Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Skal det være litt morkake?

Mad Men-skuespiller January Jones spiste sin egen morkake i pilleform. Kunne du tenke deg å gjøre det samme?

MORKAKEKAPSLER: I USA er det flere firmaer som spesialiserer seg på å omgjøre morkaken til vitaminkapsler. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com og Bulls
MORKAKEKAPSLER: I USA er det flere firmaer som spesialiserer seg på å omgjøre morkaken til vitaminkapsler. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com og Bulls Vis mer

Mad Men-skuespiller January Jones (34) ble i høst mamma til sønnen Xander. I et intervju med magasinet People avslører hun at hun har spist sin egen morkake! Riktignok i form av piller.

- Jeg har en fantastisk doula som passer på at jeg spiser godt med vitaminer, te og morkakekapsler. Morkaken blir tørket og gjort om til vitaminer. Det er noe jeg var veldig nølende til, men vi er det eneste pattedyret som ikke spiser morkaken vår, sier hun til People.

Lei en profesjonell morkaketilbereder I mange kulturer er det sterke tradisjoner knyttet til morkaken, men det å spise den er likevel ikke særlig utbredt.

I USA finnes det imidlertid et marked for morkakespising. Her er det flere firmaer som spesialiserer seg på å omgjøre morkaken til vitaminkapsler.

Hos Placenta Bakery koster det ca. 1500 kroner for å leie en profesjonell morkaketilbereder som gjør jobben for deg. Den noe rimeligere varianten er å tilberede morkaken selv. Hos PlacentaBenefits koster et gjør det selv-sett 150 kr.

Kunne du tenke deg å spise din egen morkake? Delta i debatten her.

Rean Cross fra Canada har vært profesjonell morkaketilbereder i tre år, og har hjulpet mange kvinner med å omgjøre morkaken til vitaminkapsler.

- Kvinnen kan gjerne lage kapslene selv, men det er en svært krevende prosess så mange velger å leie en profesjonell til jobben. Du får også bedre resultat ved å bruke spesialisert utstyr som en dehydrator istedenfor din egen ovn, skriver Cross i en e-post til Foreldre & Barn.

Økende trend i USA og Canada Nicole Link-Troen i PlacentaBenefits forteller at å spise morkakekapsler er en økende trend i USA, selv om det foreløpig ikke er utbredt.

- Det er flere og flere kvinner som har blitt obs på fordelene ved å innta morkakekapsler. Ved å ta morkakekapsler får kvinnen igjen energien og næringen hun mistet under graviditeten og fødselen. Kvinner som har spist morkaken sin rapporterer om økt energi, bedre humør og økt melkeproduksjon, skriver Nicole Link-Troen i en e-post til Foreldre & Barn.

Rean Cross kan fortelle at også stadig flere kanadiske kvinner kaster seg på morkakebølgen.

- Bare de tolv siste månedene har jeg sett en økende interesse i morkakekapsler her i Canada. Det er alle mulige kvinner som gjør dette. Både de som er veldig opptatt av naturmedisin, men også mer "vanlige" kvinner. Gjerne kvinner som har en historie med depresjon, og er redd for å få fødselsdepresjon, forteller Cross.

Amerikansk forskning I en ny vitenskapelig artikkel stiller amerikanske nevrologer spørsmål ved om det kan være fordeler ved å spise morkake etter fødselen, skriver forskning.no. Dette betyr ikke at forskerne nå går god for at kvinner kan spise store mengder morkake, men at de mener dette feltet fortjener å bli forsket mer på.

Mark Kristal er professor i nevrovitenskap og psykologi ved University i Buffalo, og har studert pattedyrs inntak av morkake i 40 år. Han kan fortelle at det nylig har vært en oppblomstring av historier om morkakspisingens påståtte helseeffekt for nybakte mødre.

- En del vil prøve hva som helst, men vi skal ikke tillegge slike unntak for mye vekt, selv om beretningene kan være veldig detaljerte. De er ikke holdbare som vitenskapelige studier, kommenterer Kristal i en pressemelding.

Kristal peker på at det kan finnes komponenter i morkaken som demper fødselsdepresjon hos mor, men foreløpig er det ikke gjennomført studier på mennesker som har undersøkt denne sammenhengen.

Hos andre pattedyr derimot har tidligere forskningsarbeider rapportert om fordeler som et styrket mor-barn-samspill, stimulering av omsorgsadferd hos moren, samt økte muligheter for ny befruktning.

Ikke vanlig i Norge Marianne Aadnøy, avdelingsjordmor ved Fødeloftet på Stavanger Universitetssykehus, sier at morkakespising ikke er noe som forekommer ofte i Norge.

- Et par ganger har jeg opplevd at noen vil ta med seg morkaken hjem for å grave den ned i hagen og plante et tre over den, men aldri fordi de har planer om å spise den, forteller Aadnøy.

- Så det er mulig å ta med seg morkaken hjem etter fødselen om man ønsker det?

- Ja, det er ingenting i veien for det. Men det er uhyre sjeldent, sier hun.

Les også:

Dette sier pappa på fødestua

Smart mat for gravide

Advarer mot hårløse fødsler

Her er jordmorens hemmelige triks

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media