Sju tips som øker barnas mentale styrke

Å takle følelser bør trenes opp - akkurat som sykling og fotball.

FOREBYGGER MOBBING: Akkurat som sykling, er indre styrke noe du selv kan lære barnet ditt.  Foto: Istock
FOREBYGGER MOBBING: Akkurat som sykling, er indre styrke noe du selv kan lære barnet ditt. Foto: Istock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens noen barn er sårbare og nærtagende, møter andre barn erting med et skuldertrekk. Det er en egenskap som kan læres.

- Det finnes ingen garanti mot at barnet kan bli mobbet. Men foreldre kan hjelpe barna sine til å bli mindre nærtagende og sårbare dersom mobbing oppstår, sier psykolog Solfrid Raknes ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk på Voss.

Raknes har utviklet et psykologisk førstehjelpsskrin for barn og unge. Skrinet tar sikte på å lære barn i skolealder enkle selvhjelpsteknikker, men kan også brukes av foreldre sammen med yngre barn.

Aldri barnets feil - Foreldre kan hjelpe barna sine til å bli mer robuste følelsesmessig, slik at de står sterkere når de møter motstand seinere i livet. Barn som øver seg på å snakke positivt og oppmuntrende til seg selv, blir tryggere og mindre nærtagende for andre barns bemerkninger. Dette kan gjøre dem bedre rustet til å takle motgang, som for eksempel mobbing.

- Men det er viktig å understreke at det aldri er barnets egen feil at det blir mobbet, sier hun.

Foreldre som vil gi barna en mer robust psykisk styrke, må først og fremst anerkjenne og benevne barnas følelser, slik at barnet selv kan gjenkjenne dem, mener hun.

Må lære egne følelser
- Følelser er enorme kommunikasjonskrefter, men det er ikke alltid de er gode veiledere. Barn må ha hjelp til å forstå hvilke følelser de skal lytte til, og hvilke som er overdrevet.

- I stedet for å si til barnet at hun ikke skal være redd, bør foreldre vise barnet at de forstår at hun er redd, og at de skal hjelpe henne gjennom situasjonen. Da blir det lettere for barnet å overkomme frykten, og selv innse at den var overdrevet, forklarer Raknes.

Røde og grønne tanker Det psykologiske førstehjelpsskrinet som Raknes har utviklet, bruker begrepene røde og grønne tanker. De røde tankene er negative og vonde, de grønne tankene er positive og oppmuntrende.

Små barn kan lett forstå forskjellen, men trenger hjelp til å snu en negativ spiral med mange rødtanker, poengterer Raknes.

- Det er viktig å lære barnet å fokusere på det som er positivt.

- For eksempel kan man hver kveld ved leggetid snakke om de gode, fine og hyggelige tingene som har skjedd den dagen, og leke seg litt med grønne tanker. Å tenke positivt er noe barn kan øve på. Akkurat som med fotball eller sykling blir man flinkere jo mer man øver, understreker Raknes.

Robusthet kan læres - De barna som takler motgang best, er trygge barn som står godt i egne meninger, og som er trygge på at de kan søke hjelp av voksne når de trenger det, sier Hege Bakke, rådgiver i Rådet for psykisk helse.

Vi er alle født med en slags grunntone som mennesker, men både voksne og barn kan lære å bli mindre sårbare og mer robuste psykisk.

- Det vi som foreldre gjør, har betydning for hvor trygge barna våre blir. Måten barn blir møtt og sett av voksne omsorgspersoner på, er avgjørende, sier Bakke.

Rådet for psykisk helse lanserte nylig kampanjen Hverdagslykke, der de blant annet gir råd til foreldre om hvordan de kan gi barna sine en robust psykisk grunnmur tidlig i livet.

- Det handler om å legge til rette for gode relasjoner, både med voksne og med andre barn. Hjelp barna med å ta kontakt med andre barn, og gi dem muligheten til å ta med barn hjem. Også små barn trenger venner, og barnehagen kan være en fin arena for å utvikle vennskap, sier Bakke.

Aktivitet, læring og opplevelser Spørreundersøkelser blant barn viser at det de ønsker seg mest av alt, er gode opplevelser sammen med voksne.

LÆRES OPP:  Aktivitet og samspill: Det er viktig for barn å kunne hoppe, klatre, huske og leke sammen med andre barn. Mestring i lek gjør barnet tryggere i møte med motgang seinere. Foto: Colourbox
LÆRES OPP: Aktivitet og samspill: Det er viktig for barn å kunne hoppe, klatre, huske og leke sammen med andre barn. Mestring i lek gjør barnet tryggere i møte med motgang seinere. Foto: Colourbox Vis mer

Barn som har hatt positive opplevelser med voksne omsorgspersoner, har lettere for å gå til voksne for å få hjelp i en vanskelig situasjon.

- Gode opplevelser trenger ikke være store. Det kan være noe så banalt som å ta en nærmere titt på et kumlokk på vei til barnehagen, poengterer Bakke.

Å oppmuntre til selvstendighet og gi barna oppgaver de kan mestre hjemme, er også viktig. Det samme er aktivitet og læring.

Må lære barna motgang - Å kunne hoppe, huske, løpe, klatre og kaste ball er viktig i samspill med andre barn. Det samme er det å ha et språk for følelser. Det er alltid de voksne som har ansvaret for at barnet har det bra, men det er viktig å styrke barnet slik at det kan takle vanskelige situasjoner på en god måte, sier Bakke.

Psykolog Solfrid Raknes mener foreldre har større innflytelse på barns sårbarhet enn mange tror.

- Det viktigste man kan lære barna sine, er at motgang er noe vi kan bruke for å bli sterkere. Livet er ikke bare lett, og man får ikke alltid som fortjent. Du kan ikke unngå vonde opplevelser i barnets liv, men du kan påvirke hvordan barnet takler dem.

Les også:
Ta grep mot mobbing
Derfor blir barnet mobbet
Blir rødhårede barn mobbeofre?
Hva skal barnet hete? Prøv navnekarusellen
Hva feiler barnet? Sjekk vår barnehelseguide

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

Sju tips som styrker barnet ditt:

  • • Hjelp barnet å kjenne igjen egne følelser. Ikke si til barnet at hun ikke skal være redd, men anerkjenn frykten og tilby hjelp til å overvinne den.
  • • Lær barnet å snakke positivt, oppmuntrende og støttende til seg selv i vanskelige situasjoner. Forklar at dette er noe man kan øve seg på.
  • • Snakk sammen ved leggetid om fine ting som har skjedd i løpet av dagen.
  • • Legg til rette for at barna kan få venner, og la dem ha med venner hjem.
  • • Sett av tid til små, gode opplevelser i hverdagen. Det kan være så enkelt som å studere en marihøne, plukke blomster i veikanten eller lese en bok sammen.
  • • Gi barnet oppgaver det kan mestre, som å dekke bord, hjelpe til med rydding eller kle på seg selv.
  • • Hjelp barnet å mestre lek og samspill. Det er viktig å kunne hoppe, huske, løpe, klatre og kaste ball sammen med andre barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer