Sju skader du får av å sitte i sola

Husk at rødt ikke blir brunt.

LITT FOR LENGE: Det kan være fristende å sitte ti minutter lenger på stranda, men du kan ende opp med å betale dyrt for kosen. Foto: Colourbox
LITT FOR LENGE: Det kan være fristende å sitte ti minutter lenger på stranda, men du kan ende opp med å betale dyrt for kosen. Foto: ColourboxVis mer

Er du en av dem som tenker at solkrem er noe jåleri? Da burde i så tilfelle disse bildene være nok til å få deg til å gripe etter flaska. Kalenderen sier sommer og aller helst vil vi være brune og lekre fra dag én av ferien.

- Skaden er allerede skjedd Om vinteren kan vi godt jukse med brunfargen, men om sommeren vil vi gjerne bli brune av den deilige sola. Verken sommeren eller ferien er lang nok, og mange blir fristet til å ligge altfor lenge ute i sola - ofte med ingen eller for lav faktor på kroppen. "Ikke sååå farlig", tenker man kanskje. "Jeg er jo bare i Syden to uker i året, og ser nesten ikke sola ellers."

Ofte tenker man at etter rød kommer brun. Men så enkelt er det nok desverre ikke. For ekspertene er klare: Er du blitt rød, har skaden allerede skjedd.

Rød hud er skadet hud - Solbrenthet er en betennelsesreaksjon i huden som følge av overdreven eksponering for ultrafiolette stråler, forklarer hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Kjetil Guldbakke, til Det Nye.

- Ved lettere episoder med solbrenthet ses rødhet i huden med ledsagende svie, det har de aller fleste opplevd. Ved mer alvorlig solbrenthet kan det danne seg blemmer og påvirke allmenntilstanden. I slike tilfeller bør man umiddelbart oppsøke lege.

Guldbakke forklarer at lys hud naturlig nok tåler mindre sollys enn mørkere hud.

- Når sola brenner og steker på huden, frigjøres underliggende mekanismer av signalmolekyler som gir betennelse, aktivering av hvite blodceller og - mest fryktet - skader på selve arvematerialet i kroppen, DNA-et vårt.

Disse skadene forårsakes av sola: 1. Uttørket hud
- Solforbrenning er hudens respons på for mye UV-stråler, og den viser at huden har blitt utsatt for en alvorlig skade, forklarer hudterapeut og fagansvarlig i Tekon AS, Ann-Kristin Stokke, til Det Nye.

- Det første tegnet på skade er rødhet. Når huden blir rød, betyr det at den er skadet.

Stokke forklarer at rødhet i huden er kroppens inflammatoriske respons som aktiveres i situasjoner der huden trenger reparasjon.

- Rødheten i seg selv skyldes utvidede blodkar. Huden vil miste fuktighet, og den kjennes stram.

2. Hud som flasser av
- Flassing etter solforbrenning er kroppens måte å kvitte seg med skadde celler på, forklarer Stokke.

- Disse cellene mener kroppen da står i fare for å "komme ut av kontroll" og utvikle seg til å bli kreftceller. Siden solbrente celler alltid vil stå i fare for å bli kreftceller, så er de instruert til å "ta selvmord" som en del av hudens reparasjonsmekanisme.

Stokke forklarer at dette "masseselvmordet" blant skadde celler fører til at hele lag av skadet hud skaller av, for så å erstattes av nye celler.

Langtidsvirkning Det største problemet med solskader er ikke bare rød og sår hud og avflassing. Solskader kan vise seg 10 til 20 år etter at du ble brent. Hud som er utsatt for mye sol og som har blitt brent, vil med tida bli både rynkete og læraktig, få skjemmende pigmentflekker og være mye mer utsatt for å utvikle forstadier til hudkreft og hudkreft.

3. Aldring av huden
Ifølge ekspertene er det opplest og vedtatt at så mye som 90 prosent av synlige tegn på hudaldring direkte skyldes UV-stråling.

- Det er ikke alltid skadene viser seg med en gang, men når de dukker opp, er det i form av både pigmentering, rynker og slapp hud, forklarer hudlege Bjørn Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo til Det Nye.

- I tillegg vil man oppleve å få synlige blodkar, tykkere, mer læraktig hud og ulike former for pigmentflekker i huden, og alt dette bidrar til å gjøre at huden ser eldre ut.

4. Rynker
- Den oksidative skaden fra strålene ødelegger cellemembranen, og dermed brytes disse viktige kollagen- og elastinfibrene ned, og da synker huden sammen, forklarer Bondevik.

EKKELT: Blir du solbrent, kan det resultere i stygge blemmer og utslett. Foto: sunpoisoningrash.com
EKKELT: Blir du solbrent, kan det resultere i stygge blemmer og utslett. Foto: sunpoisoningrash.com Vis mer

- Hudens naturlige forsvar er å bli tykkere, og få et læraktig og skrukkete utseende.

Jo mer huden utsettes for kraftig sol, jo dypere vil disse rynkene til slutt bli.

- Huden kan bli læraktig og slapp, en tilstand som kalles elastose, forklarer Guldbakke.

- Det vil si at når du strekker i den, vil den ikke sprette tilbake. Fibrene som i en sunn hud vil være som fine spindelvevstråder, vil i en solskadet hud være som morkne norgesglasstrikker.

5. Pigmentflekker
Mange opplever å få fregner i sola, som er pigmentering av huden i en lett grad. Problemet for mange som har fått solskader, er de større og mer skjemmende pigmentflekkene som kan oppstå.

- Pigmentflekker kan være av lettere eller dypere grad, og behandlingsresultatet seinere er avhengig av hvor dypt det går, forklarer ernæringsfysiolog og hudterapeut Mona Wahr-Hansen Ottho hos Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo til Det Nye.

- Noe går over av seg selv, men huden er som oftest utsatt for å få det tilbake ved ny soleksponering, dersom ikke høy faktor brukes på området som er utsatt.

Wahr-Hansen Ottho forklarer at man til dels kan beskytte seg ved å bruke solblokk, med en faktor opp mot 50.

- Men ofte er selv ikke det nok.

6. Skader på arvestoff, DNA
Å sitte på sørlige strender og la seg brenne av solas varme stråler strekker seg dessverre både dypere og lengre enn bare sår hud som flasser. Når huden utsettes for solstråler, vil hudcellene bli tykkere og melaninpigment produseres - noe som gjør at huden blir brunere. Men det ender ikke her.

- Dette er hudens forsøk på å stoppe UV-stråler fra å penetrere dypere ned i huden og skade cellenes DNA, altså arvestoffet, forklarer Stokke.

- Kroppen gjør en fantastisk jobb på småskader, men dersom strålingen er mer omfattende enn kroppen kan håndtere og reparere, vil dette få alvorlige følger. Dersom DNA er skadet og kroppen ikke greier å reparere denne skaden, kan dette føre til hudkreft.  

7. Hudkreft
Det er klare bevis for at solforbrenning og hudkreft er direkte linket sammen, og at eksponering for ultrafiolette stråler er den viktigste risikofaktoren for hudkreft.

- Både enkeltepisoder med solbrenthet og langtids kumulativ UV-eksponering er medvirkende, forklarer Guldbakke.

- Soling kan gi skader på arvematerialet, såkalte DNA-mutasjoner, som igjen kan føre til dannelse av kreft i huden.

Guldbakke forklarer at enkeltepisoder med solbrenthet ofte assosieres med føflekkreft, og der ligger vi nordmenn på verdenstoppen av oppdagede tilfeller.

- Mens overdreven soling over tid er sterkere assosiert med basalcellekreft og plateepitelkreft.

Når skaden har skjedd - De aller fleste episoder av solbrenthet går over av seg selv med tida, forklarer Guldbakke.

- Men alvorlige solforbrenninger og blemmedannelse bør ses på av en lege.

Hudlegen forklarer at er man først blitt brent, er det flere ting man kan og burde gjøre:

1. Ut av sola
- Det første og viktigste man gjør, er å komme seg ut av sola med en gang man merker at man har blitt brent, forklarer Guldbakke.

- På denne måten unngår du videre eksponering for UV-stråler og dermed mer alvorlig skade.

2. Drikk vann
Kroppen din blir dehydrert når du utsettes for solforbrenning.

- Du må tilføre rikelige mengder med vann, forklare Guldbakke.

3. Kjøl ned huden med vann
- Ta en kald dusj eller et kaldt bad, eller sitt med kalde, våte omslag på områdene som er blitt brent, forklarer hudlegen.

Stokke anbefaler også et kaldt bad.

- Unngå produkter i badevannet. Og vær skånsom når du tørker deg etterpå, klapp heller huden tørr enn å gnukke og gni på sår hud.

4. Smør deg med fuktighetskrem
Solbrent hud trenger rikelig med fuktighet, så ikke spar på after-sun-kremen.

- Unngå fete kremer, disse vil hindre huden fra nedkjøling og kan gjøre situasjonen verre, råder Stokke.

- Påfør heller et generøst lag med lindrende after-sun-gel på de røde områdene og hold deg langt borte fra sol og varme.

5. Se etter produkter som lindrer
Mange har hørt om og benytter aloe vera-gelé dersom man har brent seg i sola, men det finnes også andre ingredienser som kan hjelpe.

HETE STRÅLER: Når huden blir rød, er det kroppens forsvarssystemer som forteller deg at nå er det på tide å komme deg ut av sola. Foto: Thinkstock Photos
HETE STRÅLER: Når huden blir rød, er det kroppens forsvarssystemer som forteller deg at nå er det på tide å komme deg ut av sola. Foto: Thinkstock Photos Vis mer

- Naturmidler som kløver, lakris, lavendel og agurk er alle ypperlige for å redusere irritasjon, smerte og rødhet ved solforbrenning, forklarer Stokke.

- En annen fantastisk ingrediens er japansk or, som i studier har vist seg å reparere UV-framkalt DNA-skade. Aloe vera, som mange har hørt om, alger og hyaluronsyre, er ingredienser som gjenoppretter fuktigheten i huden.

Stokke anbefaler å se etter disse ingrediensene på innholdsfortegnelsen når du kjøper after-sun-produkter.

- En synergi av slike ingredienser i din after-sun vil raskt roe ned og lindre solbrent hud.  Antioksidanter, særlig fra C- og E-vitamin, er også gunstig.

6. Hold deg unna sola
Selv om man har blitt brent den ene dagen, er det mange som våger seg ut i sola igjen allerede neste dag. Dette er ikke smart om man skal høre på ekspertene.

- Nei! Du kan ikke forvente at huden din er klar for en ny runde med sol neste dag, råder Stokke.

- Huden din jobber fortsatt med å reparere seg selv og må holdes borte fra sola i flere dager. Huden har dessuten god hukommelse, selv med et godt after-sun-product kan uopprettelig skade fortsatt opptre i form av prematur aldring og hudkreft, som først kommer til uttrykk flere år seinere.

Les også: 5 myter om soling
Fem steg til en bikiniklar kropp
Dette tenker gutta om badedrakten din
Trikset som gir deg den flotteste brunfargen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.