Sju ting du bør ha i skapet for å lage italiensk mat

Tipsene du trenger for å lage god italiensk mat - og det du må ha i skapet.

SÅ ENKELT, SÅ GODT : Pasta, pesto, parmesan - og et par salatblader. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
SÅ ENKELT, SÅ GODT : Pasta, pesto, parmesan - og et par salatblader. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Vi innrømmer det så gjerne - vi elsker italiensk mat.

Tanken på en tallerken penne all'arrabiata på et smårutete trattoria-bord en lun plass i Italia, gir oss både tårer i øynene og vann i munnen.

Men vi trenger ikke forlate eget kjøkken for å sette tennene i en godt røkt pancetta eller en saftig porsjon ravioli.

Så lenge vi vet hva vi må ha av råvarer og ingredienser i skap og kjøleskap, og styrer unna de klassiske tabbene, er veien til god italiensk mat kort.

Råvarer - få, men gode - Når det gjelder italiensk mat, vil jeg si at det viktigste er å ha gode råvarer. Den italienske maten er enkel og bugner ikke av forskjellige smaker på samme tallerken, sier Lisbet Baade-Mathiesen hos den italienske delikatesseforretningen Via Italia til DinSide.

Bestiller man entrecote, får man den servert med ruccola, olivenolje, trøffel, granateple eller lignende, og ikke noe ved siden av - det må bestilles i tillegg.

Spaghetti med kun olivenolje og chili er også en rett de elsker. Mens vi har en tendens til å kjøre på med masse kjøttdeig og krydret tomatsaus, er det enklere på italiensk.

Huskeregel: Bruk få men gode råvarer. Ikke ha så mange ingredienser sammen i et måltid - fokuser heller på gode pølser, oster som godt lagret peccorino og parmesan og gjerne spekeskinker.

Pasta på 15 minutter: Kok pasta og saus i samme gryte

De tre store Italienerne er flinke til å bruke grønnsaker som aubergine, squash, paprika og tomater, som de skjærer opp i terninger og steker i ovnen med mye god olivenolje over.

Men de bruker også mye stangselleri, gulrot og løk.

- Vi kaller dem de tre store, eller the usual suspects. De er fundamentet i alle raguer, krafter og sauser, sier kjøkkensjef på Villa Paradiso i Oslo, Håvard Haugen, til DinSide.

Grønnsakene kuttes opp i små biter og tilsettes pannen, gjerne rett etter du har frest opp litt pancetta, som er Italias svar på bacon. Serveres til pasta med nyrevet parmesan og ferske basilikumblader.

Se Karla Sivers beste italienske pasta- og gnocchi-oppskrifter

Triks grønnsakene freshe En annen ting det italienske kjøkken er opptatt av, er å ikke overkoke grønnsakene. De skal, som pasta, være al dente, og gi litt motstand når de tygges.

- Og for å holde grønnsakene freshe og fine i fargen, er et godt tips å legge dem i isvann rett etter de er kokt, såkalt blansjering, og da kan du oppbevare dem i kjøleskapet i tre dager, uten at de taper seg, tipser Haugen.

Vil du lage god italiensk mat, går du dessuten bare for frukt og grønt som er modne til enhver tid.

SPISSKAMMERSET : Har du de riktige ingrediensene på lur, er det enkelt å trylle frem et godt, italiensk måltid. Foto: JOHNER / NTB SCANPIX
SPISSKAMMERSET : Har du de riktige ingrediensene på lur, er det enkelt å trylle frem et godt, italiensk måltid. Foto: JOHNER / NTB SCANPIX Vis mer

I Italia er de eksperter på sesong. Et eksempel er puntarellasalaten i Roma, som er en salat som minner litt om nepeblader, med en artisjokklignende kjerne. Alt dreier seg om den i de to korte ukene den er på topp hvert år.

Litt for modne tomater? De blir til verdens beste tomatsaus.

Hva slags pasta bør du velge? En av hjørnesteinene i italiensk mat er ikke overraskende pasta. Men hva slags pasta skal vi velge?

- Du vil ha en hvit god pasta av egg og hvete. Fullkornspasta styrer du bare unna, sier Haugen.

Og det er faktisk overraskende lett å lage pastaen selv, og det tar ikke lang tid. En enkel huskeregel er at ett egg og 100 gram mel gir ca en porsjon. Om du lager pasta ofte, er det lurt å investere i en enkel pastamaskin.

Ellers er italienerne opptatt av hvilken pastatype som passer til hvilken rett.

- Bruk for eksempel bucatini, som er spaghetti med hull, til amatriciana, som er en type tomatsaus, spaghetti til bolognese og carbonara og svart pasta til sjømat, tipser Baade-Mathiesen.

Lite pastatips? Hell gjerne litt hvitvin over pastaen etter at du har silt av vannet, for en enda bedre smak. Og husk at den skal kokes al dente, i vann med mye salt og litt olje.

OBS: Ikke ha parmesan på pastaretter som inneholder fisk (med mindre du synes det er vilt godt)! Typisk ting som nordmenn gjør som ikke italienere forstår seg på.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Syv ting du bør ha i skapet om du er glad i italiensk mat

Før du tryller fram tortelloni og gnocchi på kjøkkenbenken hjemme, er det en rekke basisvarer og ingredienser som er lurt å ha i skapet. 

Vi fikk en liten liste av Isabella Tozzi, som er restaurantansjef på Pizza Crudo i Oslo:
 

1.
Mel - gjerne både durum og tipo 00 (italiensk klassifisering på hvor fint melet er). Brukes til pizza, pasta, enkle kaker og pannering av kjøtt. 

2.
Egg - brukes til fersk pasta, carbonara, omeletter og kaker.  

3.
Alltid tomater og tomatpuré - kan også være på boks - brukes til pasta amatricciana, bolognese, pasta pomodoro, pizza og parmiggiana di melanzane, som er auberginer gratinert med parmesan. 

4. Basilikum/oregano/persille/rosmarin - lag pizzaiola med litt kjøttrester, tomat, oliven, løk og oregano. Basilikum kan brukes til pesto, pizza, pasta og som dekorasjon. Rosmarin til kjøtt. Persille i polpette (små kjøttkaker) og diverse.  

5.
Guanciale/pancetta (En variant av bacon) — kan kjøpes når du er ute og reiser, og du kan få det vakumpakket i ferskvaredisken. Da holder det flere måneder i kjøleskapet om det er uåpnet. Kan brukes til carbonara, amatricciana og bruschetta. 

6.
God olivenolje må man alltid ha, gjerne et lite utvalg. Skal du bare ha to? Velg vanlig olivenolje som tåler steking, og extra virgin. 

7.
Rødvin til kjøtt og hvitvin til fisk. Greit å ha en skvett tilgjengelig. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer