SOMMERMENY: Arne Brimi gir oss nypoteter, sommerkål, kalv, sjøkrepssuppe og som her - bakte tomater. Det blir også dessert.Alle foto: Mette Møller / Dagbladet
SOMMERMENY: Arne Brimi gir oss nypoteter, sommerkål, kalv, sjøkrepssuppe og som her - bakte tomater. Det blir også dessert.Alle foto: Mette Møller / DagbladetVis mer

Sjøkrepssuppe og bakte tomater

Her er Arne Brimis sommermeny.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet): - Jeg har lyst til å minne folk om de klassiske sommersmakene. Jeg sier det igjen og igjen, men det er utrolig viktig at vi bruker alle de gode råvarene som vokser nært oss om sommeren. Det er jo det som er matkultur. Fersk sommerkål og nypoteter, det er ikke mye som er bedre ferskvare enn det, og for meg er det et festmåltid i seg sjøl. Men husk å sette godt smør på bordet, sier Arne Brimi.

Kalv og urter
Han surrer skiver av nypoteter og båter av sommerkål sammen med litt fløte, hvit pepper og mye frisk dill. Siden det er ventet sommergjester, får kål og poteter følge av fine skiver mør kalvesteik.

- Før var det vanskelig å få tak i godt kalvekjøtt, men nå synes jeg utvalget blir bedre og bedre. Men man kan godt være litt på hugget for å få tak i gode råvarer. Let og spør. Det finnes andre fine deler av kalven enn indre og ytrefilet, sier Brimi.

Han pakker ut en liten kalvesteik av folie, og lar den hvile noen minutter før han skjærer den i fine serveringstykker. Kjøttet er stekt på svak varme, er lett rosa inni og smakssatt med smør og sommerens krydderurter. Det ser fristende ut på tallerkenen sammen med kål- og potetstuingen.

- Dette er perfekt sommermat. Ekstra godt smaker det med en hvit burgunder til, sier kokken.

Suppe av skall
En stor gryte med duftende suppe putrer på komfyren. Skall og klør fra store, rosa sjøkreps blir sammen med blant annet tomater, fennikel, hvitvin og fløte til en nydelig sjøkrepssuppe.

Oslo, 20100714.
Bildetekst: Arne Brimi har satt sammen en sommermeny. Dette er kål, poteter og kalv. Teksten er skrevet opp mot dette bildet. 
Foto: Mette Møller / Dagbladet
Oslo, 20100714. Bildetekst: Arne Brimi har satt sammen en sommermeny. Dette er kål, poteter og kalv. Teksten er skrevet opp mot dette bildet. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Brimi liker å utnytte alt på den ferske, fine sjøkrepsen. Mens skall og klør blir suppe, pensler han halene med smør og legger dem på grillen.

- Så har vi noe å kose oss med mens suppa putrer ferdig, sier kokken.

Kvalitetsmessig skiller norsk sjøkreps seg ut fra sine utenlandske slektinger. Arne Brimi mener vi ikke kan sammenligne norsk sjøkreps med den importerte.

- Ikke vurder det, engang. Norsk sjøkreps kan ikke sammenlignes med noe annet. Den smaker bare fenomenalt, sier Brimi.

Dill og poteter
Han drysser rikelig med frisk dill over sjøkrepssuppa til slutt. Arne Brimi bruker mye fersk dill om sommeren. Hans filosofi er at det som vokser på samme årstid veldig ofte passer sammen. Som nypoteter og dill. Sommerkål og dill. Eller dill sammen med andre friske urter som persille, timian eller oregano.

Oslo, 20100714.
Bildetekst: Arne Brimi har satt sammen en sommermeny. Dette er sjøkrepssuppe
Foto: Mette Møller / Dagbladet
Oslo, 20100714. Bildetekst: Arne Brimi har satt sammen en sommermeny. Dette er sjøkrepssuppe Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

- Dill er sommer for meg. Det samme med nypoteter. Jeg mener det er nå i juli vi får tak i de beste nypotetene. De aller tidligste potene mangler litt smak i forhold til de vi får tak i midt på sommeren, sier Arne Brimi, som gleder seg til et av sommerens høydepunkter: Når han kan plukke små mandelpoteter fra egen åker.

Oslo, 20100714.
Bildetekst: Arne Brimi har satt sammen en sommermeny. Dette er sjokoladekake
Foto: Mette Møller / Dagbladet
Oslo, 20100714. Bildetekst: Arne Brimi har satt sammen en sommermeny. Dette er sjokoladekake Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer