SØTSAKER: Ifølge myten har kvinner som spiser mye sjokolade større sjanse for å få en jente. ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com
SØTSAKER: Ifølge myten har kvinner som spiser mye sjokolade større sjanse for å få en jente. ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.comVis mer

- Sjokolade og misjonærstilling ved fullmåne gir jente

Selv om rådene trolig ikke virker, kan det være ganske morsomt å følge dem.

Mange vordende foreldre er opptatt av kjønn, og flertallet ønsker å vite om de får jente eller gutt på ultralyd.

- Jeg har inntrykk av at vordende foreldre vil vite kjønnet mest fordi de er nysgjerrige, og ikke fordi det er avgjørende om det blir gutt eller jente. Det viktigste er jo å få vite om barnet er friskt, sier jordmor ved Rikshospitalet, Bente Rønnes.

Skeptisk Det florerer med kjerringråd som garanterer deg jente eller gutt. Alt fra hva du spiser til hvordan og når du har samleie, skal ifølge mytene ha en effekt. Rønnes er imidlertid skeptisk.

- Jeg har jo hørt alle disse historiene, men personlig tror jeg det bare er oppspinn alt sammen.

Professor Arne Sunde ved St. Olavs Hospital har heller ingen tro på at man kan påvirke muligheten til å få det ene eller andre kjønnet.

- Dette er bare anekdoter. Kjønn er irrelevant her i Nord Europa, men i mange kulturer er det et mål å få sønner. Flere av disse metodene har derfor vært prøvd ut på relativt store folkegrupper. Ved hjelp av slike metoder kan man forskyve kjønnsratioen noe. Men det hjelper lite på resultatet.

Dersom du ikke er like skeptisk, kan du ta en titt på mytene under.

Rødt kjøtt eller sjokolade? Det finnes en rekke teorier om at kostholdet kan påvirke barnets kjønn, selv om det er lite vitenskapelig bevis på dette.

Men dersom du er kvinne og ønsker deg en datter, skader det kanskje ikke å prøve ut teorien om at søtsaker som sjokolade kan gi jenter.

Samtidig har forskere ved Universitetet i Exeter gjort en undersøkelse som viser at kvinner som spiser færre kalorier rundt tidspunktet for befruktning (1750 kalorier sammenlignet med 2250 kalorier per dag) har større sannsynlighet for å få jente. For å holde seg under 1750 kalorier per dag kan man imidlertid ikke fråtse i sjokolade.

Dersom du er kvinne og vil ha en gutt, bør du bytte ut søtsakene med rødt kjøtt. For fedre som er desperate etter å få en sønn skal brus, spesielt Cola, være løsningen.

Ønsker du ikke å legge om kostholdet for å oppnå ønsket kjønn, kan du heller ta noen enkle grep på soverommet.

Orgasme eller ei? Ifølge myten har sexstilling og hvorvidt du får orgasme, stor betydning for barnets kjønn. Ønsker du deg en gutt er løsningen å ha sex enten stående eller bakfra, og pass på at mannen får orgasme først.

Ønsker du deg derimot en jente er misjonærstillingen eller kvinnen øverst ideelle stillinger, og nå er det ideelt at kvinnen når klimaks først.

Vit når du har eggløsning Riktig timing av samleie skal ifølge myten også kunne bestemme barnets kjønn. Dersom samleiet finner sted rett før eller under kvinnens eggløsning, skal sjansene være store for å få en gutt. Dette er fordi den Y-bærende sæden er raskere og når egget først.

Dersom man har sex to til tre dager før eggløsning, og så venter til et par dager etter eggløsning med å ha sex igjen, vil den X-bærende sæden ha bedre odds. Disse lever noe lenger, og har derfor større sjanse for å overleve til eggløsningen starter.

Dette er en utbredt myte, men professor Arne Sunde påpeker at det ikke eksisterer noen vitenskapelige bevis for at denne teorien faktisk stemmer.

- Om de skulle virke, så vet vi det ikke. Det finnes ingen gode studier som viser verken det ene eller det andre, men det er jo ikke farlig å prøve, sier Sunde.


Les også:

Sånn avslører du barnets kjønn
Velg samme navn uansett kjønn
Jente, jente - flere i vente
Her er maten gravide kan spise
Er ultralyd skadelig?

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.