Sju tips som knuser dårlige vaner

Blir du bevisst uvanene dine, er du godt i gang.

NOE Å TENKE PÅ: Gjør vanene dine deg og omgivelsene dine godt, eller skader de deg på et eller annet vis? Illustrasjonsfoto: Thinkstock
NOE Å TENKE PÅ: Gjør vanene dine deg og omgivelsene dine godt, eller skader de deg på et eller annet vis? Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når du repeterer en handling mange nok ganger, blir den en vane, enten den er god eller dårlig.

Vi har alle våre vaner. Noen står opp til en kopp kaffe hver morgen. Uten den blir dagen helt feil. Andre må på død og liv ha nyvasket hår. Andre igjen går alltid innom samme sted og kjøpe avisen. Er den utsolgt, blir de en anelse irritable.

Vi kan ramse opp i fleng: Spisevaner, røykevaner, klagevaner, tv-vaner, pc-vaner, kjeftevaner, somlevaner, treningsvaner (eller mangel på dem) og ikke minst sovevaner.

Uansett hvilke vaner du har, er det sannsynligvis noen av dem du er glad for og vil beholde, mens du ville klart deg bedre uten andre. Hvordan bli bevisst hvilke vaner du har og velge bort uvanene?

Starter i barndommen - Grunnlaget for mange av vanene våre legges allerede når vi er barn. Det kan for eksempel gjelde spisevaner i familien. Hvis man er vant til å se mor og far spise store måltider, forsyne seg flere ganger med masse saus og poteter, vil man automatisk anse dette som «normalt», og sjansen er stor for at man gjør det samme selv, sier psykolog Børge Leksbø ved Hjelp24 NIMI Ringerike.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer