Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Skaff deg en slankehund

Hunden har slankeeffekt - også etter at den er borte.

FAMILIEAKTIVITET: Ofte bidrar en hund til at hele familien beveger seg mer, barna utvikler tidligere empati og ansvarsfølelse, og for enslige gir hunden godt selskap i tillegg til mosjon.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
FAMILIEAKTIVITET: Ofte bidrar en hund til at hele familien beveger seg mer, barna utvikler tidligere empati og ansvarsfølelse, og for enslige gir hunden godt selskap i tillegg til mosjon. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskning viser at hunder gir langvarig positiv effekt på hundeeiernes treningsvaner, skriver organisasjonen Manimalis i en pressemelding. Helsefordelene ved turgåing er udiskutable, i tillegg tilfører en hund for mange et positivt sosialt aspekt.

Bedre folkehelse

Programmet Walk a Hound, Lose a pound startet ved University of Missouri i 2007. Siden starten av programmet har 162 deltakere i alderen 19 til 85 år jevnlig gått turer med hunder i en kennel. Deltakernes vaner ble studert både før og etter programmet.

- Slike programmer gjør fysisk aktivitet lettere og har dermed en viktig rolle i kampen mot overvekt i befolkningen. Deltakerne fortalte at det var en praktisk og god måte å få mosjon på, samtidig som hundene ga dem motivasjon til å fullføre programmet uke etter uke, forteller Rebecca A. Johnson.

Turkamerat med behov

- Jeg har ikke hund selv, men er oppvokst med hund og vet hvor mye en hund har å si for hvor lett det er å komme seg ut på tur, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius ved Nutricom til Klikk.no.

- En hund er en turkamerat, og gjør det mye lettere å komme seg ut hver dag. Er man glad i dyret sitt, vil man alltid prioritere turer fremfor andre gjøremål.

- Hvis man ikke har hund, vil slike turer fort bli nedprioritert. De fleste er altfor dårlige på å ta hensyn til sin egen helse og sitt eget velvære.

Veterinærråd til folket

En forskergruppe fra USA har også funnet at personer som følger mosjonsråd fra veterinæren, som i utgangspunktet er ment for kjæledyret, går ned i vekt og forbedrer sine kolesterolverdier, skriver Manimalis.

- Dette er nok et bevis på at kjæledyr påvirker vår helse positivt, sier Rebecca A. Johnson.

- Det å komme seg ut på tur gjør ikke bare noe for vekt og helse, men gir også et mentalt overskudd!, supplerer Cathrine Borchseius.

Varig effekt

Studiene viste også at tureffekten også hadde virkning på deltakerne etter programmets slutt.

- At folk som tidligere har hatt hund fremdeles er flinkere enn andre til å komme seg ut, er egentlig ikke så rart, mener Borchsenius.

- Disse menneskene har jo fått føle på kroppen hvor godt det er med fysisk aktivitet, natur og frisk luft.

- Kanskje gjør mange tidligere hundeeiere som meg; bytter ut en times gåtur i skogen med en 40 minutters løpetur. Det tar litt mindre tid, men er minst like bra for helsa!

Valg av hund

Dersom familien sammen har bestemt seg for å anskaffe hund, er valgene mange. Det viktigste er å ta tiden til hjelp, sier kommunikasjonsansvarlig Stepanka Horakova i Norsk Kennel Klub (NKK) til Klikk.no.

- Du bør kjøpe et hundeleksikon og ta deg tid til å lese om de forskjellige rasene, sier Stepanka Horakova.

- Det er store forskjeller på hunderasene, både i forhold til lynne, aktivitetsbehov og behov for annen stimulans. Samtidig bør du være ærlig overfor dine egne behov og egen livsstil. Du må ikke falle for en hunds utseende og kjøpe den bare fordi den er søt!, sier Horakova, som også vil minne om at en hund ikke kommer ferdig utlært, og at ingen bør kjøpe kjæledyr som barn skal ha ansvar for alene.

Hun sier et av NKKs største problemer nettopp er at folk har valgt feil hunderase. For å hjelpe folk med å velge blant de 250 lovlige hunderasene i Norge, har NKK laget en guide til deg som vil bli hundeeier for første gang.

Last ned brosjyren "Velg rase" gratis her.

Les mer:

Tren mellom fire og sju

Oppdrar barn som hunder

Diabeteshunden Marco vokter eier dag og natt

Frøya (4) overlevde seks døgn i minus 20 grader

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LITEN OG SNILL? Joda, de fleste hunder er snille. Men noen små hunder har også et stort behov for mosjon og mental stimulans, slik som for eksempel Jack Russel Terrier (bildet). Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
LITEN OG SNILL? Joda, de fleste hunder er snille. Men noen små hunder har også et stort behov for mosjon og mental stimulans, slik som for eksempel Jack Russel Terrier (bildet). Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer
FIN HUND: Kan også virke slankende.
FIN HUND: Kan også virke slankende. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!