VIKTIG MERKE: Let etter disse - de skal gjøre det lettere for småbarnsforeldre på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Oslo Lufthavn Gardermoen
VIKTIG MERKE: Let etter disse - de skal gjøre det lettere for småbarnsforeldre på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Oslo Lufthavn GardermoenVis mer

Skal du reise fra Oslo Lufthavn Gardermoen med barn?

Da bør du se etter dette skiltet.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

Mammanett.no: Det er ikke alltid bare enkelt å reise på ferie med barn på fly.

Det har Oslo Lufthavn tenkt å gjøre noe med, de lanserer et nytt konsept som skal vise barn og foreldre veien til tilbud og fasiliteter på flyplassen.

Vil unngå stress - Vi er klar over at sikkerhetskontrollen kan være stressende for dem som reiser med barn. Det er mye som skjer, og kanskje har du en stresset forretningsreisende som dytter på bakfra. Dette er et forsøk på å redusere dette stressmomentet for familiene, sa medierådgiver Joachim Westher Andersen ved OSL til DinSide.no i juni i fjor, da testprosjektet med familiesluse i sikkerhetskontrollen ble igangsatt.

Familiesluse videreføres Familiesluse var da et forsøksprosjekt til barneforeldre som skulle testes ut en periode.

Tilbakemeldingene fra familier har vært gode, og Mammanett.no har selv flere ganger erfart at man sparer mye tid på å gå gjennom familieslusen, slipper lang kø og får en god start på familiereisen.

Den gode nyheten til alle småbarnsforeldre er at familieslusen skal videreføres, og tilbudet skal gjøres enda mer synlig.

Familieslusen har tidligere vært markert med en ballong, men har nå fått flere kjennetegn for å bli mer gjenkjennelig, med fotspor på gulvet og farger og figurer som viser barna veien.

FELIX OG FIONA: Denne grafikken skal du holde utkikk etter. Foto: OSL.no
FELIX OG FIONA: Denne grafikken skal du holde utkikk etter. Foto: OSL.no Vis mer

- Familieslusen har vært veldig populær siden vi innførte den i fjor sommer, og nå ønsker vi å gjøre den mer synlig som et sentralt og viktig medlem i et mer helhetlig og synlig konsept for barn, sier Knut Holen, områdedirektør terminaldrift, i en pressemelding.

Tydelig merking av barnevennlige tiltak OSL setter også i gang flere tiltak for å gjøre reisen bedre for barnefamiliene.

Felix & Fiona er Oslo Lufthavns nye konsept som skal fungere som tydelig merking av tilbud og fasiliteter for barn og foreldre på flyplassen.

- Et viktig steg mot en enda mer barnevennlig flyplass, sier Knut Holen, områdedirektør terminaldrift, i en pressemelding.

- Barn og familier er en viktig målgruppe som vi ønsker å ivareta på en god måte. Nå skal det blir enda lettere å identifisere hva som er en del av barne- og familietilbudet vårt her på flyplassen, sier Holen.

De populære lekeflyene får nye farger, og Felix & Fiona-merking vil bli godt synlig på spisestedene og stellerommene.

- Endelig! Charlotte Edøy fra reismedbarn.no har mye erfaring i å reise med barn. Hun applauderer de nye tiltakene på flyplassen.

- Endelig! Dette er noe vi har ventet lenge på! Jo mer som er tilrettelagt for barn- og barnefamilier, jo enklere og gøyere blir det for oss på reise, sier hun.
 
Hun påpeker at flere store flyplasser i utlandet har tilsvarende opplegg - med noen forskjeller.

Blant annet Kastrup, Heathrow, Schiphol og Singapore.

- Det mest utfordrende for småbarnsforeldre på flyplasser må være det å ikke miste barna av syne. På flyplasser er det ofte store menneskemengder, og det er mye å tenke på før du går om bord på flyet eller plukker opp bagasjen din på hjemreisen, sier Edøy.

- Så lenge man har en vogn, kan man hvert fall klare å ha kontroll på det ene barnet som sitter oppi. Hvis man har barn som er for store for vogn, så er det først og fremst viktig å navnemerke dem, enten det er et bånd på armen, et merke på genseren eller halskjede, tipser Edøy oss om.

Kommer med flere tiltak - Målet er å gjøre reisen så enkel som mulig for barnefamilier på tur. Det er nok å tenke på når man skal ut og reise som en familie, og da er det vår oppgave å tilrettelegge på en så god måte som mulig. Lykkes vi med dette, kan vi være fornøyde, sier Holen.

De er også i gang med å legge ut mer informasjon på nett, slik at småbarnsforeldre kan forberede reisen.

På OSL.no/barn vil all relevant informasjon for barn og barnefamilier ligge lett tilgjengelig, med samme visuelle profil som de møter på flyplassen.

Hvilke flere tiltak de planlegger for barnefamilier, vil han foreløpig  ikke røpe, men han lover en organisasjon som vil jobbe med å utvikle dette i en positiv retning.

CHARLOTTE EDØY: - Å ikke ha barnevogn tilgjengelig er den største utfordringen på flyplassen. Foto: PRIVAT
CHARLOTTE EDØY: - Å ikke ha barnevogn tilgjengelig er den største utfordringen på flyplassen. Foto: PRIVAT Vis mer

- Prosjektgruppa er allerede tilbake på tegnebrettet. Vi ønsker å utvikle oss, og vi ønsker å samle og skape enda flere tilbud til en så viktig målgruppe, men helt konkret hva det blir, kan vi ikke si helt enda, avslutter Holen.

Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no

LES OGSÅ: Denne gjør bilferien bedre for barnefamilier
Familien fra Trømsø reiser Europa rundt - bor gratis
Småbarnsforeldrenes sydenfavoritter