MMMM.... Oppskrift på paella. Foto: Christopher Sjuve
MMMM.... Oppskrift på paella. Foto: Christopher SjuveVis mer

Sju middagsoppskrifter som får deg i godt humør

Her er det du trenger denne uka.

En splitter ny uke ligger her. Klar til å spises inn.

Det er litt dristig å lage for mye grillmat tidlig i mai, synes jeg. Derfor er mange av oppskriftene slik at de kan grilles, men de funker fint i en stekepanne også. Her finner du en ukesmeny med grilling - om vi skulle være så heldig med været.

Mandag Jeg føler, av en eller annen grunn, at vi må tråkke til fra start denne uka. Så jeg gyver løs med en saftig burger. Og hvordan skal man få denne skikkelig til? Det er (minst) to triks i denne oppskriften.

LAMMEBURGER: I denne burgeren finner du masse, masse, masse deilig hvitløk og rosmarin. Foto: Erik Hannemann
LAMMEBURGER: I denne burgeren finner du masse, masse, masse deilig hvitløk og rosmarin. Foto: Erik Hannemann Vis mer

For det første lages burgeren av lammekjøtt. Og det supert om du ikke finner lammekjøttdeig i butikken. Da må du nemlig "kverne" det i kjøkkenmaskinen selv. Det tar bare noen sekunder før du har en fin farse. Og du kan bruke hva som helst (selv om det er lurest å bruke det billigste kjøttet).

Det andre "trikset" er å begynne med å steke hvitløkfedd med skallet på i stekepanna. Etter noen minutter blir de myke og søtlige. Da klemmer du ut innholdet og blander det inn i kjøttfarsen. Det gir en fabelaktig, god smak. Og det blir enda bedre når du har i litt rosmarin og helt supert når du lager din egen aioli som du bruker som dressing.

TIRSDAG: Kylling med cheddar. Digg på en tirsdag.  Foto: Erik Hannemann
TIRSDAG: Kylling med cheddar. Digg på en tirsdag. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Du finner tre kule burgere her om du ikke finner lammekjøtt.

Tirsdag Det er jammen ikke sikkert at sola skinner på tirsdag (- Det er umulig å planlegge noe som helst i detta landet, pleier faren min si). Uansett har jeg lagt en grilloppskrift til denne dagen. Og oppskriften er svaret på hvordan en kyllingfilet ikke blir kjedelig: Bruk god cheddar og enda bedre spekeskinke, bank den håndterlig for grillen og tenk: Det er jammen bra jeg lærte meg denne kyllingoppskriften.

Kyllingen serveres gjerne med det jeg begynner å kalle "verdens beste potetsalat" (som også fikk masse skryt på Facebook).

Onsdag Vi skal utaskjærs. Nærmere bestemt Mexico. Der finner vi noen veldig gode empanadas. Altså innbakte godbiter krydret med kummin, koriander og litt chili. Og dersom været stadig tillater det, er de svært godt egnet til å spise utendørs.

OPPSKRIFT PÅ EMPANADAS: Slik lager du de meksikanske godsakene. Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ EMPANADAS: Slik lager du de meksikanske godsakene. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Servér gjerne med en kul guacamole.

Torsdag En av "mine" klassikere er denne laksen med sennep, honning og hasselnøtter.

Jeg anbefaler den alltid til dem som spør etter "å gjøre noe nytt med laksen".

Fredag Og her kommer en av den andre i serien "mine" klassikere. En av de første rettene jeg lærte meg å beherske var mammas lasagne - som ikke er lasagne. Den lages med vanlig pasta (og blir vel strengt tatt en "pasta al forno", tror jeg). Kluet er den gode, hvite sausen. Jeg har til dags dato ikke møtt noen som ikke liker denne.

Lørdag Det tok mange år før jeg bega meg ut på denne stolte, spanske, knæsjgule retten. Fullt så respektfull som jeg er det slett ikke nødvendig å være. Prinsippet er: Ta en stor steke panne og ha i ting du liker. Ha i ris og krydre med safran og andre godsaker.

LASAGNE: Prøv deg på Clotildes superlasagne. Det har ingen angret på. Foto: Erik Hannemann
LASAGNE: Prøv deg på Clotildes superlasagne. Det har ingen angret på. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Et knøttlite tips: Det som ligger nederst og svir seg ørlite grann er som regel de aller beste bitene. Denne hemmeligheten deles av alle som faktisk lager paellaen.

Søndag Vi er allerede i Spania og skal bare rett over stredet for å avslutte denne nydelige smaksuken. Den marokkanske gryta tar ikke lang til å forberede, men blir bedre jo lenger du lar den koke.

Her finner du kanel, koriander og aprikoser som gir de typiske aromatiske smakene.

Oppskriftene finner du nedenfor!

(Over 10.000 følger Sjuve på Facebook)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik blir laksen god

En oppskrift på glutenfri kake for alle

Her er det beste ostekake-knepene

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Sju middagsoppskrifter som får deg i godt humør