VERDENS BESTE: Dette er så god en sjokoladekake kan bli.  Foto: Christopher Sjuve
VERDENS BESTE: Dette er så god en sjokoladekake kan bli. Foto: Christopher SjuveVis mer

Sjokoladekakene du vil elske

Lyst på en mørk skjønnhet?

Sjokoladekaker går aldri av moten. Heldigvis.

Ved kakebordet var jeg alltid den som med letthet hoppet over bløtkaker og eplekaker. Skamløst gikk jeg rett på de mørke skjønnhetene. Og jo tykkere lag med glasur, jo mer fristende. (Slik lager du glasur perfekt, forresten).

Har jeg forandret meg? Tja. Jeg regner meg ikke lenger som en reaksjonær sjokoladepurist. Men, om jeg får valget mellom den franske eplekakeherligheten tarte tatin og mørk, mystisk eleganse gir svaret seg ganske fort - fremdeles.

Sjokoladekake gir glede En sjokoladekake er noe jeg helst blir tilbudt. Gjerne servert med en kopp kaffe, eller en portvin om jeg er i det hjørnet. Det å lage en sjokoladekake er et prosjekt jeg kan gjennomføre med glede, men iveren etter å spise sjokoladekake er oftest større enn lysten til å endevende kjøkkenet.

Når det er sagt: Kommer man først i gang er det å bake en sjokoladekake en sann glede. Synet av sjokolade som velvillig smelter seg smekker og innbydende for deg kan bevege de mest bortskjemte sjeler. Og den eleverte opplevelsen av at tørre ingredienser, som vanligvis okkuperer de rotete skuffene i kjøkkenet i mørke og stillhet, sakte med sikkert forvandler seg til en vakker skapning du triumferende bærer frem på et fat, er forbeholdt bare vi som baker. Denne gleden, en blanding av stolhet og begeistret mestringsfølelse, er det bare bakere - ingen andre - som får ta del i.

At det helt sikkert er til glede for andre er hevet over enhver tvil. Og om er så heldig å tilhøre klanen som får glede av å glede andre får du en bonus på toppen av et herlig stykke sjokoladekake.

Hvilken sjokoladekake? Det er ingen hemmelighet at jeg er svak for Julia Child (den amerikanske matmoren). Og kakene hennes. Særlig den udødelige klassikeren Queen of Sheba. For meg er dette sjokoladekake med stor S.

Jeg legger også ved en enklere sjokoladekake. Den serveres (om du vil) med en liten, lekker kirsebærsaus.

Og til slutt, en klassiker med en nydelig vaniljekrem i kjernen...

Oppskriftene finner du nedenfor.

Les også:
Pannekaker med ny topp
Slik baker du laks i ovnen
Slik lager du perfekte muffins
Oreokake blir godt på denne måten
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.