JULEKNASK: Karamellpinner med kanelsmak, hvorfor er ikke det blitt en juleslager? Det er aldri for seint å skape nye tradisjoner! FOTO: Privat
JULEKNASK: Karamellpinner med kanelsmak, hvorfor er ikke det blitt en juleslager? Det er aldri for seint å skape nye tradisjoner! FOTO: PrivatVis mer

Sju nye slag til jul

Sju matbloggere gir deg sine beste oppskrifter. Disse julekakene har du ikke sett maken til.

BLOGGER 1: Polentakake (og vaniljeis) Foto: Istock
BLOGGER 1: Polentakake (og vaniljeis) Foto: Istock Vis mer
JULEKAKESVENSKE: Annica Været FOTO: Privat
JULEKAKESVENSKE: Annica Været FOTO: Privat Vis mer
KORTREIST JURIST: Ina Shelby blogger fra julekjøkkenet. FOTO: Privat
KORTREIST JURIST: Ina Shelby blogger fra julekjøkkenet. FOTO: Privat Vis mer
LEKTORMAMMA: Maria Villmones Bondeson elsker å bake. FOTO: Privat
LEKTORMAMMA: Maria Villmones Bondeson elsker å bake. FOTO: Privat Vis mer
MED KJÆRLIGHET: Tove Halse Digernes er raus med de gode smakene når hun baker julekake. FOTO: Privat
MED KJÆRLIGHET: Tove Halse Digernes er raus med de gode smakene når hun baker julekake. FOTO: Privat Vis mer
GLUTENFRI: Kathrine Kragøe trenger ikke gluten for å lage sine herlige muffins eller andre julekaker. FOTO: Privat
GLUTENFRI: Kathrine Kragøe trenger ikke gluten for å lage sine herlige muffins eller andre julekaker. FOTO: Privat Vis mer
MOSSEKRÅKE: Svetlana Sollin fyller Moss med russisk kakeduft. © FOTO: Privat
MOSSEKRÅKE: Svetlana Sollin fyller Moss med russisk kakeduft. © FOTO: Privat Vis mer
KREATIV KONDITOR: Navnet på bloggen til Anita Velle (18) sier alt: Born to bake. © FOTO: Privat
KREATIV KONDITOR: Navnet på bloggen til Anita Velle (18) sier alt: Born to bake. © FOTO: Privat Vis mer
BLOGGER 2:Myke honningkaker FOTO: Privat
BLOGGER 2:Myke honningkaker FOTO: Privat Vis mer

Blogger 2: Ina Shelby

MYKE HONNINGKAKER


Du trenger:

250 gram honning
250 gram sukker
250 gram smør
5 eggeplommer
2 ts bakepulver
1 ts hornsalt
700 gram hvetemel
2 ts kanel
2 ts nellik
2 ts kardemomme
50 gram hakkede mandler
2 never tørkede og hakkede tranebær

Glasur:
melis
eggehviter
1 spiseskje rom

Slik gjør du:
Smelt honning, sukker og smør i en gryte på svak varme, og sett deretter til avkjøling.
  • Bland mel, bakepulver, hornsalt, krydder, tranebær og mandler i en stor bolle.
  • Tilsett eggeplommene i honningblandingen, én og én.
  • Bland det våte i det tørre og elt sammen. Deigen skal bli smidig, og lett å få av fingrene.
  • Form deigen til kuler med en iskremskje på stekeplaten, og trykk dem deretter lett sammen. De må settes med god avstand på platen.
  • Stekes midt i ovnen i omtrent 10 minutter på 170 grader. Pass godt på, de skal heve litt og slippe platen før de tas ut av ovnen.
  • Pynt med melis, eller behold dem som de er.


Ina Shelby (40) i et nøtteskall: Jurist og matblogger som er opptatt av gode råvarer, gjerne kortreiste, sesongbaserte og økologiske, dyrevelferd og gleden ved å lage maten selv. Maten familien spiser, skal være laget med kniv og ikke med saks!

Inas blogg: kjoekkentjeneste
BLOGGER 3:Sprø sjokoladeruter med nøtter FOTO: Privat
BLOGGER 3:Sprø sjokoladeruter med nøtter FOTO: Privat Vis mer

Blogger 3: Maria Villmones Bondeson

SPRØ SJOKOLADERUTER MED NØTTER


Du trenger (til én stor langpanne):

300 g smør eller margarin
400 g sukker
3 egg
225 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver
5 ss kakaopulver
To håndfuller nøtter, hakkede (jeg bruker hasselnøtter)

Slik gjør du:
  • Sett ovnen på 175 grader og legg bakepapir i en stor langpanne. Pisk smør og sukker luftig, pisk så inn egget.
  • Sikt inn hvetemel, bakepulver og kakao, miks godt til alt er blandet.
  • Bre røren jevnt utover bakepapiret i langpannen, dryss over hakkede nøtter og trykk dem litt ned i overflaten. Stekes i 25 minutter.
  • Skjær kaken i ruter mens den fortsatt er varm. Flytt litt på bitene slik at de ligger litt løst over hverandre, skru så ned ovnen på ca. 80 grader og sett pannen inn igjen. La stå i minst 4-5 timer, opptil 8 timer, så blir de sprø og fine.
  • Avkjøl. Kakene kan fryses.
Maria Villmones Bondeson i et nøtteskall: Maria er lektor og bor i Tønsberg med mann og to barn på 4 og 7 år. Bloggen startet hun høsten 2010 som et utløp for sin store lidenskap: matlaging og baking.

Maria om favorittkakene: - Disse småkakene er blitt bakt i adventstiden hvert eneste år siden jeg var lita jente, så for meg blir det rett og slett ikke jul uten. Jeg husker også spesielt at den deilige lukten fikk være i huset ekstra lenge siden kakene skal tørkes på lav varme i ovnen etter steking: Noen få timer er nok, men mamma brukte alltid å la dem stå der over natten.

Marias blogg: marias-saltogsott
BLOGGER 4:Karamellpinner FOTO: Privat
BLOGGER 4:Karamellpinner FOTO: Privat Vis mer

Blogger 4: Tove Halse Digernes

KARAMELLPINNER


Du trenger:

150 g meierismør
150 g sukker
1 eggeplomme
1 ss lys sirup
1 ss mørk sirup
¾ ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel

Til pensling og dryss:
1 sammenpisket egg
Perlesukker eller rørsukker
Hakkede mandler

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 175 grader. Ta fram to stekebrett og legg på bakepapir.
  • Rør smør og sukker hvitt. Tilsett resten av ingrediensene, og elt deigen godt. Del den i 6 emner, og trill dem til pølser.
  • Legg pølsene på stekeplata, og trykk dem flate. Pensle med egg, og dryss på mandler og sukker. Stekes midt i ovnen i 10-12 minutter.
  • Når du tar dem ut, skjærer du dem i skrå, smale pinner (1 ½-2 cm brede) mens de fremdeles er varme. Dra bakepapiret med kakene over på en rist for avkjøling.

Tips!

Du kan godt bruke bare lys eller bare mørk sirup. Bruk mer kanel om du vil ha den komplette julesmaken (2-3 ts). Tove har valgt å knipe inn på både sukker og smør, men om du vil, kan du bruke 200 g smør og 200 g sukker.

Tove Halse Digernes i et nøtteskall: God mat skal lages med kjærlighet og rause mål - gjerne sammen med ungene, mener Tove. Bloggen er en hyllest til god mat, gode smaker, gode matopplevelser og til Toves bestemødre, som har inspirert henne i matveien.

Toves blogg: paakjokkenbenken
BLOGGER 5:Kryddermuffins uten melk og gluten FOTO: Privat
BLOGGER 5:Kryddermuffins uten melk og gluten FOTO: Privat Vis mer

Blogger 5: Katrine Kragøe

GLUTEN- OG MELKEFRIE KRYDDERMUFFINS


Du trenger:

250 g margarin
4 dl sukker
4 store egg
2 dl væske (soyafløte+vann eller soya-/rismelk)
6 dl Schär brødmiks
3 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
2 ts kanel
1 ts svart pepper
1½ ts ingefær
1½ ts nellik

Slik gjør du: Kjør margarin luftig i en kjøkkenmaskin, og tilsett så sukker. Kjør det til en smørkrem og tilsett ett og ett egg - visp godt mellom hvert egg. Sikt så inn det tørre vekselvis med væsken.
  • Ha over i muffinsformer og stek på 175 grader i 20-25 minutter.
  • Som topping kan du bruke mye forskjellig - gjerne noe så enkelt som melis.

Katrine Kragøe (30) i et nøtteskall:
Katrine bor på et småbruk i Trøndelag med samboer og baby. Hun betegner seg selv som veldig opptatt av mat, og har brukt de siste sju årene på å finne gode erstatninger for gluten og melkeprodukter, etter at hun fikk matallergi i studietiden.

Katrines blogg: glutenogmelkefri
BLOGGER 6:Russiske festkaker © FOTO: Privat
BLOGGER 6:Russiske festkaker © FOTO: Privat Vis mer

Blogger 6: Svetlana Sollin

RUSSISKE FESTKAKER


Du trenger (til 80 enkle eller 40 doble kjeks):

340 gram smør
240 ml sukker
2 ts vaniljesukker eller 1 ts vaniljeekstrakt
840 ml siktet hvetemel (ta deg tid til å sikte melet)

Fyll:
Bringebærsyltetøy
Søtet kondensert melk
Melis til pynt

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 175 grader. Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett vaniljesukker/ekstrakt.
  • Ha melet i smørblandingen. Rør til alt er blandet og massen begynner å ligne en deig.
  • Ha deigen over på et melet bakeunderlag og elt for hånd. Form til en ball, pakk inn i plastfolie og la deigen hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
  • Ta av en bit av deigen og kjevle ut til en ca. 3-4 mm tykk leiv. Stikk ut rundinger eller figurer med kakeutstikkere eller glass. Stikk ut små sirkler eller skjær ut hjerter, stjerner o.l. i midten av halvparten av kakene hvis du vil lage doble kjeks. Flytt kakene over på bakepapirkledde stekebrett.
  • Stek kakene midt i ovnen i ca. 12-15 minutter til de begynner å bli gyllenbrune i kantene og beige på toppen. Avkjøl kakene på rist.
  • Hell den kondenserte melken i et syltetøyglass og skru på lokket. Legg glasset i en kjele og fyll med vann. Kok opp vannet, og la det småkoke i 3 timer til melken er blitt til myk karamell. Dette kan gjøres flere dager i forveien.
  • Smør karamell på halvparten av kjeksene, og legg en kjeks med hull over. Sprøyt litt syltetøy i åpningen. Du kan også bruke én type fyll i kjeksene, karamell eller syltetøy.

Tips!

Karamellen som blir til overs etter at du har fylt kjeksene, kan oppbevares i kjøleskapet og spises som søtt pålegg.

Svetlana Sollin i et nøtteskall: Er opprinnelig fra Russland, men bor nå i Moss sammen med mann og barn.

Svetlanas blogg: chocolanasblogg


BLOGGER 7:Cupcakes med kokosmakron © FOTO: Privat
BLOGGER 7:Cupcakes med kokosmakron © FOTO: Privat Vis mer

Blogger 7: Anita Velle

KOKOSMAKRON-CUPCAKES


Du trenger (til ca. 30 stk.):

6 eggehviter
500 g sukker
350 g kokosmasse
225 g hvetemel
225 g smør, romtemperert
1 ts vaniljeekstrakt

Kremost & kokos-frosting:
300 g Philadelphia-ost
500 g melis
100-200 g kokos
3 ss kokosmelk (kan sløyfes)
Fersk kokosmasse til å drysse på toppen

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs. Bland inn kokosmasse. Nå har du en tradisjonell kokosmakronrøre.
  • Tilsett hvetemel, mykt smør og vaniljeekstrakt.
  • Fordel røren i ca. 30 små muffinsformer, og stek dem i 20 minutter.
  • Pisk Philadelphia-ost og melis. Tilsett kokos og ev. kokosmelk. Om nødvendig tilsetter du mer melis.
  • Ha frostingen på cupcakene og dryss over litt kokosmasse, eller dypp hele cupcaken i kokos, slik at det fester seg til frostingen.


Anita Velle (18) i et nøtteskall: Konditorlærling som elsker å finne på egne oppskrifter. Disse deler hun gjerne på bloggen sin. Andre matbloggere er allerede fans og kaller henne en kommende stjerne. Her deler hun en av sine egenkomponerte oppskrifter med oss!

Anitas blogg: born2bake

Les også:
Julebaksten barna vil elske (å både spise og lage)
Huskeliste til jul - sjekk om du er i rute!
Pepperkakehus - enklere blir det ikke!
Oppskrifter: De tradisjonelle julekakene på ett brett
Juleverksted på 1-2-3

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Dersom du bare skulle bake én julekake i år, hvilken ville du valgt?

I julespesialen Barnas jul ba Foreldre & Barn sju av sine mest populære matbloggere om å røpe sine beste kakeoppskrifter til julen.

Her har du dem:

Blogger 1: Annica Været POLENTAKAKE
Du trenger:

450 g usaltet smør
450 g sukker
6 egg
450 g mandler, kvernet
2 ts vanilje-essens
Revet skall av 4 sitroner
Saften av 1 sitron
225 g polentamel
1 ½ ts bakepulver
¼ ts salt

Slik gjør du:
Pisk smør og sukker hvitt. Bland inn mandler og vaniljeessens. Pisk inn eggene, ett om gangen. Bland så inn sitronsaft og revet skall av sitron, polentamel, bakepulver og salt. Røren skal være tykk. Fordel blandingen jevnt i en kakeform og stek på 170 grader i 45-50 minutter. Jeg har valgt å servere kaken med vaniljeis, men mulighetene er mange. Rømme med revet sitronskall er friskt og godt.
Annica Været i et nøtteskall:
Svenske bosatt i Oslo som lager mat fra bunnen. Trives best i et kaos av unger som løper over gulvene, og mat som småkoker i påvente av at middagsgjestene skal bli ferdige med drinken før maten. Hun synes det er like gøy å lage mat til hverdags som til fest.

Annicas blogg: annicaommat