Skal du ha pølser til middag, bør du sjekke pølsetesten

Bare en får bedre enn terningkast fire.

MANGE TOERE I DENNE HAUGEN: Er pølser favoritter på middagstallerkenen, er det viktig å gjøre sunnere valg,. Det er dobbelt så mye fett i den feiteste av pølsene som i den magreste. Foto: ERIK HELGENESET
MANGE TOERE I DENNE HAUGEN: Er pølser favoritter på middagstallerkenen, er det viktig å gjøre sunnere valg,. Det er dobbelt så mye fett i den feiteste av pølsene som i den magreste. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Rene fileter av magert kjøtt er et sunnere valg enn middagspølser, men mange av oss liker å variere til middag - og pølser er populær middagsmat.

Er pølser favoritter på middagstallerkenen, er det viktig å gjøre sunnere valg!

Hvilke pølser du spiser til middag, kan ha mye å si for inntaket av kalorier, fett og salt. I testen er det dobbelt så mye fett i den feiteste pølsa som i den magreste.

Og det er over 70 % forskjell i både kalori- og saltinnhold.

Mindre protein, jern og vitaminer Jo mer kjøttet utspes, desto dårligere sammensatt blir det. Farseprodukter inneholder derfor mer stivelse og mindre protein, jern og vitaminer enn rent kjøtt.

Innholdet av kalorier og fett kan også være høyere. Stivelse og ev. flesk er to av ingrediensene som forringer den ernæringsmessige kvaliteten.

Den største ulempen med pølser, er at mange inneholder mye fett og salt. Begge deler øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. For mye salt er dessuten ikke særlig bra for de minste barna.

Velger du de sunneste pølsene, lager litt salat eller grønnsaker ved siden av, og ikke spiser altfor mye av gangen, kan du godt spise
pølser innimellom.

Dette har vi vurdert For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av middagspølsene i denne testen, har vi sett på hvor mye kalorier, fett, salt og andel kjøtt de inneholder. Mye kjøtt trekker opp, mens mye kalorier, fett og salt trekker ned.

Protein- og karbohydratinnholdet er relativt likt i pølsene og derfor har vi ikke tatt hensyn til dette i testen. Innholdet av sukkerarter og mettet fett hadde vi ikke tilgjengelig.

Vi har ikke tatt hensyn til om kjøttet i pølsene er maskinelt utbeinet kjøtt (MUK) eller ikke, ettersom dette har tilnærmet likt næringsinnhold som annet kjøtt. Vi har også inkludert hodekjøtt i beregningene.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater MerSmak Testvinner med det laveste kalori-, fett- og saltinnholdet. Mest kjøtt! Karakter: Produsent: Finsbråten Prior kjøttpølse av kylling og kalkun Nest laveste innhold av fett, men nest mest salt. Bra kjøttandel og lite kalorier. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde go' og mager røkt kjøttpølse Laveste innhold av fett, nest laveste innhold av kalorier, men mest salt. Bra kjøttandel. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde kjøttrik kjøttpølse Bra kjøttandel, men kommer middels ut på de øvrige faktorene. Karakter: Produsent: Nortura SA Coop kjøttpølser Nest mest kjøtt, men kommer dårligere ut på fett og kalorier. Karakter: Produsent: Fatland Sandefjord AS for Coop Norge Handel First Price skinnfrie røkte kjøttpølser Bra andel kjøtt, men kommer dårligere ut på fett og kalorier. Karakter: Produsent: Unil AS Gilde original kjøttpølse Laveste innhold av kjøtt og kommer dårligere ut på fett og kalorier. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde skinnfri kjøttpølse Laveste innhold av kjøtt og kommer dårligere ut på fett og kalorier. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde medisterpølse Det høyeste innholdet av fett og nest mest kalorier. Karakter: Produsent: Nortura SA Røkte kjøttpølser Nest laveste innhold av salt og kjøtt, samt nest mest fett og kalorier. Karakter: Produsent: Finsbråten X-tra kjøttpølse Nest mest kjøtt, men kommer dårlig ut på kalorier og fett. Karakter: Produsent: Fatland Sandefjord AS for Coop Norge Handel Les mer på Bramat.no:
Kom i gang med padlingen
Råd ved diaré
Mer grønt og grovt i matpakkene