Reise:

Sjokktall: 1 av 4 ble tatt i tollen

Og dette ser tollerne etter når de avslører småsmuglerne.

Går på grønt, ser rødt: Aldri har så mange nordmenn blitt stoppet med «overlast» i tollen på Gardermoen. Foto: NTB Scanpix
Går på grønt, ser rødt: Aldri har så mange nordmenn blitt stoppet med «overlast» i tollen på Gardermoen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Hver fjerde kontrollerte flypassasjer ved Oslo Lufthavn ble bøtelagt for ulovlig mengde alkohol eller tobakk. Det viser nye tall fra Tollvesenet ved flyplassen.

Aldri tidligere har så mange blitt stoppet med for mye alkohol og/eller tobakk i bagasjen på Gardermoen som i år.

Tollerne ved landets hovedflyplass har hittil i år bøtelagt 1756 flypassasjerer for å ta tatt med seg for mye alkohol eller tobakksvarer fra utlandet.
På samme tid i fjor var tallet 1230. Det betyr en økning på 43 prosent.

- I gjennomsnitt har passasjerene fått 1170 kroner hver i bot, forteller Tor Gjermund Fredriksen som er seksjonssjef i tolletatens grenseseksjon ved Oslo Lufthavn.

- Når kravene til utstedelse av forenklet forelegg er til stede får man en bot og alt over kvoten beslaglegges, men man beholder kvoten.

Sterk økning

- Når det gjelder brudd på den tollfrie kvoten for tobakk og alkohol er det med andre ord registrert en kraftig økning i forhold til sommeren i fjor. Samlet er det ved utløpet av juli måned utstedt bøter og forenklede forelegg for 2 056 100 mot 1 541 300 i fjor, kroner, fortsetter Fredriksen, som forteller at antall kontroller og ansatte ved kontrollstasjonen er på samme nivå som i fjor.

- Hver fjerde av dem som blir plukket ut for kontroll har med seg enten for mye av lovlige varere eller helt innførselsforbudte varer, sier Fredriksen til Dagbladet.

- Det betyr ikke det samme som at hver fjerde av alle reisende bryter reglene. Men det har en annen forklaring.

OSLO LUFTHAVN: Flypassasjerer ble stoppet med hudpleieprodukter for over en halv million kroner. Video: Mariann Habbestad. Reporter: Amanda Walnum, Dagbladet Vis mer

Jakten på smuglerne

- Det er heller et resultat av at tollerne er flinke til å plukke ut aktuelle personer som vi mistenker kan ha med ulovlige varer. Mange av sakene med overskridelse av taxfreekvotene avdekkes når vi ser etter andre varer som narkotika, falske legemidler, doping og mye annet som har en samfunnsskadelig virkning.

Sjekker bagasjen: I denne scanneren blir håndbagasjen sjekket hvis man blir stanset for kontroll. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Sjekker bagasjen: I denne scanneren blir håndbagasjen sjekket hvis man blir stanset for kontroll. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Mange av tollerne har lang erfaring og vet hva de skal se etter, samtidig som vi ser resultatene av godt samarbeide på tvers av landegrensene, mener seksjonssjefen.

I tillegg til «vanlige» taxfreevarer forsøker tollerne også å stoppe innførsel av kjøtt- og melkeprodukter fra land utenfor EU. Det er forbud mot å ta med seg kjøtt, og kjøttprodukter samt melk og melkeprodukt fra land utenfor EU.

Forbudet gjelder imidlertid ikke dersom du kommer fra landene Sveits, Liechtenstein, Andorra eller San Marino. Reisende fra disse landene blir betraktet som om de kommer fra EØS-land.

- Vi har så langt i år hatt 90 beslag av slike produkter ved Oslo Lufthavn, forteller Tor Gjermund Fredriksen, som jobber ved Grensekontrollavdelingen på Gardermoen.

Ulovlig «leketøy»

I sommerferien er det mange nordmenn som lar seg friste til å kjøpe ulovlige sterke laserpekere i utlandet.

- Mange produsenter feilmerker laserpekerne, og selv om det er angitt en styrke på 1 milliwatt på enheten så er ofte virkeligheten en helt annet. Da kan det ende med beslag og anmeldelse, sier Fredriksen.

Røykesmell

Det samme gjelder for folk som kjøper med seg frukttobakk og andre tobakksprodukter fra utlandet, og som de skal bruke til vannpiper.

De nye forskriftene mot import av nye tobakk- og nikotinprodukter gjelder for alle tobakksprodukter med unntak av de produkter som tradisjonelt har vært i handelen i Norge (sigaretter, sigarer, cigarillos, røyketobakk, skråtobakk og snus.

Unntatt fra forbudet er nikotinholdige produkter som markedsføres til røykeavvenning og som klassifiseres som legemidler. Det er ikke krav til resept fra lege, men - du må huske å ha med deg legeerklæring som kan framvises til tollerne, påpeker Fredriksen.

Dette ser tollerne etter

Dette ser tollerne etter
°Tollerne har et omfattende system for å avsløre risikovurdering for smugling. °De har tett samarbeide med andre tollstasjoner i inn- og utland der informasjon deles på tvers av landegrenser.
°De ser etter reisende med smuglerhistorikk.
°De ser etter spesiell atferd hos de reisende. Baseres på langvarig erfaring. °De har oversikt over moduspersoner
°De ser etter personer som skiller seg ut.
°De ser etter personer som anstrenger seg veldig for å se normale ut.
°De ser etter personer med ekstra høy puls, som tviholder ekstra hardt på taxfreeposen, eller som er veldig opptatt av å snakke med sidemannen eller later som de snakker i mobiltelefon når de passerer på grønt.
- På tolletatens nettside finnes nyttig informasjon om hva man spesielt bør huske på ved reise til utlandet, herunder kvoteregler for alkohol/tobakksvarer og andre varer, legemidler, våpen, kostbare gjenstander med mer.

Noen gode råd

Taxfree-smell: Hver fjerde kontrollerte flypassasjer ble tatt med ulovlig kvote. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Taxfree-smell: Hver fjerde kontrollerte flypassasjer ble tatt med ulovlig kvote. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Her er noen andre regler som bør vies spesiell oppmerksomhet, fortsetter Tor Gjermund Fredriksen.

- Legg spesielt merke til varer og produkter som er beskyttet av Washingtonkonvensjonen (se under), som omhandler handel med dyr/fauna som må beskyttes.

Vesker, sko og tilsvarende kan være produkter laget av truede arter. Hvert år forsvinner arter for alltid på grunn av denne handelen.

- Avslutningsvis vil vi gjerne slå et lite slag for Kvoteappen. Med denne kan du regne ut kvoten. Du kan også raskt og enkelt fortolle alkohol og tobakk. Og husk, er du i tvil- gå på rød sone og spør tolleren, avslutter Tor Gjermund Fredriksen.

Dette må du vite

Reiser til Afrika
Fra afrikanske land kan du som hovedregel ikke ta med elfenben og andre produkter fra afrikansk elefant som suvenir til Norge. Skinn fra kvelerslanger, varaner og krokodiller er også i hovedsak forbudt å ta med hjem til Norge. Men, det er lov å ta med inntil fire produkter av krokodilleskinn som reisegods per person uten spesiell tillatelser.
Reiser til Grønland
Herfra er det forbudt å ta med suvenirer av havørn, jaktfalk, spermhval, grønlandshval, finnhval og pukkelhval. Hvis du har en CITES-eksporttillatelse, kan du ta med produkter av hvithval og vågehval til Norge. Tillatelsen kan du få hos de fleste suvenirbutikker og hoteller på Grønland. Du trenger imidlertid ikke CITES-tillatelse for å ta med produkter av reinsdyr, moskus og sel, inkludert hvalross.
Reiser til Karibia
I Karibia er svart korall blitt overutnyttet i forbindelse med smykkeproduksjon. Dette har medført et forbud mot import i flere land. Det er ikke lov å ta med havskilpaddeskall og produkter av havskilpadder til Norge. Det er lov å ta med inntil tre tomme dronningkonkylier per person til Norge uten CITES-tillatelser. Det er også lov til å ta med inntil tre tomme kjempemuslinger per person, så fremt det ikke overstiger tre kilo totalt.
Reiser til Mexico
Fra Mexico er det forbudt å eksportere fugler og mange arter av vill kaktus. I Mexico er det mulig å kjøpe diverse produkter framstilt av havskilpadder, men disse er ikke lov å ta med hjem til Norge. Til og fra USA er det forbudt å importere og eksportere fjær fra ville fugler og produkter av havpattedyr. Hvis du skal ta med produkter fremstilt av alligatorskinn til Norge, må du ha en CITES-eksporttillatelse. Det er imidlertid lov å ta med inntil fire produkter som reisegods per person uten CITES-tillatelser.
Reiser til Asia
I Indonesia, Kina, Filippinene, Malaysia, Thailand og Vietnam kan du ofte bli tilbudt produkter av elfenben og havskilpaddeskall. Det er forbudt å ta disse med hjem til Norge. Hvis du har en CITES-tillatelse kan du i noen tilfeller ta med hjem produkter av slange- og krokodilleskinn og dekorasjoner av koraller. Tradisjonell orientalsk medisin kan inneholde produkter fra utrydningstruede dyr og planter, deriblant neshorn og tiger. Slike produkter kan derfor ikke tas med hjem til Norge uten en CITES-eksporttillatelse. Skinnprodukter fra kvelerslange og kobra krever at du har en CITES-eksporttillatelse. Innsamling av koraller på stranden kan være forbudt.
Du må ha en CITES-tillatelse for å ta koraller med hjem til Norge. Hver person kan likevel ta med seg mindre biter av døde koraller på inntil et halvt kilo som reisegods uten CITES-tillatelse. Som reisegods er det lov å ta med inntil fire produkter av krokodilleskinn og inntil fire tørkede sjøhester per person.
Kilde: Miljøverndepartementet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer