FEIL BARNESKO: Altfor mange barn går med for små sko og sko uten hælstøtte. FOTO: Geir Dokken
FEIL BARNESKO: Altfor mange barn går med for små sko og sko uten hælstøtte. FOTO: Geir DokkenVis mer

- Sju av ti barn har for små sko

Kan gi helseplager - her er ti viktige kjøpetips.

Sju av ti har for små utesko. Hele ni av ti barn går med for små innesko, viser en østerriksk undersøkelse, der føtter og sko til over 800 barn ble målt.

Dette stemmer godt overens med vår stikkprøve fra en barnehage på Østlandet. Kun ett av de ti barna vi målte, hadde store nok sko.

Kan vokse 14 størrelser Feil skostørrelse kan gi barna deformerte føtter og helseplager i voksen alder.
Barnefoten vokser raskt. I løpet av barndommen vokser den opp mot 14 størrelser. Det betyr at barnet fort kan vokse fra nyinnkjøpte sko.

Får lett deformerte føtter For små sko i barndommen kan lett bidra til at foten blir deformert.

- Mange barn er ikke så flinke til å si fra hvis skoene er blitt for små. De har ikke det samme smertebegrepet som vi voksne har. Samtidig har foten til barn en myk beinstruktur som er lett å forme, sier fysioterapeut Karianne Bruun Haugen til Foreldre & Barn.

- Den er for liten Barna i den nevnte barnehagen vifter ivrig med både sko og føtter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du klarer ikke måle skoen min inni. Den er for liten, sier en av guttene, som spent venter på at foten skal bli målt med målebånd.

Han har rett. Vinterstøvelen er for liten. Mens fotsålen måler 17 cm, er skoen 16 cm innvendig.

1-2 cm for korte Skoens innside er altså kortere enn foten. Det er ikke første gang barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen måler føtter og fottøy. Situasjonen er velkjent: Mange barn har for små sko.

Lengden på innersålen på innesko og utesko viste seg å være 1-2 centimeter kortere enn fotsålen hos mange av ungene i denne barnehagen på Østlandet.

Varer ikke ut sesongen Ett par cherroxstøvler viser seg å være tre centimeter kortere enn foten til jenta som løper rundt med dem. Ideelt sett bør sålen inni skoen være 1,2 centimeter lengre enn foten.

- Ikke overraskende, siden barn vokser fort. Mange foreldre kjøper ett par sko som skal vare hele sesongen. Mot slutten av sesongen er de ofte for små, sier Bruun Haugen.

Hun anbefaler å sjekke barnets sko annenhver måned, fordi barn vokser i rykk og napp - spesielt om våren og sommeren.

Kjøp riktig størrelse Samtidig som du bør passe på at skoene ikke er for små, bør du heller ikke kjøpe sko som barnet kan vokse i. Store sko er ubehagelige å ha på seg og gir dårlig støtte til barnefoten. Tove Riiser-Larsen, redaktør i fagtidsskriftet Sko, understreker viktigheten av alltid å kjøpe sko i riktig størrelse.

- Sko som er for store eller for små, gjør at barna trår feil, går feil og bruker musklene feil, sier Riiser-Larsen.

Rød og irritert hud på foten er et tegn på at skoen er for trang eller vid. Og dersom barnet stadig vil ta av seg skoene, er det ofte fordi de ikke passer ordentlig.

Dette problemet kan snart være løst. Tyske forsjkere mener å ha funnet opp en sko som vokser med foten.

Lett å deformere barneføtter Foreldre er flinke til å passe på at barna pusser tenner og spiser sunn mat. Med tanke på at føttene skal bære oss rundt gjennom hele livet, burde de også være litt mer bevisst på valg av fottøy til barna sine, mener skofaglærer Karl Jacob Solheim.

Han holder foredrag og opplæring i skofag, samtidig som han driver eget agentur. En av hans hjertesaker er mer oppmerksomhet på samspillet mellom barnefoten og barnesko.

Kan gi vond rygg - Dårlig tilpassede sko i barndommen kan føre til en rekke problemer i voksen alder. Siden barneføttene er lett å forme, kan unormale belastninger lett føre til at foten blir deformert, sier Solheim.

Det kan være alt fra hammertær til vond rygg og feilstilling på foten. Bare 40 prosent har sunne føtter når de blir voksne, opplyser Solheim.

- Foten skal være sjefen, ikke skoen. Gode barnesko former ikke foten, men støtter den, sier Solheim.

Sats på kvalitet De fleste barn tilbakelegger 20.000 skritt hver dag. Mange av skrittene blir gjort innendørs på harde gulv. Neste gang du kjøper innesko til barnehagen, kan det være lurt å tenke kvalitet.

- De løper mye inne, ofte på harde betonggulv. En god innesko vil være med på å gjøre underlaget litt mykere, sier barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen.

Hun er opptatt av at foreldre skal bli litt mer bevisste på hvilke innesko de velger.

- Styr unna Crocs - Unngå myke tøfler og varianter av Crocs. Velg heller sandaler med god hælkappe eller luftige joggesko som gir god støtte, råder Bruun Haugen.

Crocs er en av de store synderne blant barnesko, mener Bruun Haugen.

- De gir null støtte, samtidig som barna ofte må bruke tærne til å holde fast skoen på foten, sier Haugen.

I barnehagen vi besøker har nesten alle barna Crocs som innesko, men de blir ofte stående på hylla. Barna foretrekker heller å gå i sokkene, forteller de ansatte.

- Varianter av Crocs er greit å bruke av og til, men ikke velg dette som hovedsko, sier Bruun Haugen.

Viktig med støtte Når barn går med sko uten støtte, kan de lett få skjeve føtter. Dette gjelder spesielt i perioder når de vokser mye. Barn er ekstra utsatt for dette, siden barnefoten vokser så raskt, forklarer Bruun Haugen. Ofte vokser skjelettet fortere enn muskulaturen. Konsekvensen er at muskulaturen strekkes. Barnet kompenserer da med å gå på innsiden av foten.

- Barn som går på innsiden av foten, er mer utsatt for belastning på hofter, knær og rygg, samtidig som den motoriske utviklingen kan bli hemmet. Dette kan unngås ved at de bruker sko med god hælkappe, sier fysioterapeut Bruun Haugen.

Understimulert muskulatur Fysioterapeuten reiser ofte rundt og besøker barnehager og skoler. Hun møter mange barn med skjeve føtter.

- Jeg vil anslå at 20-30 prosent av barn i dag har skjeve føtter. Mange tror at barna er plattfot, men ofte er de skjeve i foten fordi skjelettet er lengre enn muskulaturen. Dette kan lett korrigeres med en god innesko. Med en god hælkappe får ikke foten vridd seg inn, sier Bruun Haugen.

Skjevheter i foten skyldes ikke bare dårlige sko, men at barn sitter mye mer stille nå enn før og at foten og muskulaturen dermed ikke blir så godt stimulert, forteller Bruun Haugen.

Velg spesialmerker - Min erfaring er at billigsko ofte er litt tyngre og ikke gir like god støtte, men jeg har også sett dyre barnesko som ikke har vært gode for foten, sier Bruun Haugen.

Skofaglærer Solheim råder foreldre til å kjøpe fottøy i butikker som har kunnskap og kompetanse på barnesko, og hvor betjeningen kan hjelpe deg å gjøre gode skovalg.

Ved å velge anerkjente merker som har barnesko som spesialitet, er det gode sjanser for å få gode sko, mener Solheim.

Dyre sko ikke alltid best - For å få gode barnesko, må man ofte betale for det, sier Riiser-Larsen i fagtidsskriftet Sko.

Dyre trendsko til barn er imidlertid ikke alltid like gode for foten.

- Vi ser en trend hvor barna skal se ut som voksne, og hvor mote blir viktigere enn komfort, sier Tove Riiser-Larsen.

Arvesynden Vi har alle vår egen måte å gå på, og setter vårt personlige avtrykk på sålen og skoen.

- Barn i arvesko kan lett bli presset inn i et gangmønster som ikke er sitt eget, sier Bruun Haugen.

Pensko, badesko og skisko er ok å arve, men joggesko, sandaler, vintersko og støvler bør kjøpes nytt til hvert barn, råder fysioterapeuten.

Å la barna gå i arvesko er en av de største skosyndene, mener skofaglærer Solheim.

Likevel er barnesko noe av det småbarnsforeldre etterspør mest på bruktmarkedet.

- En god sko lar seg forme av foten til brukeren. Når man arver sko, får man en sko som er tilpasset en annens fot. Hvis vedkommende for eksempel har en skjevstilling, kan det gi skader på foten til den som arver skoen.

Barbeint i gresset Å gå barbeint er det beste barneføtter kan gjøre. Da får foten virkelig trent seg.

- Ved å gå barbeint øver barna blant annet opp god balanse. Dette gjelder spesielt ute, forteller fysioterapeut Bruun Haugen.

På fortau og asfalt bør barna gå med sko for å beskytte seg mot skitt og bakterier, råder skofaglærer Solheim.

- La barna gå mest mulig barbeint, men da på myke underlag som gress og sand, sier Solheim.


Les også:

Utstyrsguiden for baby- og småbarnsforeldre
Årets kuleste barnesko

STØRRELSEN TELLER: Optimalt skal sålen inne i skoen  være 12 mm lengre enn foten. FOTO: Geir Dokken
STØRRELSEN TELLER: Optimalt skal sålen inne i skoen være 12 mm lengre enn foten. FOTO: Geir Dokken Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

AVSLØRT: En etter en kom barna i en barnehage på Østlandet fram for å få målt føtter og sko. Kun ett barn hadde sko i riktig størrelse. FOTO: Geir Dokken
AVSLØRT: En etter en kom barna i en barnehage på Østlandet fram for å få målt føtter og sko. Kun ett barn hadde sko i riktig størrelse. FOTO: Geir Dokken Vis mer
IKKE TØFT MED TØFLER: De fleste barn tilbakelegger 20.000 skritt hver dag. De færreste av dem bør være i tøfler eller andre sko uten hælkappe, råder fysioterapeut Karianne Bruun Haugen. FOTO: Geir Dokken
IKKE TØFT MED TØFLER: De fleste barn tilbakelegger 20.000 skritt hver dag. De færreste av dem bør være i tøfler eller andre sko uten hælkappe, råder fysioterapeut Karianne Bruun Haugen. FOTO: Geir Dokken Vis mer