<strong>GOD INVESTERING:</strong> Å sette av tid til å se krangelen utenfra tre ganger i året kan være en god invstering i forholdet. - Det fordrer at en setter av tid, og tid er luksus, sier samlivsrådgiver Solveig Vennesland. Foto: Colourbox
GOD INVESTERING: Å sette av tid til å se krangelen utenfra tre ganger i året kan være en god invstering i forholdet. - Det fordrer at en setter av tid, og tid er luksus, sier samlivsrådgiver Solveig Vennesland. Foto: Colourbox Vis mer

Sju minutter redder forholdet

En enkel øvelse tre ganger i året hindrer kjærligheten i å falme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nå kan du ta vårservice på forholdet. En enkel skriveøvelse hver fjerde måned skal nemlig redde skranten kjærlighet, viser ny forskning. Øvelsen tar bare sju minutter.

- Jeg tviler ikke på at dette vil fungere. Med en slik øvelse setter en seg utenfor hendelsen og ser det utenfra med nye, friske øyne. Det blir en metode for å sette følelsene på vent, sier samlivsrådgiver Solveig E. Vennesland.

Mer tilfreds
Et forskerteam fra Nortwestern University i USA, ledet av Eli Finkel, fulgte 120 gifte par gjennom to år. Første året ble de bedt om å skrive ned hvor tilfredse de var med kjærligheten hver fjerde måned. I tillegg skulle de skrive et referat fra den mest opprivende krangelen de hadde hatt. Etter ett år var tilfredsheten med forholdet falt dramatisk.

Neste år ble gruppa delt i to, den ene halvparten ble instruert til å bruke sju minutter hver fjerde måned på å skrive et referat fra den siste krangelen, men i stedet for å skrive fra sitt ståsted, skulle de ta på seg brillene til en nøytral tredjepart. Parene i gruppa som ble bedt om å se konflikten utenfra kranglet ikke noe mindre andre året, men krangelen fikk ikke like stor påvirkning på forholdet. De var langt mer tilfredse, mer lidenskapelige og partene fikk større seksuell lyst. Effekten var like stor om paret hadde vært gift i ett eller 50 år da forsøket startet. Rapporten publiseres i Psychological Science seinere i år.

En investering
- Den største verdien ligger i at de har bestemt seg for å gjøre noe konkret, sier Vennesland.

21 minutter i året må være en av de beste investeringene gifte par kan gjøre, mener forskerne bak studien.

- Mange forhold som er ålreit kunne fått det veldig mye bedre ved å se seg selv utenfra, enten ved hjelp av sånne øvelser eller ved å gå til en samlivsterapeut. Gode dager kan bli enda bedre, sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum.

Han mener det er mye bedre å være føre var med tiltakene.

Samspill viktig
- Øvelser som dette hjelper en til å forstå at et forhold er mer enn én person pluss én person. Ofte mister en perspektivet i hverdagen. Å ta et fugleperspektiv og se på samspillet i forholdet et par ganger i året burde alle gjøre. Har dere bodd sammen et par år, er det på tide å gå til en samlivsterapeut. Ikke vent til de dårlige dagene kommer, sier Narum.

Vennesland anbefaler par å ta en «time-out» når krangelen går over til personangrep. Da er det den som ber om en pause sitt ansvar å ta opp igjen diskusjonen når ting har roet seg.

- Det er lurt å ha en avtale om hva man skal gjøre når noe skjer. Hvor går grensa for utroskap? Hva gjør vi når ungene kommer? Hvor mye penger skal vi kunne bruke hver for oss uten å melde fra om det? Alt som kan tas i forkant er positivt, sier Vennesland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer