Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Skal du bare lære deg én saus, bør du lære deg denne

Med små variasjoner har du deilige sauser til kjøtt, fugl og fisk.

SAUSMESTER: Christer Rødseths basesaus kan brukes både til fugl, fisk og kjøtt. Lag gjerne en stor porsjon og frys ned i mindre porsjonspakker. Foto: CHRISTIAN WESENBERG/WSTUDIO / BON APPETIT
SAUSMESTER: Christer Rødseths basesaus kan brukes både til fugl, fisk og kjøtt. Lag gjerne en stor porsjon og frys ned i mindre porsjonspakker. Foto: CHRISTIAN WESENBERG/WSTUDIO / BON APPETIT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere matsaker på db.no/mat

Christer Rødseth, kjøkkensjef på restaurant Fjøla i Østbanehallen i Oslo, har god peiling på nordmenns sausvaner.

REDUSERT : Sil sausen og kok inn til du får en tykk og god, fløyelsmyk saus. Her med lammecarré og dampete gulrøtter. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
REDUSERT : Sil sausen og kok inn til du får en tykk og god, fløyelsmyk saus. Her med lammecarré og dampete gulrøtter. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

- Nordmenn flest er veldig glade i saus! slår han fast. Han er selv en av dem.

- Saus løfter måltidet og tilfører ofte retten saftighet. Munnen vår elsker fete sauser som hollandaise, mens lettere sauser med karakter kan være en smaksopplevelse i seg selv, sier Rødseth, som er kåret til verdensmester i kokkefag to ganger.

Robinson & Fredag på Fjøla: Matkunst i Østbanehallen

Ta tiden til hjelp Kjøkkensjefen deler gjerne sine beste sausetips:

- Det er viktig å huske at det krever arbeid å lage en god saus. Når du først er i gang, kan det lønne seg å lage en stor porsjon grunnsaus, som kan fryses ned i porsjoner. Da slipper du å bruke unødvendig tid på å lage en saus fra bunnen hver gang, sier Rødseth.

SØDME: Bakt hvitløk gir god sødme til basesausen. Pass på å smak til med eddik for å få god balanse. Foto: FKRUGER / NTB SCANPIX
SØDME: Bakt hvitløk gir god sødme til basesausen. Pass på å smak til med eddik for å få god balanse. Foto: FKRUGER / NTB SCANPIX Vis mer

Han anbefaler også å styre unna ferdigbuljong og salt kraft fra butikken.

- Kok heller din egen kraft. Den er mye bedre og nesten gratis å lage.

Han bruker gjerne oksebein eller kylling-skrog - helst av økologisk kylling fra Holte gård.

- Da får kraften en helt annen smak, klarhet og fylde.

Arne Brimis beste sausetriks

En base - flere sauser Christer Rødseth tar gjerne utgangspunkt i en enkel, smakfull basesaus han lærte som lærling.

- Basesausen har 50/50 deler av rødvin og tørr hvitvin, og passer til både kjøtt, fisk og fugl, sier han.

Grunnoppskriften kan varieres i det uendelige med ulike tilsettinger, for eksempel kan den bli til bakt hvitløkssaus, estragon- og tomatsaus eller rødvinssjy.

- Basesausen danner grunnlaget for veldig mange gode sauser! Har man denne, kan man eksperimentere og skape gode sauser uten at det blir alt for mye jobb hver gang, sier Rødseth.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!