Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sju ting du må gjøre med din nye mobil

Akkurat fått ny telefon? Dette bør du gjøre først.

HVA NÅ? Du har åpnet opp din nye smarttelefon, men hva er det neste? Her er noen tips fra oss! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HVA NÅ? Du har åpnet opp din nye smarttelefon, men hva er det neste? Her er noen tips fra oss! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

DinSide Fikk du en flunkende ny smarttelefon av julenissen i år? Eller har du kjøpt en for pengene du fikk?

Her er en sjekkliste alle nye smarttelefon-eiere bør gjennomgå når de starter opp mobilene for første gang, uansett om den er av typen Iphone, Android eller Windows Phone.

Sikre telefonen med passord: Vi kan ikke få sagt det nok ganger, men det er alfa omega at du sikrer telefonen din med en kodelås eller passord.

På den måten sørger du for at uvedkommende ikke får tilgang til både telefonen og innholdet på den, og for mange kan spesielt sistnevnte være kritisk.

På Android-telefonen, gå til Instillinger > Sikkerhet > Skjermlås På Iphone, gå til Innstillinger > Generelt > Kodelås I Windows Phone, gå til Innstillinger > Låseskjerm > Passord
Ta i bruk en sporingstjeneste: Minst like viktig som å bruke passord. Dette vil du være glad for å ha gjort dersom du noensinne mister eller får telefonen din stjålet.

Med en sporingstjeneste vil du kunne spore den opp, låse den eller fjernslette dataene dine fra avstand. På Iphone er det «Finn iPhone» som gjelder, mens Android har blant annet «Android Enhetsbehaling». Windows Phone-brukere har «Finn mobilen».

Du bør også få med deg hvordan du sikrer Iphone mot tyveri og hvordan du sikrer Android-telefonen mot tyveri.

Skru av irriterende lyder: Ringetoner og andre varslingslyder kan være både kjekke og nødvendige, men ikke bestandig. De kan dessuten være til stor irritasjon for andre rundt deg. Ta derfor en grundig gjennomgang av lydinnstillingene på telefonen din.

Det første jeg gjør når jeg setter opp en ny telefon er å skru av klikkelyden på tastaturet. Andre rundt meg bør kunne leve med en innkommende tekstmelding i ny og ne, men å plage dem hver gang jeg skriver tekst, er unødvendig.

For å skru av tastaturklikking på en Android-telefon, gå til innstillingene for tastaturet du bruker. På Iphone gjøres det via Innstillinger > Lyder > Tastaturklikking. I Windows Phone går du til Innstillinger > Ringetoner + lyd > Tastetrykk.
Slå på automatisk opplasting av bilder: Å koble telefonen til PC-en for å sikkerhetskopiere bildene er enkelt, men det er fremdeles et styr å gjøre jobben manuelt. Heldigvis finnes det måter å automatisk sikkerhetskopiere bildene i skyen på helt kabelfritt.

Har du Iphone, kan du ta i bruk iCloud til dette formålet. Bare gå til Innstillinger > iCloud > Bilder og skru på "Min bildestrøm". Bruker du Windows Phone, kan du bruke SkyDrive. Bare gå til Innstillinger > Sikkerhetskopi > Bilder. Har du en Android-telefon, kan du bruke appen Google+, som ofte følger med som standard. Gå til innstillingene og skru på en funksjon kalt «Autolagring».

Overvåk mobildatabruken: Noen mobilabonnementer gir deg fri bruk av data, men det er alltid lurt å passe på hvor mye mobildata du bruker, slik at du unngår de høye regningene.

Det finnes apper som hjelper deg med det, for eksempel Onavo Count (Iphone, Android), Data Usage (Iphone) og 3G Watchdog (Android).

På Android finnes det også et innebygd verktøy. Gå inn i innstillingene for «Trådløst og nettverk» og se etter et alternativ for forbruk. Her kan du få en oversikt over databruken din og sette opp varsler som sørger for at du ikke overstiger begrensningene du setter opp.

Windows Phone har en lignende funksjon kalt «Data Sense».

Sjekk etter oppdateringer: Nye telefoner kommer ofte med en ny versjon av et operativsystem, men innen man har fått sin nye telefon i egne hender, kan det allerede foreligge en ny systemoppdatering.

Det kan være lurt å sjekke etter, da en slik oppdatering kan by på både nye funksjoner og feilrettinger av sikkerhetshull og andre bugs. På alle telefoner gjøres dette fra innstillinger-menyen.

Det kan også være lurt å sjekke etter oppdateringer til forhåndsinstallerte apper, da du i noen tilfeller ikke får tilgang på nye funksjoner uten å ha aller siste versjon av en app.

Les også:
Slik oppdaterer du Iphone
Slik oppdaterer du Android

Last ned noen apper: Når du har brukt litt tid på å bli kjent med de innebygde appene, ta turen til din nærmeste app-butikk hvor du kan skaffe deg alle slags typer nye programmer, det være seg spill, apper for å se filmer, apper som hjelper deg å komme i bedre form og så videre.

Du finner tredjepartsappene for Android, Iphone og Windows Phone på henholdsvis Google Play, App Store eller Windows Store. Hvis du trenger noen tips til hvilke apper du bør sjekke ut, kan du se noen av våre anbefalinger i disse artiklene:

10 apper for alle smartmobiler Nyttige apper for studenter Fem spill som trimmer hjernen Appene som holder styr på passordene
Har du en Android-telefon, kan du forresten installere apper på en veldig smart måte!

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.