Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sju sikre tegn på influensa

Her er symptomene som viser at du ikke bare er forkjølet.

INFLUENSA: Du kan våkne med influensa, selv om du følte deg helt frisk kvelden før.  Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
INFLUENSA: Du kan våkne med influensa, selv om du følte deg helt frisk kvelden før. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Symptomene kommer brått:. Du får kanskje ikke alle på en gang, men de fleste vil komme i tur og orden:

Du har feber, føler deg slapp, har hodepine, frysninger, muskel- og leddsmerter, sår hals og tørrhoste.

Men hvordan kan du vite at du ikke bare er forkjølet?

- Det kan være vanskelig å skille mellom influensa og forkjølelse - og av og til greier man heller ikke skille dem, sier Martin Herrstrøm, apoteker og farmasøyt ved Apotek1 i Nydalen i Oslo.

For det første skyldes begge tilstandene et virus. De har også en del andre ting felles, som tett nese, sår hals og hodepine. Og en uimotståelig trang til å holde sengen.

Noen forskjeller Det er likevel et par ting som skiller influensaen fra forkjølelsen.

Forkjølelse kommer som regel gradvis. Influensaen er kommet som kastet på deg. Det er store sjanser for at du følte deg frisk kvelden før.

Har du feber i tillegg kan du være ganske i din sak; dette er en god, gammeldags sesonginfluensa. Og du kan snu deg rundt - og prøve å sove videre med god samvittighet.

- Da vil du etter alt å dømme være slått ut av typiske febersymptomer som slapphet og verking i muskler og ledd - og denne tilstanden vil vare fra sju til ti dager.

Legg deg ned Det finnes ingen måte å lure seg unna influensaen på når du først er smittet. Da kan du legge deg tilbake i putene med god samvittighet - og eventuelt sende noen andre på apoteket.

Nå gjelder det først og fremst å lindre symptomene.

- Vi kan ta toppen av feberen, kroppssmerter og hodepine med for eksempel Paracetamol og Pinex - og her har vi remedier for alle aldersgrupper i form av stikkpiller, mikstur og vanlige tabletter, sier Herrstrøm.

- Et annet lindrende råd er å skylle neseganger og gurgle luftveiene med saltvann. Du kan lage saltblanding selv eller kjøpe det ferdig blandet og sterilt på apoteket, sier han.

Farmasøyten anbefaler dessuten at alle har et kroppstermometer innen rekkevidde.

Føler man seg uvel og varm en morgen, vil kroppstemperaturen din raskt fortelle deg om det er influensa som er på gang.

- Feberen er faktisk et av de beste sjekkpunktene for influensa, sier Herrstrøm.

Sterke symptomer gir større smittefare Et typisk kjennetegn er at at forkjølelsen rammer fortrinnsvis hode og luftveier med hodepine, sår hals, hosting og nysing.

- Influensaen går i hele kroppen - og er mer omfattende, sier Marianne Riise Bergsaker, overlege ved vaksinasjonsavdelingen på Norsk Folkehelseinstitutt.

Du kan også ha begge deler på en gang. Man kan også ha en lettere influensa som går raskt over og minner mer om en forkjølelse.

- Uansett er regelen at man ikke bør presse seg - men lytte til de signalene kroppen gir, sier hun.

- Når vi er slått ut, er det eneste fornuftige å krype under dyna.

- Har du influensa er du dessuten smittebærer - og jo sterkere symptomer du har, jo mer virus har du og dess flere kan du smitte, sier Riise Bergsaker.

Vaksinering Det er ikke for sent å vaksinere seg, selv om influensavaksine normalt tas i oktober og november hvert år.

- Influensaepidemier begynner så smått i uke 45 og 46, altså i slutten av november og begynnelsen av desember. De brenner ut i siste halvdel av april, sier Riise Bergsaker.

- Men i år ser viruset ut til å være litt sent ute. Derfor er det ikke for sent å ta vaksinen nå.

En influensavaksine trenger 1 til 2 uker på å gjøre sin virkning i kroppen og for å ha optimal effekt. Men så lenge du føler deg frisk, kan du ta den.

For sent når du er syk - Har du allerede blitt smittet, er det imidlertid for sent til at vaksinen har noen effekt, sier Riise Bergsaker.

Hvert år innrapporterer enkelte utvalgte legekontor pasienter med influensasymptomer til Folkehelseinstituttet. Ut i fra disse tallene anslår man styrken på årets influensaepidemi.

- Foreløpig er det for tidlig å si noe, influensaen ligger bare i startsgropen for øyeblikket. Hvor stor og omfattende den vil bli, vet vi ganske enkelt ikke, sier Riise Bergsaker.

Rammer opptil 10 prosent Rundt regnet blir mellom 5 og 10 prosent av befolkningen rammet i en vanlig sesong - og som en tommelfingerregel slåes hver og en av oss skikkelig ut av influensa hvert tiende år.

Men vi kan bli lettere angrepet og få et snev av influensa fra tid til annen.

I år som tidligere, råder Folkehelseinstituttet spesielt utsatte grupper til å ta vaksinen. Det er først og fremst eldre og folk med hjerte- og karsykdommer og luftveissykdommer.

- Men nå har vi utvidet risikogruppen til å omfatte gravide, ekstremt overvektige og folk med nevrologiske sykdommer, sier Riise Bergsaker.

Svineinfluensa Det britiske folkehelseinstituttet Health Protection Agency har varslet om en økning av tilfeller med alvorlig influensasykdom i England.

Det er meldt at 16 pasienter ligger innlagt på sykehus med bekreftet ny influensa A(H1N1), også kjent som svineinfluensa, flere av dem på intensivavdeling.

I tillegg er noen pasienter under utredning med mistanke om samme tilstand. De syke er unge, i alderen 18-35 år. Et flertall har underliggende risikofaktorer, blant annet graviditet.

Fra midten av september er det rapportert ti dødsfall forårsaket av ny influensa A(H1N1) i England, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Les også: 8 tegn på at du har et helseproblem

Sjekk om du har hjerteflimmer

10 tidlige tegn på demens

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!