BANANASPLIT: Den klassiske banandesserten. Med god sjokoladesaus og iskrem en av de beste dessertene som finnes. Banan og bacon eller banan og ost er en mer krevende øvelse.  Foto: METTE RANDEM
BANANASPLIT: Den klassiske banandesserten. Med god sjokoladesaus og iskrem en av de beste dessertene som finnes. Banan og bacon eller banan og ost er en mer krevende øvelse. Foto: METTE RANDEMVis mer

Skal du prøve denne hjelper det å være litt bakfull

Banan og bacon er på grensen. Viestad går bananas i gammel kokebok.

Hva skal du få av mannen som har alt? Per A. Borglund har Norges største kokeboksamling, med mer enn 17000 titler, mer enn halvparten av på norsk.

Så da han fortalte at han hadde en overraskelse til meg, og antydet at det var en bok, ble jeg spent. Hva kan det være?

Han virket temmelig sikker på at det ikke ville bli overlapp med min egen (langt mindre samling). Men hvordan kunne han vite det?

Små perler I tillegg til klassikere av Schønberg Erken og Espelid Hovig og en eklektisk samling moderne bøker, har jeg også små perler som «Vi dypfryser» av husstellærer Bjørg Eliassen, og «Praktisk Kogebog af en erfaren husmoder» utgitt i Horten i 1910.

Når Per kommer på besøk, har han med hjemmelaget skinke, og en bok som knapt kan kalles en bok - et hefte fra en svunnen tid.

«Bananer - til hverdag og gjest» fra 1960 er kun 24 sider, men i gnistrende technicolor forteller den en historie om en periode da bananen fortsatt var ny.

Boken er nok ikke skrevet av, men så til de grader presentert av filmskuespillerinnen Lillebil Nordrum - kjent fra filmen «Millionær for en aften», som kom ut samme år, og som sykepleiersken i «Ni liv».

Ny og eksotisk Dette var en tid da man fremdeles hadde en overbevisning om at alle kvinner var husmødre, og en forestilling om at denne nye, eksotiske frukten kunne brukes til nesten alt.

Hva med en liten cocktail-smørgås, med mørkt brød, «eskeost», svinekam, banan og persille?

Eller et mer hverdagslig smørbrød (avbildet i fornuftig utseende matboks), med tørr kjeks, revet gulrot og banan og ingenting annet?

UTFORDRENDE: Bananen spises ofte alene. Da den kom, ble den kombinert med alt mulig. Banan og bacon er på grensen av hva som er godt, mener Andreas Viestad. Skal du prøve denne hjelper det å være litt bakfull.  Foto: METTE RANDEM
UTFORDRENDE: Bananen spises ofte alene. Da den kom, ble den kombinert med alt mulig. Banan og bacon er på grensen av hva som er godt, mener Andreas Viestad. Skal du prøve denne hjelper det å være litt bakfull. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Eller en litt mektigere varm dobbeldekker av en banan-sandwich med skinke, gouda og sellerisalt.

I det hele tatt hadde man - i ettertid litt for - stor tro på kombinasjonen av banan og ost.

Fortidens kokebøker - særlig de fra den første delen av fargefotografiet - har noe uvirkelig og komisk ved seg.

- Tenk at noen en gang syntes at dette så lekkert ut, bryter man ut når man blar.

For oss ser det knapt ut som mat.

Banan til gjest Det er elementer ved «Bananer til hverdag og gjest» som kan virke litt overdrevet i sin overflod. Men også i sin askese.

«Bananer er slankende», heter det i det korte kapittelet om slanking. «Hvis De velger en eller to dager i uken å spise bare 6 - 8 bananer med skummet melk pr. dag. Vektskalaen vil da etterhånden bli hyggeligere å se på!»

Og som om det ikke er mager nok kost: «Hvis De foretrekker en strengere slankekur kan De bare skrive til oss, postboks 2431, Oslo 2, og spørre etter BANANER OG SKUMMET MELK.»

Man kan bare fantasere om hva slags råd forsendelsen da vil inneholde.

Bananhyllest I dag kan vi humre over ønsket om å bruke banan til alt. Bananen er jo ikke ny, den er overalt, billig, tilgjengelig og en del av hverdagen.

Samtidig er det noe som ikke bare er pussig og utidsmessig ved fortidens hyllest til bananen (publikasjonen er utgitt av Banan-Mathiessen, som på den tiden nærmest hadde monopol og fungerte som et slags opplysningskontor).

Men hva bruker vi den til? Nesten ingenting. Den blir spist alene, en enkel matboks, som kommer ferdig emballert.

Noen av oss spiser banan nesten hver dag. Men vi gjør ikke noe med den.

Å blande med yoghurt eller melk og frokostblanding er så langt vi strekker oss.