MÅLEKRAV: Heretter vil du bare få støtte til varmepumper med energimåler. Luft-luft-varmepumper, som på bildet her, er allerede unntatt miljøstøtte fra Enova.  Foto: TUVA MOFLAG / DINSIDE.NO
MÅLEKRAV: Heretter vil du bare få støtte til varmepumper med energimåler. Luft-luft-varmepumper, som på bildet her, er allerede unntatt miljøstøtte fra Enova. Foto: TUVA MOFLAG / DINSIDE.NOVis mer

Skal du ha varmepumpe?

Nå trenger du energimåler for å få støtte fra Enova.

DinSide: Ønsker du å bytte fra for eksempel oljefyr til mer miljøvennlige oppvarmingskilder i boligen finnes det en rekke ulike støtteordninger. Hvert år deler nemlig regjeringen ut millioner i støtte til miljøvennlig oppvarming gjennom Enova.

Men hvilke prosjekter som støttes, vurderes og oppdateres stadig, og fra 1. mars kuttes støtten til varmepumper uten energimåler.

- For boligvarmepumper vil det stilles krav om både strømmåler og varmemengdemåler. Dette gjør eieren i stand til å se hvor mye energi som faktisk blir spart gjennom installasjon av varmepumpa, sier Helle H. Grønli, programsjef for bygg og varme i Enova, i en pressemelding.

Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), er positiv til kravet om energimålere.

- Da kan man kontrollere fra måned til måned at varmepumpa fungerer som den skal, sier Baardsen til DinSide.

Det vil for eksempel bli enklere å kartlegge om varmepumpa slutter å virke, eller har dårligere virkningsgrad for eksempel om pumpa iser igjen, eller dekkes av snø eller løv.

ENKEL VARIANT: Det finnes enkle energimålere som kan måle hvor mye strøm et apparat bruker. For en varmepumpe er det viktig å i tillegg måle hvor mye energi som kommer ut, altså hvor god effekten er. Foto: CLAS OHLSON
ENKEL VARIANT: Det finnes enkle energimålere som kan måle hvor mye strøm et apparat bruker. For en varmepumpe er det viktig å i tillegg måle hvor mye energi som kommer ut, altså hvor god effekten er. Foto: CLAS OHLSON Vis mer

Du kan også styre varmepumpa med mobilen.

Kan etterinstalleres Har du en fungerende varmepumpe i dag, uten energimåler, men ønsker bedre kontroll, er det mulig å ettermontere dette, ifølge Baardsen.

- Skal man få hundre prosent korrekte målinger, må man ha veldig avansert måleutstyr.

Det finnes imidlertid enklere varianter som tar seg av det viktigste: Indikere avvik eller feil. Løsning, pris på produkt, og installasjonskostnader vil variere etter hvilken løsning du har i dag.

Du vil ikke kunne få støtte til ettermontering av energimåler per i dag, men det finnes flere andre støtteordninger til dem som vil oppgradere boligen sin.

Søk først Dagens støtteordninger går til installering av luft-vann- og vann-vann-varmepumper. Hvilke målere som kreves, vil variere.

Det er derfor ekstra viktig å søke om støtte FØR du starter arbeidet.

Dette gjelder for øvrig uansett for både Enovas støtteordning, samt kommunenes peisstøtteordninger: Du må søke om støtte - og få det innvilget - før du installerer.

Med energimåler vil du få bedre oversikt, og lettere kunne avdekke feil, ifølge Bård Baardsen i NOVAP. Foto: NOVAP
Med energimåler vil du få bedre oversikt, og lettere kunne avdekke feil, ifølge Bård Baardsen i NOVAP. Foto: NOVAP Vis mer

- For boligvarmepumper vil det stilles krav om både strømmåler og varmemengdemåler. Dette gjør eieren i stand til å se hvor mye energi som faktisk blir spart gjennom installasjon av varmepumpa. Samtidig gir måling av energien som går inn til og ut fra varmepumpa, eieren mulighet til å kartlegge feil som kan oppstå som følge av at pumpa tildekkes av eksempelvis snø eller løv, sier Helle H. Grønli, programsjef for bygg og varme i Enova, i en pressemelding.

Vår leser Mikael Lyng var kreativ da hans varmepumpe ble iset ned. Men det kostet mer enn et par kWh: Han varmet opp varmepumpa med byggtørker

Enova forventer at leverandørene av fjern- og nærvarme allerede har gode målesystemer. Det blir derfor ikke stilt krav om målere om du søker støtte til fjernvarme eller varmesentral.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.