster 15 prosent mindre enn det som står.

LAUGAVEGUR: Den lille butikken Aftur midt i Reykjaviks lange handlegate, er favoritten for mange Reykjavik-jenter, forteller islandske Thora på juleshopping i Islands hovedstad. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
LAUGAVEGUR: Den lille butikken Aftur midt i Reykjaviks lange handlegate, er favoritten for mange Reykjavik-jenter, forteller islandske Thora på juleshopping i Islands hovedstad. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

REYKJAVIK (Dagbladet): Vi er på juleshopping i Reykjavik. Byens lange handlegate Laugavegur slynger seg gjennom Reykjavik sentrum med butikk på butikk, avbrutt av hyggelige kafeer og spisesteder.
 
Du trenger kanskje ikke noe shoppinguide til denne gata.

Det er bare å begynne i den ene enden, starte i første butikk og gå tvers gjennom. Det du ikke finner i Laugavegur, finner du kanskje aldri.

KRINGLAN: Reykjaviks største og eldste kjøpesenter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KRINGLAN: Reykjaviks største og eldste kjøpesenter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Det gjelder enten det er eksklusiv islandsk design, sportsklær eller rimelige småting til julekalenderen.

Vaskegaten Reykjaviks mest kjente gate er ikke oppkalt etter noen konge. Laugavegur betyr rett og slett Vaskegaten, veien kvinnene gikk i gamle dager når de skulle vaske familiens klær.

Nå er Laugavegur damenes shoppingfavorritt. Det er hit de går når de skal finne det spesielle, islandske designet som byen og de islandske jentene er kjent for.

- Aftur er min favoritt, sier Thora til Dagbladet.

Vi møter Reykjavik-jenta som svinser ut og inn av butikkene i Laugavegur på juleshopping, da byens julegater åpnet forrige lørdag.

- Jeg bare elsker denne butikken. Så cool!

Fine designbutikker Det må være noe med Aftur, siden nesten alle de islandske jentene vi har spurt, nevner akkurat denne lille butikken midtveis i Laugavegur. Vi blir med Thora til Aftur.

Det er mange fine designbutikker her i Laugavegur, legger Thora til. Det er hit Reykjavik-jentene drar på shopping. Vi passerer en butikk som heter E-label.

TAXFREE: Du får pengene tilbake i informasjonssenteret på kjøpesentrene. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TAXFREE: Du får pengene tilbake i informasjonssenteret på kjøpesentrene. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Min venninne designer for denne butikken, sier Thora. På Island er det ikke langt fra design til butikk.

Kurs-favør Thora tipser også om Icelandid Design Shop ved siden av Geysir. Og den nye Atmo med islandske designvarer. Og Spaksmannspjarir.

I Laugavegur kan du shoppe til du dropper. Den gode nyheten, for oss turister, er at den islandske krona er langt mindre verdt enn for noen år siden.

Og at Island har et meget velfungerende system for taxfree-shopping, slik at varene egentlig koster 15 prosent mindre enn på prislappen. Så det er bare å sette i gang.

Håndlaget design - Alt her er håndlaget. Det finnes bare én av hver, forteller innehaver Heida i den eksklusive smykkebutikken Orr. Det er de to islandske designerne Ástór Helgason & Kjartan Örn Kjartansson som lager smykker i sølv, hvitt gull og platina.

TAXFRITT PARADIS

På Island er ordningen med «Tax Free for Tourist» satt i system.

Skiltet «Tax Free for Tourist» finnes i de aller fleste butikkene. Det betyr at turister kan få tilbake 15 prosent av omsetningsavgiften.
Betingelsen er at du ikke er bosatt på Island. Og at du handler for over 4000 islandske kroner, cirka 200 norske kroner pr. kjøp.

Det er veldig enkelt å få tilbake beløpet du har til gode.

Spør etter taxfreeskjemaet i butikken der du handler. Få det stemplet ved turistkontoret i Reykjavik sentrum, eller ved informasjonsskranken på kjøpesentrene Kringlan og Smaralind i Reykjavik. Da får du tilbake pengene med en gang.

Leverer du taxfreeskjemaene ved Keflavik internasjonale flyplass, blir pengene overført til kredittkortet.

Ordningen med Tax Free for tourist er vanlig i mange land nå. Men på Island har de gjort det veldig enkelt for turistene.

Les mer: www.icelandrefund.com

Butikken ligger helt nederst i Laugavegur ved Bankastræti. Kjøper vi den flotte ringen ekspeditør Elsa frister oss med, blir vi eier av Europas mest oppsiktsvekkende ring. Den hadde nok gjort seg på julebordet.

De kan det med design her på Island.

DESIGN: Orr selger eksklusive ringer som vekker oppsikt på ethvert julebord. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
DESIGN: Orr selger eksklusive ringer som vekker oppsikt på ethvert julebord. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

SHOPPINGSTIPS REYKJAVIK

• Adalstræti er Reykjaviks eldste gate med designvarer fra 120 Icelandic Designers og fashiondesigneren Gaga Skorrdal som bare lager en av hver. Kirsuberjatréd har husholdsningsvarer og drives av et kunstnerkollektiv.

• Besøk også Fishpacking district i havna, med designklær i Krinolin, Sædís Boutigue, Sifka, Spektrum med galleri og studio og souvenirbutikken Sjóhatturinn.

• Laugavegur, Bankastræti og Skólavördustigur er tre viktigste handlegatene i Reykjavik sentrum.

Kjente butikker her er:

Orr og Aurum for håndlagede designsmykker. The Viking for islandske souvenirer.

66 North outdoor og ZO-ON Island, Cintamani og Ice Wear selger klær til alle opplevelser i all slags vær.

The Hand-Knitting Association of Iceland bruker det beste av tradisjonelle islandske materialer, kjøpt direkte fra folket som lager det. Lopapeysa heter den tradisjonelle islandske ullgenseren.

12 Tónar er kåret til Europas best Music Store av Lonely Planet.

Skobutikken Kron har blant annet Camper og Chie Mihara. Søsterbutikken KronKron fører vintage og flere kjente designere.

Gilbert Ürsmidur selger eksklusive klokker, blant annet JS Watch.

Herrafataverzlun Kormaks & Skjaldar selger streetwear og klassiske britiske herreklær, butikken åpnet i 1996 av en trommeslager og en islandsk chef.

Ella er en nyetablert klesdesigner for kvinner, selger klassiske plagg.

Hrim Hönnunarhhús selger islands design.

• Sævar Karl i Hverfisgata 6 har klær for både kvinner og menn, blant annet Alexander Wang, Baldessarini og Armani.

• Icelandic Designers i City Center 101 Reykjavik har både nye og kjente islandske designernavn.

• Kringlan Shopping Centre like utenfor sentrum har 108 butikker, taxituren fra sentrum koster 50 kr.

• Kjøpesenteret Smáralind ligger 15 minutter fra sentrum i Kópavogur med 88 butikker og Islands største kino.

• Keflavik Internasjonal Airport har butikker med både islandske og utenlandske designere og Icelandic Giftstore, kåret til årets turistbutikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer