- Sjokkerende lite grønnsaker

Nye tall viser at de fleste norske skolebarn dropper frisk frukt og grønnsaker i matpakka.

Bekymret: Linda Granlund i Helsedirektoratet vil ha mer fokus på frukt og grønnsaker i kostholdet. Foto: Helsedirektoratet
Bekymret: Linda Granlund i Helsedirektoratet vil ha mer fokus på frukt og grønnsaker i kostholdet. Foto: Helsedirektoratet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En av ti jenter i åttende klasse hopper over frokosten enkelte dager. Og grønnsaker er en sjelden gjest i mange skolematpakker. Nå roper helsemyndighetene varsko.

Ferske tall fra Ungkost-undersøkelsen viser at 40 prosent av elevene i fjerde klasse og under 30 prosent av elevene i åttende klasse har grønnsaker i matpakka.

- Det er sjokkerende lite, sier Lene Frost Andersen, professor ved Universitetet i Oslo.

Ungkost er en landsomfattende spørreundersøkelse for å kartlegge ungdoms kosthold. I går ble data fra undersøkelsen som omhandler hvordan ungdom spiser på skolen lagt fram.

Ungkost har blitt gjennomført tre ganger — i 1993, 2000 og 2015. Det er første gang undersøkelsen har kunnet måle spesielt hvordan ungdom spiser på skolen.

Foruroligende

Matpakka står fortsatt sterkt blant norske skolebarn. Men det går mye i brødmat med ost og kjøttpålegg. For få spiser grønt, frukt og bær, nesten ingen spiser fisk.

- Hvis vi skal oppnå fem om dagen er det viktig at frukt og grønnsaker er inkludert i de fleste måltider. Det er foruroligende hvis barn og unge ikke får i seg nok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer